Kaikilla Omaeläinklinikoilla on mahdollisuus kattavaan näytteenottoon ja analysointiin. Jokaiselta klinikaltamme löytyy oma laboratorio, jossa onnistuu mm. veri-, virtsa-, uloste- ja korvanäytteiden tutkiminen. Lisäksi teemme klinikkakohtaisesti vaativampaa näytteenottoa ja tutkimista. Oman laboratorion etu on se, että pystymme suurimpaan osaan tarpeista saamaan tuloksen potilaskäynnin yhteydessä. Osa näytteistä lähetetään ulkopuoliseen laboratorioon tutkittavaksi, esimerkiksi kasvainten osalta tutkiminen tapahtuu erikseen tähän perehtyneen patologin toimesta.
Verinäytteet
Verinäytteet tutkiminen on tärkeä osa sairaan lemmikin taudin syyn selvittämistä. Ennen tiettyjen verinäytteiden ottoa potilaan tulee olla ravinnotta; paastotustarve kannattaa varmistaa omalta klinikalta ennen käyntiä.
Virtsanäytteet
Virtsanäytteen tutkiminen on tärkeä osa sairaan lemmikin taudin syyn selvittämistä. Virtsanäytteenottoa varten potilaan olisi hyvä olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa.
Korvanäytteet
Korvanäytteiden tutkiminen on tärkeä osa korvavaivan syyn selvittämistä. Näyte voidaan ottaa esimerkiksi korvatulehdusten yhteydessä tai epäiltäessä korvapunkkitartuntaa.
Likvorinäytteenotto selkäytimestä
Aivo-selkäydinneste voidaan ottaa epäiltäessä tulehduksellista sairautta keskushermostossa. Selkäydinnestenäytteen otto suoritetaan yleisanestesiassa.
Luuydinnäytteen otto
Anemia, valkosolumuutokset, proteiinimuutokset tai selittämätön pitkittynyt kuume voivat olla syitä luudinnäytteen ottoon. Luuydinnäytteen otto suoritetaan paikallispuudutuksessa ja rauhoitettuna.
Maksabiopsioiden otto tähystysavusteisesti
Pelkän ultraäänitutkimuksen perusteella on mahdoton päätellä, onko kyseessä hyvän- vai pahanlaatuinen uudismuodostuma. Koirien ja kissojen maksasairauksissa tärkein diagnostinen menetelmä onkin koepalatutkimus. Koepaloja maksasta voidaan ottaa mm. vatsaontelon tähystysleikkauksen (laparoskopia) yhteydessä.
Ohutneulanäytteiden otto ultraääniohjauksessa
Koiran kehosta voi löytyä eläinlääkärin tutkimuksessa kudosmuutoksia, joiden laatua ilman täsmentäviä lisätutkimuksia on mahdoton luotettavasti päätellä. Tällöin ohutneulanäytteenotto ultraääniohjauksessa voi tulla kyseeseen kudoksen tyypin, muutoksen laadun tai tulehduksen arvioimisessa. Ohutneulanäytteenotto on turvallinen menetelmä. Toimenpide valitaan tapauskohtaisen harkinnan pohjalta.
Ulostetutkimus
Aikuisten koirien ja kissojen loishäädön olisi suositeltavaa perustua tutkittuihin ulostenäytteisiin, mutta mikäli ulostenäytteitä ei ole tutkittu, myös aikuiset lemmikit tulisi loishäätää ennen rokotusta. Kun loishäädön tarve varmistetaan ulostetutkimuksella, voidaan välttää turhaa lääkitsemistä, ja estää mahdollisen lääkeresistenssin kehittymistä. Ulostetutkimuksessa saadaan myös selville mistä loisesta on kysymys ja lemmikki voidaan lääkitä juuri kyseiseen loiseen tehoavalla lääkityksellä.
Kerää ulostenäyte esimerkiksi kakkapussiin. Ulostetta ei tarvitse kerätä pussiin paljon, vaan peukalon kokoinen määrä riittää. Kerää näyte tuoreesta ulosteesta välttäen maahan osuneiden osien keräämistä näytteeseen. Ulostenäyte on säilytettävä jääkaappilämpötilassa.