Vesihäntä
Kirjoittaja
Liisa
Lajunen
Ell

Koiran vesihäntä. Kylmyys ja rasitus altistavat.

Artikkelin sisältö

”Vesihäntä” tai ”uimarin häntä” on melko yleinen vaiva koirilla. Nimityksestään huolimatta sairastuminen ei johdu suoranaisesti itse vedestä, vaan kyseessä on vaaraton, mutta kivulias hännän tyven pienten lihasten ja hermojuurien ärtymys- ja tulehdustila.

Vesihäntä – oireet

Tyypillisin vesihännän oire on koiran hännän roikkuminen vetelänä suoraan alaspäin tai osa koirista saattaa kantaa häntäänsä tyvestä kaarella tai ylhäällä, jolloin vain hännän kärkiosa roikkuu velttona. Yhtä kaikki molemmissa oireissa hännän kiinnittymiskohta on arka, saattaa olla hieman turvoksissa ja hännän liikuttaminen on koiralle kivuliasta.

Koira ei yleensä heiluta häntäänsä normaalisti ja sillä saattaa olla kipua ulostamisen yhteydessä tai koira ei tahdo ulostaa lainkaan. Jotkin koirat saattavat oirehtia kipua myös makuulle mennessä tai makuulta noustessa sekä istumaan käydessä.

Muita koiran kivun merkkejä voivat olla levottomuus, hännän suuntaan katselu ja esimerkiksi huono ruokahalu.

Mistä vesihäntä johtuu?

Vesihännän puhkeamiselle altistaa kylmyys sekä rasitus. Tyypillisin vesihäntää poteva koira on uinut alkukesän viileissä vesissä ja alkaa oirehtia häntäänsä muutaman tunnin tai -päivän kuluessa uimareissustaan.

Muita altistavia tapahtumia voivat olla esimerkiksi villi viikonloppu koiratapahtumassa jossa häntää on heilutettu poikkeuksellisen paljon, syvässä lumihangessa kahlaaminen tai pitkään ahtaassa kuljetushäkissä oleminen.

Koiraroduista noutajat, spanielit ja dreeverit vaikuttavat olevan erityisen alttiita hännän rasittumiselle. Kissoilla vesihäntää ei niiden elintapojen takia yleensä tavata.

Vesihännän pelossa uimareissuja tai umpihankiretkeilyä ei kuitenkaan ihmisen parhaan ystävän kanssa kannata jättää väliin, sillä vaiva helpottaa yleensä parissa päivässä hoidon aloittamisesta.

Vesihännän hoito

Hoitona on lepo, kylmän välttäminen sekä tulehduskipulääkitys. Etenkin oireiden ensi kertaa ilmaantuessa on kuitenkin syytä olla yhteydessä omaan eläinlääkäriin.

Eläinlääkärikäynnillä voidaan varmistaa, ettei oireiden taustalla ole esimerkiksi hännän murtuma tai anaalirauhasvaivat, jotka voivat oirehtia hyvin samankaltaisesti.

Lisäksi on hyvä muistaa, että eläimille sopivat tulehduskipulääkkeet ovat reseptivalmisteita, eivätkä ihmisten särkylääkkeet ole pääasiassa sopivia koiran kipulääkkeiksi.

Vesihännän ennaltaehkäisy

Vesihäntää poteneen koiran oireet saattavat jatkossa herkästikin uusiutua. Tätä voidaan ennalta ehkäistä koiran huolellisella kuivaamisella ja huolehtimalla lämpimänä pysymisestä uinnin tai lumiharrastusten jälkeen.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.