kissa käpälä

Verikorva kissalla ja koiralla

Verikorvaksi kutsutaan tilannetta, jossa lemmikin korva turpoaa korvalehden sisäisen verenvuodon seurauksena. Veri kertyy ihon ja korvalehden ruston väliin. Muutos korvalehdellä voi olla hyvin pieni ja paikallinen tai toisaalta koko korvalehden kattava verenpurkauma. Korvalehti saattaa olla jopa muutaman sentin paksuinen ja sen sisällä tuntuu nestettä. Tyypillisellä potilaalla on roikkuvat tai raskaat korvat, mutta tilanne voi kehittyä myös pystykorvaisille koirille ja kissoille. 

Verikorva ennen leikkausta
Verikorva ennen hoitoa

Altistavat tekijät

Verikorva syntyy, kun korvalehdessä rikkoontuu verisuoni, tavallisesti voimakkaan ravistelun, raapimisen tai muun rajun käsittelyn seurauksena. Tällaista oireilua esiintyy usein korvatulehduksen yhteydessä. Kissalla erityisesti korvapunkki aiheuttaa voimakasta kutinaa. Tästä syystä korvatulehduksen ja ulkoloisten mahdollisuus, kuten muutkin kutinan aiheuttajat, tulee poissulkea tai tilanne hoitaa samalla, kun hoitaa verikorvaa.

Toisinaan eläimellä voi olla perussairauksia, kuten Cushingin oireyhtymä, joka haurastuttaa kudoksia ja verisuonia ja näin potilas altistuu myös korvalehtien verenvuodoille.

Läheskään aina verikorvaisuudelle ei kuitenkaan pystytä osoittamaan mitään tiettyä syytä.

Verikorvan hoito

Verikorvaisuuden hoitoon on monta tapaa, joista eläinlääkäri valitsee tilanteeseen sopivimman. Hoidon tavoitteena on korvalehden tyhjentäminen, tilanteen uusiutumisen estäminen sekä korvalehden normaalin ulkonäön ja toiminnan säilyttäminen.

Hyvin pienikokoinen ja kivuton verikorvamuutos ei todennäköisesti haittaa eläintä ja se voi parantua siistiksi itsekseenkin. Toisaalta pieni verenpurkauma voi kasvaa suuremmaksi, ellei siihen puututa. Kovin turvonnut ja aristava korvalehti saattaa aiheuttaa potilaalle tukaluutta ja tämä on riittävä syy hakeutua hoitoon.

Tyypillinen ensiapu verikorvaan on nesteontelon tyhjentäminen verestä ruiskun ja neulan avulla. Ihanteellisessa tapauksessa ontelosta saadaan samalla huuhdottua hyytymät pois ja usein korvalehteen laitetaan lopuksi kortisonia tilannetta rauhoittamaan. Tämä ei aina riitä ja erityisesti laaja-alainen verikorva voi alkaa täyttyä heti tyhjennyksen jälkeen uudestaan.

Siksi tilanne edellyttää toisinaan korvanlehden kirurgiaa tai vähintään väylän (dreeni, kanyyli jne.), jonka kautta neste pääsee ulos korvalehdestä. Jatkotoimet määräytyvät tehtyjen toimenpiteiden mukaan.

Verikorva koiralla ompeleet
Koiran verikorva operaation jälkeen

Verikorvan parantuminen

Koiran verikorva operaation älkeen
Koiran verikorva operaation jälkeen

Verikorvan hyvällä hoidolla pyritään välttämään korvalehden ulkonäön muuttuminen. Tämä voi olla vain esteettinen haitta, mutta esim. pystykorvat eivät välttämättä enää pysy normaalissa asennossaan arpeutumisen jälkeen.

Verikorva voi parantua itsekseen, vaikka sille ei tekisi mitään. Yleensä korvanlehti arpeutuu, kutistuu ja saa hieman röpelöisen ulkomuodon.

Koiran verikorva parantunut
Parantunut koiran verikorva
Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira kuivat silmät

Kuivasilmäisyys koiralla

Kuivasilmäisyys eli keratokonjunktivitis sicca (KCS) on yleinen koirien silmäsairaus.   Kyynelneste on erittäin tärkeää sarveiskalvon elinvoimaisuudelle, sillä kirkas sarveiskalvokudos ei ole verisuonitettua. Kyynelneste varmistaa ravintoaineiden ja hapen pääsyn silmän pinnalle. Kyynelneste suojaa silmän pintaa kuivumiselta ja bakteereilta. Se kosteuttaa silmän pintaa sekä

Lue lisää »
Kissa istuu pahvilaatikossa

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana,

Lue lisää »
Eläinlääkäriasema Vihtivet

Koiran kipu, tunnistatko?

Koiran kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein koirat pyrkivät peittämään kivun. Koira ei siis läheskään aina ”valita” kipuaan. Kun kipu liittyy esim. sisäelimiin, kipua

Lue lisää »