Terveystarkastukset

Me ihmiset käymme säännöllisesti hammastarkastuksessa, näöntarkastuksessa ja muissa terveyteemme liittyvissä tarkastuksissa ja jopa automme käytetään säännöllisessä huollossa. Samalla tavoin myös lemmikki hyötyy vuosittaisesta tarkastuksesta.

Terveystarkastuksessa pienetkin muutokset ja kasvanut riski sairastumiselle huomataan aiemmin, jolloin ennaltaehkäisy tai hoito voidaan aloittaa ajoissa. Ennaltaehkäisy on aina lemmikin kannalta järkevämpää kuin sairauden hoito. Käynnin yhteydessä voit samalla kysyä mieltäsi askarruttavista lemmikin elämään ja terveyteen liittyvistä asioista.

Terveyskäynnin yhteydessä mahdollisesti annetut rokotteet, lääkitykset, mukaan annettavat lääkkeet, tuotteet sekä veri- ja ulostenäytteet veloitetaan erikseen. Tarvittavat verinäytteet voidaan ottaa samalla käynnillä, muita jatkotutkimuksia varten varataan erillinen aika. Verinäytteet edellyttävät yleensä lyhyttä paastoa ja tästä saa ohjeet aikaa varattaessa, vettä saa tarjota vapaasti.

Terveystarkastus

Terveyskäynnillä tehdään kattava kliininen yleistutkimus eli tutkitaan suu, limakalvot, hampaat, silmät, korvat, iho, karvapeite, pinnalliset imusolmukkeet, sydän- ja verenkierto- sekä hengityselimistön toiminta, paino- ja kuntoluokka sekä yleinen lihaskunto. Lisäksi tunnustellaan ulkoisesti sisäelimet ja uroksilta kivekset ja eturauhanen, nartuilta nisät.

Senioritarkastus

Senioritarkastuksen tavoitteena on ylläpitää ikääntyneen lemmikin hyvinvointia mahdollisimman pitkään. Senioritarkastusta suositellaan tehtäväksi ikääntyneelle koiralle ja kissalle vuosittain. Ikääntyminen vaihtelee roduittain ja osalla koiraroduista senioritarkastukset kannattaa aloittaa jo 5-vuotiaana ja toisilla 7 vuoden iässä. Sairauksien oireita voi olla vaikeaa havaita normaalissa arjessa, koska vaivat kehittyvät pikkuhiljaa ja osa vaivoista voidaan usein laittaa ikääntymisen piikkiin, vaikka kyse olisikin sairaudesta tai kivusta. Esimerkiksi kurkunpään halvauksen oireita saatetaan pitää helposti vanhuudenvaivoina. Koiran ja kissan iässä 1 vuosi on jo pitkä aika ja siinä ajassa moni sairaus ennättää edetä pitkällekin. Tästä syystä suosittelemme senioritarkastusta vuosittain.

Pentutarkastus

Pentutarkastus kannattaa koiralle kannattaa tehdä 7-9 viikon iässä ja kissoille 12-14 viikon iässä – eli silloin kun pentujen luovutus uusiin koteihin alkaa olemaan käsillä. Pentutarkastuksessa eläinlääkäri tutkii pennun läpikotaisin ja varmistaa, että pentu on hyvässä kunnossa. Pentutarkastuksen tekee kasvattaja ja pentutarkastus on yksi merkki vastuullisesta kasvattajasta.