Lemmikkipassi ja sirutus

lemmikkipassi

Ulkomaille matkustavan koiran, kissan ja fretin tulee olla tunnistusmerkitty mikrosirulla. Koiralta vaaditaan lisäksi voimassa oleva raivotautirokotus. Lemmikkieläinpassin sekä kaikki tarpeelliset matkakohteeseen liittyvät rokotukset ja madotukset saat eläinlääkäreiltämme.

Ennen ulkomaille lähtöä varmista, että lemmikilläsi on kunnossa:

  • raivotautirokotus
  • tarpeelliset madotukset ja matolääkkeet myös paluuta varten (ekinokokki)
  • lämpimiin maihin mentäessä lääkitys sydänmatotartunnan ehkäisyyn
  • lämpimiin maihin mentäessä leptospiroosirokotus
  • mahdollinen punkkilääkitys
  • mahdollinen matkapahoinvointilääkitys
  • tunnistusmerkintä ja passi

Kohdemaan tarkemmat vaatimukset löytyvät Ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elaimet/

Lemmikkipassi

Lemmikkieläinpassi on sinikantinen vihko, jonka kannessa on EU:n lippu. Lemmikkieläinpassi vaaditaan koirilta, kissoilta, hillereiltä ja freteiltä kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Lemmikkipassia voi käyttää myös palatessa EU:n ulkopuolisesta maasta osoittaakseen tuontivaatimusten täyttymisen.

Eläinlääkäri merkitsee lemmikkieläinpassiin lemmikin yksilöivät tiedot, kuten mikrosirun numeron. Myös vaadittavat rokotukset ja ekinokokkilääkitys merkitään passiin. Lemmikkipassi siten osoittaa, että matkustamiseen liittyvät terveysvaatimukset täyttyvät.

Mikrosirutus

Mikrosiru on hyvin pieni siru, joka laitetaan pienellä neulalla eläimen ihon alle – niskan ja lapojen väliin. Mikrosirussa on lemmikin yksilöivä numerosarja, joka pystytään lukemaan mikrosirujen lukemiseen tarkoitetulla sirunlukijalla. Sirunlukijoita on esim. eläinlääkäreillä, viranomaisilla ja kennelyhdistyksillä. Siru rekisteröidään sirupalveluun, näin lemmikin katoamistapauksissa lemmikki saadaan varmemmin takaisin omaan kotiin. Lemmikkipassia varten mikrosirutus on välttämätön.