Koira katsoo silmiin

Koiran silmätulehdus

Silmätulehdukset vaivaavat usein koiria. Koiran omistaja huomaa, että lemmikin silmä on alkanut rähmimään tai punoittamaan. Koiran silmätulehduksen taustalla voi olla monikin syy, esim.

  • trauma
  • vierasesine
  • allerginen reaktio
  • anatomiset poikkeamat
  • sisätaudit

Huomatessaan poikkeaman koiran silmässä tulee eläinlääkärin puoleen kääntyä ajoissa, jolloin vaiva ei pääse pahenemaan.

Konjunktiviitti, silmän sidekalvon tulehdus

Konjunktiivi eli silmän sidekalvo sijaitse silmän pinnalla ja kattaa luomien sisäpintaa ja vilkkuluomia, sidekalvot kuin yhdistäisivät silmämunan luomiin.

Hyvä keino tarkastella silmien sidekalvoja on vetämällä alaluonta pikkusen alas. Tällöin terveessä silmässä näkyviin tulee vaaleanpunainen, sileä, pikkusen kiiltävä kudos:

Silmän sidekalvon tulehdus

Konjunktiviitti on silmän sidekalvon tulehdus, silloin silmän sidekalvot ovat punoittavat, turvoksissa, lisäksi voi esiintyä vuotoa, silmien siristelyä. Välillä punoitus ja turvotus saattaa olla niin voimakasta että jo vilkaistessa koiran silmiin huomaa heti poikkeaman. Aina on hyvä verrata koiran molempia silmiä toisiinsa, esimerkiksi vaikuttaako toisen silmän sidekalvot punoittavammalta tai valuuko toisesta silmästä enemmän kyyneleitä.

Konjunktiviitin taustalla voi olla usein trauma, esimerkiksi koirien leikkiessä keskenään toisen koiran kynsi voi olla osunut silmään. Lisäksi tulehduksen taustalla saattaa olla vierasesine, allerginen reaktio, pannus, syitä voi olla erilaisia.

Kotihoito: Kotona kannattaa aloittaa silmien puhdistus 1-2 krt/vrk. Silmien puhdistukseen paras on fysiologinen liuos, jos silmässä saattaa olla vakavampi vaurio. Ainakaan fysiologisesta liuoksesta (Na Cl 0.9%) ei olisi haittaa. Silmien puhdistukseen sopii myös silmähuuhde, niitä löytyy apteekeista, eläinlääkäriasemilta tai ihan tavallinen puhdas vesi. Puhdistusaineiden mitä laitetaan silmiin olisi hyvä olla käytettäessä kädenlämpöisiä. Silmä on aika herkkä ja tuntuu pahalta jos silmään laitetaan jotain kylmää. Lisäksi pitäisi estää silmien raapiminen eli käytetään kauluria koiralla. Jos puhdistuksesta ei tule helpotusta ja oireet jatkuvat tai pahenevat tulee mennä eläinlääkärin vastaanotolle.

Huom! Kotona ei kannattaisi aloittaa mitään silmätippahoitoa ilman eläinlääkärin tarkastusta. Silmään jossa on esimerkiksi sarveiskalvon haavauma, ei saa laittaa kortikosteroiteja eikä silmävoiteita.

Episkleriitti, silmän kovakalvon tulehdus

Skleera eli silmän kovakalvo on silmämunan valkoinen osa. Koiran katsoessa sivuille tai ylös, alas silmämunan valkoinen osa tulee hieman näkyviin. Kuten sanottu normaalisti alue näkyy valkoisena jossa on pieniä verisuonia.

Silmä koira

Episkleriitti on kovakalvon pintatulehdus. Silloin valkoinen alue näkyy punoittavalta ja verisuonet laajentuneelta. Jos episkleriitti ei ole hoidettu kunnolla tilanne saattaa pahentua ja levitä syvemmälle skleeraan, silloin puhutaan skleriitistä.

Koiran omistaja huomaa että lemmikki on alkanut ehkä pikkusen siristämään silmää, silmä vuotaa normaalia enemmän, vilkkuluomi tulee esille, välillä koira hankaa tai raapi silmää.

Episkleriitin taustalla saattaa olla esimerkiksi trauma, vierasesine, syitä on erilaisia.

Kotihoito: Kotona olisi tärkein tehtävä estää silmän raapiminen käyttämällä kauluria koiralla. Raapimalla koira voi vaurioittaa silmiä enemmän. Myös silmien puhdistus on tärkeä. Puhdistukseen sopii fysiologinen liuos (Na Cl 0.9 %), silmähuuhde tai ihan puhdas vesi 1-2 krt/vrk. Jos puhdistuksesta ei tule helpotusta ja oireet jatkuvat tai pahenevat tulee mennä eläinlääkärin vastaanotolle.

Huom! Kotona ei kannattaisi aloittaa mitään silmätippahoitoa ilman eläinlääkärin tarkastusta. Silmään jossa on esimerkiksi sarveiskalvon haavauma, ei saa laittaa kortikosteroiteja eikä silmävoiteita.

Keratiitti, silmän sarveiskalvon tulehdus

Silmän sarveiskalvo on silmämunan läpinäkyvä, kirkas osa, se on kuin ikkuna silmämunan sisään. Sarveiskalvon takana ovat näkyvissä silmän värikalvo ja pupilli. Normaalisti sarveiskalvon ulkopinta on sileä, kostea, pikkusen kiiltävä.

Silmän sarveiskalvo

Keratiitti on sarveiskalvon tulehdus, taustalla saattaa olla esimerkiksi sarveiskalvon haavauma, kuivan silmän syndrooma, anatomiset poikkeamat, esimerkiksi liian sisäänpäin kääntyneet luomet.

Sarveiskalvon haavauma on aina kivulias sairaus:

  • silmän siristely on merkki kivusta
  • Koira yrittää hangata tai raapia silmää
  • lisäksi voi olla vuotoa
  • vilkkuluomi voi tulla esille.

Eläinlääkäri yleensä värjää silmän sarveiskalvon väriaineellä, silloin haavauma värjäytyy ja tulee paremmin esille, mutta välillä haavaumaa onnistuu katsoa myös ilman väriainetta jos se on tarpeeksi iso ja semmoisessa paikassa ettei jää piiloon, esimerkiksi vilkkuluomen taakse. Välillä voi huomata sarveiskalvossa sinertävää sameutta, se on merkki sarveiskalvon turvotuksesta.

Jos keratiittia ei ole hoidettu kunnolla saattaa sarveiskalvoon kehittyä verisuonia. Jos koira siristää silmiä jatkuvasti ja yrittää hangata tai raapia silmiä, tulee mennä eläinlääkärin vastaanotolle. Raapiminen on estettävä kaulurilla.

Huom! Kotona ei kannattaisi aloittaa mitään silmätippahoitoa ilman eläinlääkärin tarkastusta. Silmään jossa on sarveiskalvon haavauma, ei saa laittaa kortikosteroiteja eikä silmävoiteita.

Vilkkuluomen tulehdus

Vilkkuluomi on koiran kolmas silmäluomi mikä sijaitsee silmän sisänurkassa, se muistuttaa ohutta kalvoa. Terveen silmän vilkkuluomi ei normaalisti tule huomattavasti esille.

Tulehtunut vilkkuluomi näyttää punoittavalta, turvonneelta, koira voi yrittää hangata ja/tai raapia silmiä.

Vilkkuluomen tulehduksen taustalla saattaa olla trauma, vierasesine tai muu syy. Välillä saattaa irtoa pieni pala vilkkuluomesta kokonaan, välillä on vilkkuluomeen jäänyt roikkumaan pieni irtonainen pala.

Kotihoito: Kotona voi puhdistaa silmää fysioloogisella liuoksella, silmäpuhdistusaineella tai puhtaalla vedellä. Silmiinlaitettavien puhdistusaineiden olisi hyvä olla käytettäessä kädenlämpöisiä. Jos puhdistuksesta ei tule helpotusta ja oireet jatkuvat tai pahenevat kannattaisi olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Huom! Kotona ei kannattaisi aloittaa mitään silmätippahoitoa ilman eläinlääkärin tarkastusta. Silmään jossa on sarveiskalvon haavauma, ei saa laittaa kortikosteroiteja eikä silmävoiteita.

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Koiran ruoka-aineallergia

Koiran ruoka-aine allergia

Koiran allergia on sairaus, joka hoitamattomana heikentää koiran elämänlaatua ja aiheuttaa huolta omistajalle. Siksi allergian varhainen diagnoosi ja oikea hoito ovat tärkeitä. Allergia on elinikäinen

Lue lisää »
ct-kuvaus

CT eli tietokonetomografiakuvaus

Diagnostinen kuvantaminen on käytännössä jokapäiväinen osa pieneläinlääkärin arkea. Ikivanhat tutkimusmenetelmät röntgen ja ultraääni ovat pitäneet pintansa, joskin kehittyneet huimasti vuosien saatossa. Esimerkiksi röntgenfilmien kehittäminen on

Lue lisää »
kani

Kani ei syö – mikä avuksi?

Terveille kotieläimille ruoka maistuu tavallisesti hyvin. Ruuasta kieltäytyminen kertoo yleensä jonkin asian olevan pielessä. Syömätön lemmikki kannattaa yleensä tarkistaa eläinlääkärissä, varsinkin jos kyseessä on normaalisti

Lue lisää »

Kanin kastraatio

Alla olevassa kuvassa on Bunny-kani. Bunny kävi toimenpiteessä, jonka jälkeen Bunnyn perhe- ja seuraelämä sisältää vähemmän merkkailua ja ei-toivottua touhuamista. Lisäksi kanin sterilointi estää ei-toivotun

Lue lisää »