Hammashoidot

Hammaskiven poisto
Koirien ja kissojen hammastarkastuslöydöksistä yleisimpiä ovat hammaskivi ja ientulehdus, jotka johtuvat plakin eli bakteerimassan kertymisestä hampaiden pinnalle. Yli 3-vuotiaista lemmikeistä suurella osalla sekä kissoista että koirista on plakin ja hammaskiven aiheuttamia suun ja hampaiden sairauksia. Punoittavat ikenet, pahanhajuinen hengitys ja hampaan pinnalla näkyvä hammaskivi ovat merkkejä siitä, että lemmikin suu kannattaa tarkastuttaa eläinlääkärillä. Eläimet näyttävät harvoin oireita hampaiden ja suun kivusta. Siksi on tärkeää, että suun ja hampaiden terveyttä seurataan säännöllisesti eläinlääkärikäynneillä. Joskus oireita ovat pahan hajuinen hengitys, ikenen, kuonon tai posken turvotus sekä punaiset tai verta vuotavat ikenet.
  • Ikä ei ole este hammashoitoihin ja nukutukseen, päinvastoin. On erittäin tärkeää, että vanhusten suu pidetään terveenä, sillä taudinaiheuttajat saattavat levitä suusta muualle elimistöön, kuten sydämeen ja munuaisiin. Suun sairaudet voivat myös vähentää muiden mahdollisten sairauksien hoitovastetta. Jatkuva kipu suussa myös heikentää eläimen elämänlaatua oleellisesti.
  • Myös perussairauksia sairastavien lemmikkien suuhygieniasta tulee pitää huolta. Esimerkiksi sydänvikaisen lemmikin on kuitenkin hyvä käydä vastaanotolla terveystarkastuksessa ennen suun puhdistusajan varaamista. Anestesiaan liittyy riskejä silloin, kun perussairaus ei ole hoitotasapainossa.
Hammashoidot tehdään aina nukutuksessa, jotta potilas pysyy aloillaan ja hammastoimenpiteen tekeminen onnistuu. Nukutus valitaan yksilöllisesti huomioiden eläinlaji, eläimen ikä, rotu ja mahdolliset muut perussairaudet. Nukutusta valvoo eläinlääkäri ja pieneläinhoitaja apunaan nykyaikaiset anestesianvalvontalaitteet.

Hammaskiven poisto

Hammaskiveä esiintyy sekä kissoilla että koirilla ja se on hyvin tavallista. Hammaskivi näkyy kellertävän ruskeana hampaan pinnalla. Jos kiveä on ienrajassa, ien on siltä kohdin usein punainen eli tulehtunut. Hammaskiveä kertyy tavallisimmin yläposkihampaisiin ja kulmahampaisiin. Hammaskiven määrään vaikuttaa mm. eläimen rotu ja koko sekä sen ruokailutottumukset ja lisäksi se, harjataanko eläimen hampaita kotona. Hammaskivi tulee poistattaa, sillä plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta. Joillakin eläimillä, kuten tyypillisesti pienikokoisilla koirilla, ientulehdus voi edetä ja johtaa hampaan kiinnityskudosten tulehdukseen (parodontiitti). Tämä näkyy ensin syventyneinä ientaskuina, sitten hampaan kiinnityssäikeet löystyvät, hampaan juurten ympäriltä luu alkaa kadota tulehduksen takia ja hampaat voivat ruveta heilumaan ja jopa irrota itsekseen. Ylähampaiden juuresta nenäonteloon johtava, kroonisen tulehduksen muodostama aukko, ns. oronasaalifisteli, voi oireilla niiskutuksena tai sierainvuotona. Hapertunut leukaluu voi myös murtua. Hammaskivi poistetaan ultraäänilaitteella, joka tärisyttää pienenpienellä liikkeellä hammaskiven irti hampaan pinnalta kiillettä vaurioittamatta. Laitteesta tulee runsaasti vettä, jota tarvitaan jäähdytykseen, ettei hammas kuumenisi. Tämän takia eläimet nukutetaan aina hammaskiven puhdistusta varten, ja intuboidaan, eli henkitorveen laitetaan hengitysputki, jota pitkin eläin saa happea ja nukutuskaasua. Näin hengitystiet pysyvät auki ja samalla voidaan myös estää vieraan materiaalin (mm. huuhteluvesi, hammaskivi) joutuminen hengitysteihin. Tämä on tärkeä osa potilasturvallisuutta. Eläin ei myöskään tunne kipua nukutuksessa. Hammaskiven poiston yhteydessä kaikki hampaat tarkastetaan ja ientaskut mitataan ientaskumittarilla ja lopuksi hampaisto kiillotetaan kiillotustahnalla, jotta loputkin plakit saadaan poistettua ja hampaan pinta ei jää karheaksi.

Hammasröntgen

Hampaiden röntgentutkimus on erittäin tärkeää ja välttämätöntä hampaiden ytimen ja leukaluun sairauksien diagnosoimisessa. Ilman röntgenkuvausta osa hampaiston sairauksista ja muutoksista voi jäädä havaitsematta. Hammas voi olla kipeä ja tulehtunut, vaikka se pintapuolisessa tarkastuksessa vaikuttaisi muuten täysin normaalilta. Juurissa voi olla tulehdusta tai juuri voi olla leukaluussa katkenneena ilman minkäänlaista kruunumuutosta. Myös puuttuvien hampaiden paikat tulee aina kuvata, ellei hampaan poistosta ole tietoa. Eläimelle tehdäänkin usein koko suun röntgenkuvaus hammaskiven poiston yhteydessä. Varsinkin iäkkäämmillä koirilla ja kissoilla tutkimus on oleellinen osa hammashoitoa.

Kirurginen hampaan poisto

Koiran ja kissan useimmat poskihampaat ovat monijuurisia ja kulmahampaiden juuret ovat hyvin pitkät. Hampaat ovat tiukasti kiinni leukaluussa ja usein vain yksi hampaan juurista on tulehtunut. Näiden hampaiden poisto tehdään yleensä kirurgisesti. Tällöin ikeneen tehdään luukku eli fläppi, ja kun se nostetaan pois tieltä, päästään poraamaan leukaluuta ja helpommin hammasjuuriin käsiksi. Tällöin hampaan poisto voidaan tehdä ilman tarpeetonta voimankäyttöä, eivätkä juuret katkea niin helposti. Poiston jälkeen ien ommellaan takaisin kiinni, jolloin poistokohta saadaan umpeen. Ompeleet ovat itsestään sulavia, eikä erillistä tikkien poistoa tarvita.

Ei-kirurgiset hampaiden poistot

Hampaan tukikudosten tulehdus (parodontiitti) on usein päässyt etenemään jo varsin pitkälle, kun eläin tuodaan hammaskiven poistoon. Tällöin hammas voi olla jo hyvin heiluva ja tulehtunut ja irtoaa usein helposti. Näitä hampaita ei aina tarvitse poistaa kirurgisesti. Myös joitain yksijuurisia hampaita voidaan poistaa ei-kirurgisesti, vaikka ne istuisivat hyvin paikoillaan.

Maitohampaiden poisto

Mikäli pennun maitohampaat eivät irtoa itsestään, voidaan ne joutua poistamaan eläinlääkärissä. Maitokulmahampaiden poisto hyvin nuorena voi olla osa koiran tai kissan purentavian hoitoa. Näin pysyville kulmahampaille saadaan lisää tilaa puhjeta ja kasvaa oikeaan asentoon. Maitokulmahampaat poistetaan yleensä kirurgisesti, sillä mikäli pysyvät kulmahampaat eivät ole puhjenneet, voivat ne vaurioitua maitohampaiden poiston yhteydessä.

Hammasvauriot – juurihoidot

Hampaita voidaan suojata ja hoitaa erinäisillä hoitovaihtoehdoilla. Vaurioituneet hampaat voidaan aina poistaa, mutta työ- ja harrastuskoiralla erityisesti kulmahampaiden ja poskihampaiden säilyttämisestä voi olla etua. Juurihoidossa hampaasta poistetaan hampaan tunteva ydin, joka korvataan täyteaineella ja suljetaan paikalla. Juurihoidettu hammas on kuollut, mutta toiminnallinen.

Hammasvauriot -pulpa-amputaatio

Mikäli murtunut hammas halutaan hoitaa pulpa-amputaatiolla, on asia hoidettava kiireellisesti: pulpa-amputaatio tulee suorittaa 48 tunnin sisällä hampaan vaurioitumisesta, jotta hampaaseen päässyt tulehdus ei ehdi liian pitkälle. Pulpa-amputaatiossa hampaan ydintä poistetaan pieni määrä hampaan pinnan läheltä ja tilalle laitetaan lääkeainetta sekä paikka. Pulpa-amputaatiossa hammas säilyy elävänä. Sekä juurihoidolla että pulpa-amputaatiolla on oikein tehtyinä erittäin hyvä ennuste. Hoidettuja hampaita tulee kontrolloida hammasröntgenkuvilla, sillä hoidetutkin hampaat voivat tulehtua.

Hammasvauriot – reikien ja lohkeamien paikkaaminen

Karies eli reikiintyminen on koirilla harvinaisempaa, mutta reikiä havaitaan toisinaan, jos koiran ruokavalio sisältää runsaasti sokeria. Sen sijaan erilaisia lohkeamia nähdään paljon, joskus myös kiillevaurioita. Tällaisten vaurioiden paikkaaminen voi olla tarpeen. Pinnoituksessa ja paikkauksessa hampaan ydintä suojataan muovipaikalla.

Purennan korjaaminen

Purentavikojen hoidon toteuttamisessa on tärkeää suunnittelu, kotihoito (hampaiden painelu, pallot yms.) ja maitohampaiden poisto ajoissa. Mikäli purentavika säilyy pysyvissäkin hampaissa, on vaihtoehtoja valikoitujen hampaiden poisto, hampaiden lyhennys ja paikkaus (pulpa-amputaatio), ienplastia ja hammasjatkeet. Oikomishoidon voi joissakin tapauksissa toteuttaa hampaisiin kiinnitettävillä kojeilla. Oikomishoitoja eläimille tehdään ainoastaan eläinlääketieteellisistä syistä, ei kosmeettisista. Oikomahoidoissa on tärkeää olla liikkeellä ajoissa: kun pennun hampaiden juuret umpeutuvat, eivät hampaat enää liiku ja hoito jää toteuttamatta.

Oronasaalifistelin korjaus

Oronasaalifisteli on aukko, joka syntyy kroonisen tulehduksen seurauksena, yläleuassa olevan hammasjuuren kautta suusta nenäonteloon. Tämä on yksi vakavan parodontiitin komplikaatio: tulehdus syövyttää reitin leukaluun läpi. Tyypillinen potilas on pienikokoinen koira, jonka suussa on ollut paha tulehdus jo pitkään. Oronasaalifistelin korjaus voi olla työlästä ja vaativaa. Huonokuntoinen hammas otetaan pois tulehdusta ylläpitämästä, muuttunut ja tulehtunut kudos kaavitaan pois ja kun esille on saatu terveen oloinen kudos, ommellaan syntyneen aukon suojaksi ienläppä, joka eristää taas nenä- ja suuontelon toisistaan.

Ikenen liikakasvun (epulis) poisto

Epulis on tavallisesti ikenen värinen ja näköinen uudismuodostuma. Termillä tarkoitetaan hyvänlaatuista, usein paikallista ikenen liikakasvua. Se muodostuu usein vasteena johonkin ärsykkeeseen, kuten tulehdukseen ja toisilla roduilla on suurempi taipumus kasvattaa näitä muutoksia. Epulis voi kasvaa suureksikin ja peittää hampaan. Kasvaessaan hampaiden väliin, muutos saattaa aiheuttaa hampaiden asennon muutoksia. Epulis on enemmän kuvaileva termi, kuin tieteellinen nimitys ienmuutokselle. Useat erilaiset muutokset saattavat kuitenkin näyttää toisiltaan ja tästä syystä kaikki suun uudismuodostumat kannattaa aina lähettää patologille.

Kissan hammassyöpymät (tr, forl)

Kissan hammassyöpymät ovat hyvin yleinen, mutta huonosti tunnettu vaiva. Diagnoosiin päästään parhaiten kliinisen hammastarkastuksen ja röntgenkuvaamisen yhdistelmällä. Syöpymät voivat olla eri asteisia ja syöpymä voi sijaita joko kruunussa tai juuren alueella. Kruunun alueen syöpymät liittyvät usein suun ongelmiin, juurten syöpymistä tunnetaan huonommin. Kun syöpymästä kärsivän kissan hampaassa on ytimeen ulottuva vaurio, on hammas kipeä ja se poistetaan. Toisinaan poistettavan hampaan juuret ovat niin syöpyneet, että ne voidaan jättää paikoilleen ja kruunu vain katkaistaan pois (kruunuamputaatio). Syöpymistä kärsivän kissan suun tilannetta kannattaa seurata vuosittain sekä huolellisella kliinisellä tutkimuksella että röntgenkuvin. Syöpymään jätettyjä juuria tulee myös seurata: ne häviävät yleensä täysin muutamassa vuodessa.