Koira makaa ulkona

Koiran juoksut ja progesteroni

Koiran puberteetti 

Nuoren koiran ensimmäisten juoksujen alkamisajankohdassa on suurta vaihtelua. Tyypillisesti ensimmäinen juoksu alkaa 6-14 kk:n ikäisenä. Joillakin yksilöillä ensimmäiset juoksut voivat tulla jopa vasta 2-2,5 vuoden iässä.   

Ensimmäisten juoksujen aikaan narttu on saavuttanut noin 80 % aikuisiän painosta Tämä voi olla yksi syy miksi pienillä koiraroduilla juoksut tulevat tyypillisesti aikaisemmin kuin isoilla roduilla, joilla aikuispainon saavuttaminen tapahtuu vasta myöhemmin.  

Viivästyneenä puberteettina pidetään tilannetta, jossa nartulle ei ole tullut juoksuja puolen vuoden kuluessa siitä, kun se on saavuttanut aikuisiän painon.  

Tiinehtyvyys

Paras tiinehtyvyysikä on kahdesta vuodesta alkaen kestäen aina 6-7 vuoteen. Tämän jälkeen tiinehtyvyys heikkenee ja mahdollisen pentueen koko pienenee.  

Koiran juoksut eli kiima 

Koirille tulee kiima eli juoksuaika keskimäärin 7 kk:n välein. Tässäkin on yksilöllistä vaihtelua. Kiimakierto jaetaan neljään vaiheeseen proestrus eli esikiima,  estrus eli kiima, diestrus eli tiineys tai valeraskaus ja vielä anestrus eli kiimaton aika. Anestruksen alkuun sijoittuu maidontuotantovaihe, jos nartulla on pennut tai valeraskaus, joka tuottaa maitoa.  

Proestrus eli esikiima

Juoksut alkavat esikiimasta. Tällöin urokset ovat jo kiinnostuneita nartusta, mutta narttu ei anna astua itseään ja voi olla poikkeavan aggressiivinen muita koiria kohtaan. Vulvassa havaitaan turvotusta ja ilmenee veristä vuotoa. Munasarjoissa alkaa kehittymään FSH (follitropiini) ja LH (lutropiini) hormonien vaikutuksesta munasoluja. Estrogeenin pitoisuus nousee.  Munasoluja muodostuu keskimäärin 2-8 kpl kumpaankin munasarjaan. Esikiimavaihe voidaan todeta emättimen irtosolunäytteestä sekä verinäytteestä mittaamalla progesteronipitoisuus.  Progesteroni on <0.2ng/mol (<1nmol/l) eli perustasolla. Tämä vaihe kestää keskimäärin 9 vrk:n ajan. Vaihtelua voi olla 3-21 vrk:n välillä. 

Estrus eli kiima

Kiimassa nartun käytös muuttuu ja sille tulee ns. seisovan kiiman vaihe, jolloin se antaa uroskoiran astua. Estruksessa vulvan turvotus pehmenee ja vuodon väri vaalenee. LH eritys nousee piikkimäisesti noin kaksi vuorokautta ennen munasolujen irtoamista munasarjoista (ovulaatio). LH-piikin aikana progesteronin taso on 2 ng/ml (6 nmol/l). Tämän jälkeen progesteronin nousuvauhti on 2-3 yksikköä/päivä. Ovulaation aikaan progesteroni taso on 5-8 ng/ml (15-25nmol/l). Ovulaation jälkeen nousuvauhti kiihtyy entisestään. Maksimipitoisuus on 15-80 mg/mol (50-240nmol/l) noin kolmen viikon kuluttua ovulaatiosta.  Munasolut irtoavat epäkypsinä munasoluista ja vie 1-3 pv niiden kypsymiseen. Vasta tämän jälkeen ne voivat hedelmöittyä. Hedelmöittymiskykyisinä munasolut pysyvät 2-3 vrk:n ajan.  

Diestrus eli tiineys tai valeraskaus

Vaihetta voidaan sanoa tiineysvaiheeksi tai valeraskausvaiheeksi, ja tämä tulee kaikille nartuille. Toisilla nartuilla valeraskaus aiheuttaa ulkoisia merkkejä toisilla taas ei. Tämä vaihe kestää 7-8 viikon ajan. Progesteronitaso pysyy kaikilla nartuilla korkealla. Tasossa on suurta yksilöllistä vaihtelua. Korkeaa progesteronia ei siis voi käyttää tiineyden toteamiseen. Tiineillä progesteronitaso laskee perustasolle noin 64 vuorokauden kuluttua LH-maksimista ja lasku aiheuttaa seuraavana päivänä synnytyksen käynnistymisen. Tyhjillä nartuilla lasku on hitaampaa ja anestrustaso saavutetaan vasta 90 vuorokauden kuluttua. Pitkä progesteronivaihe provosoi maidon eritystä ja näin ollen mahdollistaa myös valetiineiden maidonerityksen käynnistymisen ja hoivaamisvietin.  

Anestrus eli kiimaton aika 

kiimaton aika kestää vähintään kahden kuukauden ajan. Progesteroni on perustasolla eli <0.2ng/mol (<1nmol/l). Kohdun limakalvo ohenee sekä uusiutuu ja näin valmistautuu uutta kiimaa varten.  

Koiran kiiman tarkkailu ja oikea astuttamisajankohta 

Kiiman tarkkailussa ja oikean astuttamisajankohdan määrittämisessä voidaan käyttää apuna näkyviä muutoksia sekä nartun käyttäytymisen seuraamista. Vulvan koko ensin suurenee ja vähitellen myös pehmenee oikean ajankohdan lähestyessä. Myöskin vuodon värin vaaleneminen kertoo esikiimavaiheen vaihtumisesta kiimaan. Kaikilla nartuilla vuodon värissä ei tapahdu merkittävää muutosta tai vuoto voi olla niin vähäistä, että sitä on vaikea havaita.  

Progesteronimääritystä voidaan käyttää apuna määrittämään LH-piikin ajankohtaa ja tästä seuraavaa ovulaatiota, jolloin on paras astumisajankohta.  Ovulaatio tapahtuu keskimäärin 11-12 vrk:n kuluttua vuodon alusta, mutta voi tapahtua jo 4:n tai vasta 24 päivän kuluttua.  Suurin osa nartuista antaa astua vain oikeaan aikaan, jolloin hedelmöittyminen on mahdollista. 

Keinosiemennyksessä oikean ajankohdan määrittäminen on tärkeämpää ja se tehdään progesteronimäärityksin yhdessä emättimestä otettavan irtosolunäytteen kanssa. LH-hormonin määrityskin on mahdollista tarkan ovulaatiohetken määrittämiseksi, mutta tällöin joudutaan ottamaan vähintään kerran vuorokaudessa verinäyte usean vuorokauden ajan, jotta korkein taso voidaan määrittää. 

Lähteet:

  • Bsava Manual of Canine and Feline reproduction and neonatology,
  • Koiran lisääntyminen ja lisääntymisongelmat, Fennovet 

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koiranpentu ja kukkia

Koiranpennun rokotukset

Koiranpennun rokotukset on tärkeä osa ennaltaehkäisevää pennun terveydenhuoltoa ja rokotusohjelmaa tulee noudattaa huolellisesti. Koiranpennun rokottaminen suoraa koiraa merkittävimpiä tarttuvia tauteja vastaan nostamalla elimistön vastustuskykyä taudinaiheuttajian

Lue lisää »
koira tärisee

Mikä on koiranpennun luovutusikä

Koiran luovutusikä Suomessa koiranpennun luovutusikä on vähintään 7 viikkoa. Osalle pennuista olisi todennäköisesti parempi, jos luovutus tapahtuisi tätä myöhemmin. Koiran kehityksen kannalta on tärkeää, että

Lue lisää »
Irronnut maitohammas

Koiran maitohampaat

Koiran maitohampaat Koira saa ensimmäiset hampaansa, eli maitohampaat noin 3 – 4  viikon iässä. Maitohampaita on yhteensä 28 kpl. Sekä ylä- että alaleuassa on molemmissa:

Lue lisää »
koiran ruokinta

Koira ei syö

Kun koira ei syö, aina taustalla ei ole mitään erityisempää, vaan koira saattaa jostain syystä myös nirsoillakin. Syömättömyyden syynä voi olla kuitenkin myös monia sairauksia.

Lue lisää »