Ultraäänitutkimukset

ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimusta käytetään avuksi diagnostiikassa erityisesti sydämen, maksan, munuaisten, eturauhasen, kohdun ja virtsarakon sairauksien kohdalla. Myös lemmikin tiineys voidaan todeta ultraäänellä.

Ultraäänitutkimus on potilaalle kivuton ja onnistuu yleensä ilman rauhoitusta. Toimenpidettä varten on usein tarpeen leikata karvat tutkittavalta alueelta.

Tiineysultra

Ultraäänitutkimus on paras keino tiineyden varhaisempaan toteamiseen. Tiineystarkastus tehdään yleensä noin 4vk astutuksen jälkeen, mutta tiineys voi olla todettavissa jo hieman aiemminkin. Tiineystarkastuksessa pystytään havaitsemaan sikiöiden sydämen lyönnit ja sikiöiden määrästä saadaan arvio. Täysin tarkkaa lukumäärää on usein mahdoton selvittää.

Pyometra-tutkimus

Pyometra eli märkäkohtu on tulehduksellinen tila, jossa kohtuun kertyy märkäeritettä. Sairaus on yleinen leikkaamattomilla narttukoirilla ja siihen sairastuukin arviolta jopa yli 20 % leikkaamattomista narttukoirista. Hoitamattomana sairaus johtaa yleensä kuolemaan, joten märkäkohtua epäiltäessä on syytä hakeutua eläinlääkäriin heti.

Pyometran diagnosointi perustuu kohdun ultraäänitutkimukseen sekä mahdollisiin verinäytteisiin. Ultraäänitutkimuksessa nähdään, mikäli kohdussa on nestesisältöä. Joskus nestesisältö voi olla muutakin kuin märkäeritettä, kuten esim. limaa, nestettä tai verta.

Lue lisää: https://www.omaelainklinikka.fi/markakohtu-on-yleinen-leikkaamattomilla-narttukoirilla/

Virtsateiden ultraus

Virtsatieoireet ovat yleisiä kissoilla ja koirilla. Ultraäänitutkimuksen avulla päästään hyvin usein selvittämään oireilu syy. Ultraäänitutkimuksella pystytään havaitsemaan esim. virtsakivet, uudismuodostumat sekä munuaisten rakenne synnynnäisten ongelmien tai munuaisaltaan tulehduksen varalta. Ultraäänen avulla on myös mahdollista saada steriili virtsanäyte suoraan virtsarakosta bakteeriviljelyä ja resistenssimääritystä varten.

Laaja vatsaontelon ultraäänitutkimus

Sisätautipotilaille tehdään usein ultraäänitutkimus. Tutkimuksessa arvioidaan elinten koko, muoto ja rakenne. Mikäli muutoksia havaitaan, voidaan niistä ottaa ultraääniavusteisesti ohutneulanäyte, tällöin saadaan tarkempaa tietoa muutoksen laadusta.

Tutkimus voidaan tehdä ilman rauhoitusta, mutta jännittyneen tai rimpuilevan eläimen tarkka tutkiminen ilman rauhoitusta on usein haastavaa.