seniorikissa

Virkeyttä kissaveteraanille

Seniorikissoiksi määritellään Amerikan kissapraktikoiden yhdistyksessä 11-14 vuotiaat ja vanhuksiksi yli 15-vuotiaat kissat. Ihmisvuosissa seniorikissat ovat noin 60-72 vuotiaita ja kissavanhukset 76-100 vuotiaita.

Vanheneminen muuttaa kissan valve-unisykliä ja vähentää sen sietokykyä ympäristön ja päivärutiinien muutoksille. Muita muutoksia ovat mm. immuunipuolustuksen, näkö-, haju- ja kuuloaistin heikentyminen, lihasmassan lasku sekä hammassairaudet. Janontunne usein heikkenee, jonka vuoksi vanheneva kissa saattaa juoda liian vähän.

Useat vanhojen kissojen sairaudet ovat kroonisia ja eteneviä. Yksi yleisemmistä on krooninen munuaisten vajaatoiminta, joka altistaa mm. kuivumiselle, ummetukselle, painonlaskulle ja ruokahaluttomuudelle. Myös kohonnut verenpaine, sokeritauti, kasvainsairaudet ja kilpirauhasen liikatoiminta ovat yleisempiä vanhoilla kuin nuorilla kissoilla.

Nivelrikkoa tavataan jopa 60-90 prosentilla yli 12-vuotiaista kissoista. Usein muutokset vaikuttavat useaan niveleen yhtäaikaisesti ja aiheuttavat jäykkyyttä, vähentynyttä aktiivisuutta ja hyppimishaluttomuutta. Myös karvapeitteen kunto saattaa huonontua, kun jäykkä keho ei taivu turkin itsehoitoon.

Päällisin puolin terveelle seniorikissalle suositellaan terveystarkastusta puolen vuoden välein: on hyvä muistaa, että vanhalle kissalle 6 kuukautta vastaa ihmisvuosissa jo kahta elinvuotta. Mikäli kissalla on jokin tiedossa oleva sairaus, terveydenhuolto-ohjelma suunnitellaan sille yksilöllisesti.

Yhteinen tavoitteemme on elämäänsä ja oloonsa tyytyväinen lemmikki, jolla riittää elämäniloa myös vanhuusiässä.

Lue nivelrikosta täältä.

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *