Sydänsairaudet

Koiran sydänvika: Sydänsairaudet ovat suhteellisen yleisiä

Yleistä koirien sydänsairauksista

Sydänsairaudet ovat suhteellisen yleisiä koirilla ja kissoilla. Yleisin ns. hankittu sydänsairaus koirilla on läppävika. Epäilyksen läppäviasta tai muusta sydänviasta oireettomassa vaiheessa herättää sivuäänen kuuleminen sydämessä. Sivuääni löydetään usein normaalissa, esim. rokotusten yhteydessä tehtävässä terveystarkastuksessa oireettomalta koiralta.

Oireellisessa vaiheessa voi herätä epäilys sydänsairaudesta, jos koiralla on esim. yskää tai sen rasituksensietokyvyn huomataan alentuneen. Sivuäänen löytyminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä, että koira tarvitsisi heti sydänlääkitystä. Voi kulua useita vuosia, ennen kuin lääkityksen aloittaminen on ajankohtaista.

Sivuäänien luokitus

Mitä sitten pitäisi ajatella, kun eläinlääkärisi kertoo, että sydämestä on kuultavissa sivuääni luokkaa 1/6? Sivuäänet luokitellaan 6 eri luokkaan ja 1/6 sivuääni on siis lievin:

  • 1/6 sivuääni on heikko ja eikä sivuääni kuulu välttämättä jokaisella sydämen lyönnillä. Sivuääni on usein kuultavissa vain tietystä kohdasta rintakehää ja hiljaisuutensa takia se saattaa joskus jäädä kuulematta, varsinkin jos ympärillä on kuuntelua haittaavaa melua.
  • 2/6 sivuääni taas on selkeästi kuultavissa, mutta on kuitenkin vielä hento.
  • Sivuäänen voimistuessa nostetaan luokitusta 3-4/6:een.
  • 5/6 sivuääni taas on jo voimakas ja siihen liittyy myös pyörrevirtaus, joka on tunnettavissa kämmentä vasten(trilli).
  • 6/6 sivuääni on jo niin voimakas, että se peittää mahdollisesti jo alleen sydämenlyönnin aiheuttaman äänen.

Läppävika

Läppävika on yleinen erityisesti iäkkäämmillä koirilla. Suurimmalla osalla sairaus voidaan todeta vain vasemmalla puolella (mitraaliläpät), n. kolmasosalla molemmin puolin  ja vain harvoilla pelkästään oikealla puolella (trikuspidaaliläpät) . Tyypillisiä rotuja ovat mm. cavalier king charlesin spanieli, japanese chin, mäyräkoirat, kiinanharjakoira.  Alttiilla roduilla läppävika kehittyy usein nuorempana ja voi edetä tavallista nopeammin. Läppävian oireita ovat mm. rasituksensietokyvyn aleneminen, öinen yskä, hengenahdistus, pyörtyily ja nesteen kertyminen vatsaonteloon.

Itse sairautta ei pystytä parantamaan, mutta eläimen elämänlaatua pyritään parantamaan lääkehoidon ja ruokavalion avulla, sekä rasitusta rajoittamalla. Läppävikaiset sydämen vajaatoimintapotilaat voivat elää hyvää, laadukasta elämää pitkänkin aikaa lääkityksen avulla.

Dilatoiva kardiomyopatia

Sydänlihassairauksia tavataan erityisesti kissoilla ja isoilla koiraroduilla. Dilatoiva kardiomyopatia on läppävian jälkeen yleisin hankittu sydänsairaus koirilla. Sairaudelle alttiita rotuja ovat mm. dobermanni, bokseri, tanskandoggi, irlanninsusikoira sekä amerikan- ja englannincockerspanieli. Dilatoiva kardiomyopatia on useimmiten ns. idiopaattinen sairaus eli selkeää taustalla olevaa syytä sairauden puhkeamiselle ei löydy. Dilatoiva kardiomyopatia on sydänlihassairaus, jolle tyypillistä ovat sydänlihaksen toiminnanvajaus, sydämen laajentuminen ja tiheälyöntiset rytmihäiriöt. Tämän sairauden oireet  puhkeavat tyypillisesti keski-ikäisillä koirilla ja sairaus voi pysyä kauan oireettomana.

Dilatoiva kardiomyopatia eroaa valitettavasti ennusteensa suhteen muista sydänsairauksista. Sairaus todetaan usein vasta oireellisessa vaiheessa, jolloin se on edennyt jo pitkälle. Pitkälle edenneissä tapauksissa lääkityksellä voidaan saada apu joiksikin päiviksi tai viikoiksi.

Synnynnäinen sydänvika

Nuorilla koirilla voidaan todeta myös synnynnäisiä sydänvikoja, kuten kammioiden(VSD) tai eteisten(ASD) väliseinämä defekti, aortan(AS)- tai keuhkovaltimon(PS) ahtauma tai valtimoiden välinen yhteys(PDA). Tällöin koiralla on sivuääni kuultavissa jo pentuna.  

Synnynnäisellä sydänvialla tarkoitetaan sydämen rakenteellista virhettä, joka pennulla on ollut jo syntymästä saakka.  Se voi olla peritty, mutta voi ilmetä myös ns. spontaanisti.

Potilaat, joilla on synnynnäisenä esim. lievä-asteinen aortan tai keuhkovaltimon ahtauma, eivät yleensä tarvitse lääkitystä.  Suurin osa PDA-potilaista taas voidaan hoitaa leikkauksellisesti.

Sydänsairauksien tutkiminen  ja oireet

Sydänsairauksia voidaan tutkia yleistarkastuksen lisäksi tarkemmin tekemällä mm. ultraääni-, röntgen- ja sydänfilmitutkimuksia. Sydämen auskultaatio eli kuuntelu kuuluu koirien perusterveydentarkastukseen mutta erityisesti iäkkäillä koirilla sydämen auskultaatio on tärkeä osa vuosittaista terveystarkastusta.  

Kun sydän ei sairauden vuoksi kykene ylläpitämään normaalia verenkiertoa, kehittyy ns. sydämen vajaatoimintaoireisto. Oireisto on samantapainen riippumatta siitä, mikä sydänsairaus on aiheuttamassa oireet. Yleisimmät oireet ovat yskä(tavallisesti alkaa öisin), hengitysvaikeudet ja/tai hengästyminen, laihtuminen, rasituksensietokyvyn alentuminen, vatsan turvotus, nesteen kertyminen vatsa- tai rintaonteloon, limakalvojen vaaleus  sekä joskus pyörtyily.

Hampaiden hoito osana sydänsairauden hoitoa

On tärkeää muistaa, että hyvä hampaiden hoito on oleellinen osa sydänpotilaan hoitoa. Erityisesti iäkkäillä potilailla kertyy hammaskiveä ja voi kehittyä hammasta ympäröivän kudoksen tulehdus (parodontiitti). Kotihoitona on säännöllinen hampaiden harjaus. Sydänpotilaan suun ja hampaiden kunto kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti eläinlääkärin vastaanotolla. Hoitona vastaanotolla on hammaskiven – ja huonokuntoisten hampaiden poisto.

Painonhallinta osana sydänsairauden hoitoa

Painonhallinta on myös tärkeää sydänpotilaan hoidossa.  Sydänpotilaan on hyvä liikkua säännöllisesti voinnin mukaan, mutta luonnollisesti vältetään kovaa rasitusta, erityisesti lämpimillä ilmoilla.

Sydänpotilaalle suositellaan vuosittaista kontrollia

Sydänpotilaille suositellaan vuosittaista kontrollia eläinlääkärin vastaanotolla. Kontrollikäynnillä tarkistetaan koiran vointi, kuunnellaan sydän, tarkistetaan lääkitykset ja perusveriarvot verinäytteestä. Tarvittaessa tehdään röntgen-, ultraääni- ja/tai sydänfilmitutkimus riippuen koiran voinnista.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira kuivat silmät

Kuivasilmäisyys koiralla

Kuivasilmäisyys eli keratokonjunktivitis sicca (KCS) on yleinen koirien silmäsairaus.   Kyynelneste on erittäin tärkeää sarveiskalvon elinvoimaisuudelle, sillä kirkas sarveiskalvokudos ei ole verisuonitettua. Kyynelneste varmistaa ravintoaineiden ja hapen pääsyn silmän pinnalle. Kyynelneste suojaa silmän pintaa kuivumiselta ja bakteereilta. Se kosteuttaa silmän pintaa sekä

Lue lisää »
Kissa istuu pahvilaatikossa

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana,

Lue lisää »
Eläinlääkäriasema Vihtivet

Koiran kipu, tunnistatko?

Koiran kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein koirat pyrkivät peittämään kivun. Koira ei siis läheskään aina ”valita” kipuaan. Kun kipu liittyy esim. sisäelimiin, kipua

Lue lisää »