Röntgenkuvaukset

Röntgentutkimus on nopea, kivuton ja helppo suorittaa. Tutkimuksella saadaan lisää tietoa potilaasta, koska päästään kuvantamaan eläimen sisärakenteita. Tutkimuksen aikana potilas ja mahdolliset kiinnipitäjät altistuvat röntgensäteilylle, mutta asianmukaiset toimintatavat ja suojat pitävät altistumisen alhaisena. Tutkimus ei aiheuta eläimelle kipua, mutta pelokkaat ja rauhattomat eläimet on syytä rauhoittaa tutkimusta varten. Myös ihmisten altistus säteilylle vähenee, mikäli kiinnipitäjiä ei tutkimuksessa tarvita.

Luusto, nivelet ja kallon rakenteet

Tuki- ja liikuntaelimistöä kuvataan esimerkiksi ortopedisten vaivojen (ontuminen, nivelrikko) takia sekä jalostustarkastusten takia. Nykyään jalostuksellisesti tarkastettavia kohteita on rodusta riippuen lonkat, kyynärnivelet sekä selkäranka.

Rinta- ja vatsaontelo

Näillä tutkimuksilla päästään näkemään eri elinten sijainti, muoto, koko ja mahdolliset poikkeamat röntgentiiviydessä. Vatsaontelokuvissa voidaan havaita mm. merkkejä suolitukoksista, vierasesineistä, kasvainsairauksista tai nesteen kertymisestä vatsaonteloon. Rintaontelon kuvista voidaan havaita mm. sydämen koon ja muodon muutoksia, keuhkokudoksen muutoksia sekä nesteen kertymistä keuhkoihin. Näissä kuvauksissa eläin kuvataan yleensä sekä selällään että kyljellään.

Ruoansulatuskanava ja virtsatiet (varjoainetutkimus)

Röntgentutkimukseen voidaan liittää myös varjoainetutkimus. Ruoansulatuskanavan varjoainetutkimuksessa potilaalle syötetään varjoainetta, jonka kulkua ruoansulatuskanavassa sitten seurataan tietyin väliajoin otetuilla kuvilla. Myös virtsateiden toimintaa voidaan tutkia varjoaineen avulla, mutta tietokonetomografiatutkimusten yleistyminen on vähentänyt tarvetta tälle tutkimukselle.

Myelografia

Tavallisella röntgentutkimuksella ei voida arvioida selkärangan välilevyjen tilannetta. Epäiltäessä esimerkiksi välilevytyrää, on tehtävä myelografia eli selkäydinkanavan varjoainetutkimus. Nykyään välilevytyrien diagnosoinnissa käytetään yleisesti magneettitutkimusta tai tietokonetomografiaa.