Koiran silmä

Koiran silmä vuotaa ja punoittaa, koira siristelee silmiä

Koiran silmät voivat ärtyä monesta eri syystä. Usein silmän ärsytyksen syynä voi olla jokin vamma, tulehdus tai silmää ympäröivän sidekudoksen ärsytys. Taustalla voi olla myös perinnöllinen silmäsairaus tai jokin yleissairaus.

Ärsytysoireita ovat mm. silmän vuotaminen ja punoittaminen sekä silmien siristely. Useimmiten eläinlääkärille ei ole kiire lievien oireiden kohdalla, mutta koira kannattaa viedä pikaisesti tutkittavaksi, jos oireet jatkuvat tai jos oireet ovat voimakkaat tai koira on kivulias. 

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, silmätarkastuseläinlääkäri Lotta Axelson

Ärtyneen silmän oireet

Saamme usein vastaanotolle kysymyksiä, miten tulisi toimia kuin koiran silmä on ärtynyt. Yleispätevää vastausta on mahdoton antaa koiraa tutkimatta, koska koiralla voi ilmetä silmän ärsytysoireita todella monesta eri syystä. Useasti kyseessä on silmää ympäröivän sidekudoksen ärsytys, eikä välttämättä itse silmän. Kyseessä voi olla esim. vamma, tulehdus, immunologinen sairaus tai perinnöllinen silmäsairaus. Kyseessä voi olla myös jokin yleissairaus kuten diabetes, allergia tai verenpainetauti.

Silmän ärtyneisyyden merkkejä ovat mm.

  • Silmän siristely, joka johtuu kivusta tai valonarkuudesta, 
  • Punoitus, joka voi olla lisääntynyttä verentungosta suonissa tai jopa verenvuoto eli mustelmaisuus, 
  • Kyynelvuoto, joka voi olla kaikkea kirkkaan kyynelnesteen ja paksun märkäisen eritteen väliltä.

Milloin eläinlääkäriin?

Mikäli oireet ovat hyvin lievät, esimerkiksi lievää punoitusta ja rähmintää, eläinlääkäriin ei lähtökohtaisesti ole tulipalokiire. Kotikonsteja silmän lievän silmätulehduksen hoitoon on kostutustipat, joita saa ilman reseptiä joko klinikalta tai apteekista. Jos silmiä ympäröivä iho kostuu kovasti, tulee alue pyrkiä pitämään pitää puhtaana ja kuivana iho-ongelmien välttämiseksi. Eläinlääkäriin pitää suunnata viipymättä, jos oireet pahenevat tai mikäli ne jatkuvat muuttumattomina yli vuorokauden.

Koira pitää viedä nopeasti eläinlääkäriin aina, mikäli silmän oireet ovat voimakkaat tai koira on kivulias eli koira vaikuttaa vaivaantuneelta tilanteesta. Joskus on tarve lähteä myös päivystysluonteisesti keskellä yötäkin eläinlääkärille. Päivystys- tai yleiseläinlääkäri pystyy antamaan ensiavun ja arvioimaan, vaatiiko kyseessä oleva tilanne jatkotutkimuksia ja silmiin erikoistuneen eläinlääkärin arviota.

Lue koiran silmätulehduksesta täältä.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira kuivat silmät

Kuivasilmäisyys koiralla

Kuivasilmäisyys eli keratokonjunktivitis sicca (KCS) on yleinen koirien silmäsairaus.   Kyynelneste on erittäin tärkeää sarveiskalvon elinvoimaisuudelle, sillä kirkas sarveiskalvokudos ei ole verisuonitettua. Kyynelneste varmistaa ravintoaineiden ja hapen pääsyn silmän pinnalle. Kyynelneste suojaa silmän pintaa kuivumiselta ja bakteereilta. Se kosteuttaa silmän pintaa sekä

Lue lisää »
Kissa istuu pahvilaatikossa

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana,

Lue lisää »
Eläinlääkäriasema Vihtivet

Koiran kipu, tunnistatko?

Koiran kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein koirat pyrkivät peittämään kivun. Koira ei siis läheskään aina ”valita” kipuaan. Kun kipu liittyy esim. sisäelimiin, kipua

Lue lisää »