Silmäkirurgia

Koiran kaihileikkaus
Suurin osa silmävaivoista paranee lääkkein, mutta joskus mittava esim. silmän sarveiskalvon tai luomien kirurgia on tarpeen. Silmäkirurgialla hoidetaan mm:
  • silmän alueen vammoja (esim. silmäluomien ja sarveiskalvon haavat)
  • kasvaimia (esim. silmäluomien rauhaskasvaimet) sekä
  • synnynnäisiä / perinnöllisiä rakennevikoja (esim. entropion, ektropion, distichiasis-ripset, ektooppiset ciliat, vilkkuluomen kyynelrauhasen prolapsi eli cherry eye, dermoidit).
Silmäkirurgian alaan kuuluvat mm:

Kaihileikkaus

Etenevä harmaakaihi (katarakta) on koiralla yksi tavallisimmista näkökykyä uhkaavista silmäsairauksista.  Kaihileikkauksen avulla silmän näkökyky voidaan palauttaa ja estää etenevän kaihin silmään aiheuttamaa, kivuliasta värikalvontulehdusta ja siten parantaa koiran elämänlaatua. Mahdollisimman hyvän leikkaustuloksen saavuttamiseksi on tärkeää, että kaihileikkaus tehdään ajoissa ennen kuin kaihi on edennyt täydelliseksi, kovaksi, ‘kypsäksi’ kaihiksi ja ennen kuin silmään on ehtinyt muodostua vakavia silmänsisäisiä komplikaatioita. Lue lisää Päivi Vanhapellon artikkelista: https://www.omaelainklinikka.fi/kaihi-ja-kaihileikkaus/

Linssiluksaatioleikkaus

Linssiluksaatiolla tarkoitetaan linssin sijoiltaanmenoa. Luksaatio johtuu ripustinsäikeiden perinnöllisestä heikkoudesta ja vaiva tulee hoitaa aina leikkauksella. Linssiluksaatioleikkaus on hyvä tehdä jo aikaisessa vaiheessa, jolloin ripustinsäikeet eivät ole vielä rappeutuneet kokonaan. Tällöin linssi ei ole ehtinyt aiheuttamaan traumaa silmän sisällä ja myöhemmin ilmenevien komplikaatioiden määrä on vähäisempi verrattuna kokonaan luksoituneen linssin poistoleikkaukseen. Leikkaus on tarkkuutta vaativa, mutta kestoltaan lyhyt toimenpide. Näkökyky linssiluksaatioleikkauksen jälkeen on normaalia heikompi.

Silmäluomen kirurgia

Silmäluomen iho on kehon ihoalueista ohuinta ja toimenpiteet tällä alueella tehdään hienovaraisin toimenpitein ja välinein. Silmäluomen kirurgiassa on tärkeää säilyttää silmäluomen normaali toiminta.

Silmän alueen vammat

Koiran tai kissan silmät voivat vaurioitua eri tavoin. Vamma voi syntyä esimerkiksi terävän esineen raapaistessa silmää, silmään kohdistuu isku tai siihen on päässyt syövyttäviä aineita.

Silmän alueen kasvaimet

Silmän alueella esiintyy useita erilaisia kasvaimia, jotka voivat tarvita kirurgista toimenpidettä. Hoito määritellään diagnoosin ja yksilöllisten tekijöiden pohjalta.

Synnynnäiset- ja perinnölliset rakenneviat

Cherry eyen kirurginen korjaus

Cherry eye eli kirsikkasilmä tarkoittaa vilkkuluomen tyvessä sijaitsevan kyynelrauhasen esiin pullahtamista. Esiin pullahtanutta rauhasta ei poisteta, vaan eläinlääkäri asettaa sen takaisin omalle paikalleen. Eläinlääkäri voi määrätä ennen toimenpidettä tarvittaessa tulehdusta rauhoittavia silmätippoja. Kirurginen cherry eyen korjaus tehdään anestesiassa ja korjauksen ennuste on hyvä. Jälkihoidoksi eläinlääkäri määrää lääkeaineita sisältäviä silmätippoja kahdeksi viikoksi.

Silmänpoisto

Silmänpoisto on hyvä vaihtoehto silloin, kun silmä on kipeä ja sokea eikä lääkehoito tehoa kipuun. Silmänpoistossa silmämuna poistetaan ja silmäluomet ommellaan kiinni.

Ylimääräisten ripsien poisto diatermialla

Ylimääräisten ripsien karvatuppi sijaitsee luomirauhasessa tai sen vieressä. Häiritsevät karvan karvatuppi poltetaan diatermialla pysyvästi, joten se ei pääse kasvamaan uudestaan.