Uivan koiran ongelmana hotspot-ihottuma

Ihon pinnallinen tulehdus eli pyotraumaattinen dermatiitti (”hot spot”) on etenkin kesällä esiintyvä yleensä tiheäturkkisten koirarotujen ongelma, jonka syntymiseen liittyy usein kosteus, kun turkin pohja jää uimisen jäljiltä kosteaksi. Tyypillisiä potilaita ovat mm. noutajat, saksanpaimenkoira, rottweiler, newfoundlandinkoira.

Oireilu alkaa nopeasti ja leviää vauhdilla. Omistaja huomaa yleensä koiran raapivan itseään tai yrittävän nuolla kutiavaa ihoaluetta. Nuoleminen ja raapiminen pahentaa vain tilannetta ja voi saada vaivan leviämään esim. huulien alueelle. Iho on usein hyvin kivulias, eikä koira välttämättä anna tutkia tai hoitaa sitä ilman rauhoitusta.

Klinikalla eläinlääkäri tekee koiralle kliinisen yleistutkimuksen ja eläimen ilmaistessa kipua tai pelkoa voidaan eläin kevyesti rauhoittaa.
Tulehdusalueelta olisi hyvä ottaa näytteet, jonka jälkeen alueen karvat ajellaan, alue puhdistetaan desinfioivin tuottein ja valitaan eläimen ja tulehduksen perusteella paras kotihoito.
Hot spottien hoitotuotteissa on usein mukana aineita, jotka paitsi helpottavat tulehdusta, myös lievittävät alueen kutinaa.
Kauluri kuuluu ehdottomasti osaksi hoitoa, jottei eläin pääse nuolemaan aluetta.

Hot spotteja voi ehkäistä huolehtimalla ihon hyvinvoinnista sekä hyvästä turkin hoidosta kesälläkin. Turkki tulee pitää selvitettynä pohjavillaa myöden ja kuivata huolellisesti aina uintireissun jälkeen.