Rokotukset ja loishäätö

Lemmikkien rokotusohjelman noudattaminen on tärkeä osa lemmikin perusterveydenhuoltoa – huolehtimalla rokotuksista ehkäiset ja lievennät tartuntatauteja. Säännöllisellä rokottamisella on merkitystä lemmikkiyksilön kannalta, mutta myös koko koira- ja kissapopulaation terveyden kannalta, sillä säännöllinen rokottaminen ylläpitää populaation laumaimmuniteettia. Suomessa lemmikkien terveystilanne on pahimpien tarttuvien tautien osalta hyvä ja sellaisena se kannattaa pitääkin.

On hyvä kuitenkin muistaa, että parvovirusta esiintyy Suomessakin. Parvovirus on vaarallinen pennuille, vanhoille koirille ja niille, joilla yleiskunto on muuten heikentynyt. Myös helposti tarttuvaa kennelyskää esiintyy säännöllisesti Suomessa ja se tarttuu pisaratartuntana mm. koiraharrastuksissa ja koirapuistoissa. Kennelyskä on onneksi harvoin vaarallinen ja paranee useimmiten levossa itsekseen, tauti voi kuitenkin edetä keuhkoputken tulehdukseksi ja pahimmillaan keuhkokuumeeksi. Kotimaassa jylläävien tautien lisäksi matkustaminen ja lemmikkien tuonti ulkomailta lisäävät riskiä tautien Suomeen rantautumiselle, esimerkiksi jo Virossa ja Venäjällä esiintyy rabiesta.

Rokotuskäynti on samalla terveystarkastus. Rokotuskäynnillä lemmikille tehdään aina kliininen yleistutkimus eli terveystarkastus, jossa mm. tutkitaan silmät, korvat, limakalvot ja hampaat, imusolmukkeet, kuunnellaan sydän ja keuhkot sekä tunnustellaan vatsaontelo muutosten varalta.

Pennuille suositellaan loishäätöä 1 – 2 viikkoa ennen rokotusta. Aikuisten koirien ja kissojen loishäädön olisi suositeltavaa perustua tutkittuihin ulostenäytteisiin, mutta mikäli ulostenäytteitä ei ole tutkittu, myös aikuiset lemmikit tulisi loishäätää ennen rokotusta.

Rokotukset

Koirat rokotetaan yleisesti parvoa, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja kennelyskää sekä rabiesta (raivotauti) vastaan. Lisäksi tiineet koirat tulisi rokottaa herpestä vastaan. Kennelyskärokote annetaan vuosittain, muut 1-3 vuoden välein. Matkustaville koirille lisäksi suositellaan leptospiroosirokotusta. Lue lisää täältä: https://www.omaelainklinikka.fi/koiran-rokotukset/

Kissat rokotetaan yleisesti kissaruttoa, kissanuhaa ja rabiesta (raivotautia) vastaan. Lisäksi kissoille on saatavilla yhdistelmärokotteita, joissa on suoja mm. leukemiavirusta, klamydiaa ja kissojen flunssaviruksia (kaliki- ja rinotrakeiittivirus) vastaan. Lue lisää täältä: https://www.omaelainklinikka.fi/kissan-rokotus/

Kanit tulee rokottaa vuosittain kanien verenvuototautia (RHD1-virus) vastaan. Lue lisää täältä: https://www.omaelainklinikka.fi/kanin-rokotus/

Loishäätölääkitys

Pennuille suositellaan loishäätöä 1-2 viikkoa ennen rokotusta. Aikuisten koirien ja kissojen loishäädön tulisi perustua tutkittuihin ulostenäytteisiin. Mikäli ulostenäytteitä ei ole tutkittu, myös aikuiset lemmikit tulee loishäätää ennen rokotusta. Ulostetutkimuksella vältytään turhalta lääkitsemiseltä ja ehkäistään lääkeresistenssin kehittymistä.

Lue koiran madotuksesta: https://www.omaelainklinikka.fi/koiran-madotus/

Lue kissan madotuksesta: https://www.omaelainklinikka.fi/kissan-madotus/

Ulostetutkimus madotuksen varalta

Pennuille suositellaan aina loishäätöä 1 – 2 viikkoa ennen rokotusta. Aikuisten koirien ja kissojen loishäädön olisi suositeltavaa perustua tutkittuihin ulostenäytteisiin, mutta mikäli ulostenäytteitä ei ole tutkittu, myös aikuiset lemmikit tulisi loishäätää ennen rokotusta. Kun loishäädön tarve varmistetaan ulostetutkimuksella, voidaan välttää turhaa lääkitsemistä, ja estää mahdollisen lääkeresistenssin kehittymistä. Ulostetutkimuksessa saadaan myös selville mistä loisesta on kysymys ja lemmikki voidaan lääkitä juuri kyseiseen loiseen tehoavalla lääkityksellä.

Kerää ulostenäyte esimerkiksi kakkapussiin. Ulostetta ei tarvitse kerätä pussiin paljon, vaan peukalon kokoinen määrä riittää. Kerää näyte tuoreesta ulosteesta välttäen maahan osuneiden osien keräämistä näytteeseen. Ulostenäyte on säilytettävä jääkaappilämpötilassa.

Matkustavan koiran lääkitykset

Matkustavan koiran lääkitykset ja rokotukset vaihtelevat kohdemaan mukaan. Ennen ulkomaille lähtöä varmista, että lemmikilläsi on kunnossa: raivotautirokotus, lämpimiin maihin mentäessä mentäessä leptospiroosirokotus, tarpeelliset madotukset ja matolääkkeet myös paluuta varten (ekinokokki), lämpimiin maihin mentäessä lääkitys sydänmatotartunnan ehkäisyyn, mahdollinen punkkilääkitys, mahdollinen matkapahoinvointilääkitys, tunnistusmerkintä ja passi.

Tarkista ajankohtainen kohdemaan tilanne Ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elaimet/koirat-kissat-ja-fretit/lemmikki-mukaan-matkalle/