Lemmikin myrkytyksistä – miten toimia myrkytystilanteessa

Nopea hoito on myrkytystilanteessa välttämätöntä

Myrkytys tai sen epäily ovat kohtalaisen yleinen päivystykseen hakeutumisen syy erityisesti koirapotilailla. Koirien ja kissojen erilaisen aineenvaihdunnan takia monet aineet saattavat olla niille myrkyllisiä, vaikka ne eivät sitä ihmisille olisikaan. Koirille myrkytyksiä aiheuttavat esimerkiksi ksylitoli, monet tulehduskipulääkkeet, suklaa, viinirypäleet ja rusinat, ja kissalle esimerkiksi liljat ja jäätymisenestoaineet. Myrkytyksiä voi saada myös muuten kuin syötynä, esimerkiksi kyyn puremasta. Koska eri aiheuttajia on paljon, kannattaa konsultoida aina eläinlääkäriä, mikäli myrkytystä epäilee.

Hoitoon tulee hakeutua välittömästi myrkytystä epäiltäessä

Monessa myrkytystilassa tärkeää on pyrkiä estämään haitallisen aineen imeytyminen, edistää aineen poistumista elimistöstä, turvata elintoiminnot ja tukea elimistöä paranemisprosessissa. Myrkylliset aineet aiheuttavat aiheuttajasta riippuen erilaisia oireita, joista osa poistuu tukihoidolla. Koska kuitenkin osa aineista aiheuttaa nopeasti vakavan, palautumattoman ja jopa henkeä uhkaavan elinvaurion, on näiden ehkäisemiseksi nopeasti aloitetut tutkimukset ja oikea hoito erittäin tärkeitä paranemisennusteen kannalta. Aiheutuvia vaurioita kun on monesti helpompi ehkäistä kuin hoitaa.

Osaan myrkytyksistä on olemassa vasta-ainetta

Toisinaan myrkytystä voidaan hoitaa vasta-aineella (esim. vakavat kyynpuremat) ja osaan tiloista on erityisiä lääkkeitä, kuten rotanmyrkkymyrkytysten aiheuttamaan verenvuotohäiriöön. Monissa myrkytyksissä pyritään turvaamaan lääkkein, tukiravinteiden ja esimerkiksi suonensisäisellä nestehoidolla peruselintoiminnot sekä hoitamaan kyseisen myrkytyksen aiheuttamia haittoja. Kaikille aiheuttajille ei ole tutkittuja myrkyllisyysrajoja eli oireenmukainen hoito ja elimistön tilan seuranta mm. veri- ja virtsanäyttein on sen vuoksi tärkeää. Diagnosointi on oleellista myös sen takia, että joskus akuutilta myrkytykseltä näyttävän tilan taustalta saattaa paljastua aivan muu akuutti vakava sairaus.

 

Entäs oksettaminen?

Lisäimeytymisen estämiseksi oksetusta tai mahahuuhtelua voi käyttää vain tiettyjen ei-syövyttävien aineiden kanssa ja vain tietyn aikaa syömisen tai altistuksen jälkeen. Tämän takia nopea oksetus on usein oleellista ja kotiin kannattaa varata 3 % vetyperoksidiliuosta tätä varten. Jos on yhtään epävarma tilanteesta, kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä, että syöty aine sopii oksetettavaksi ja onko oksetuksella jo niin kiire, että lemmikki kannattaa tuoda ennemmin klinikalle lääkkeillä oksetettavaksi. Suolalla oksettamista ei suositella suolamyrkytysriskin vuoksi. Jo imeytyneille maksa-suoli-kiertoon jääville aineille lääkehiili toimii vain osassa tapauksissa.

Omistajana voit parhaiten estää myrkytyksiä pitämällä myrkylliset ruoat, lääkkeet, kemikaalit ja kasvit poissa lemmikkien ulottuvilta

Hyvä perussääntö on, että jos lemmikillä on mahdollisen myrkyllisen aineen syömisen jälkeen minkäänlaisia oireita, tulisi se viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Hoidon aloittamista nopeuttaa, mikäli tiedetään syödyn myrkyllisen asian nimi, syöntiaika ja eläimen sen hetkinen vointi, muut lääkitykset ja sairaudet sekä paino. Vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan syödyn myrkytyksen aiheuttajan pakkaus ja/tai näyte syödystä aineesta, jos se vain on mahdollista.

 

Ajankohtaista

16 maalis, 2020
Toimenpiteet lemmikkien hoidon turvaamiseksi
25 maalis, 2020
TIEDOTE: Omaeläinklinikka avasi etävastaanoton koronan vuoksi
2 maalis, 2020
Koirien uhkana olevat puutiaisvälitteiset sairaudet vuonna 2020
2 maalis, 2020
Koiran kastrointi voi tuoda helpotusta arkeen