Sydänsairaudet

Sydänsairaudet ovat yleisiä pieneläimillä. Yleisin ns. hankittu sydänsairaus koirilla on läppävika. Tällöin sydämestä on kuultavissa sivuääni. Sivuääni löydetään oireettomalta koiralta usein normaalissa, esim. rokotusten yhteydessä tehtävässä terveystarkastuksessa. Sivuäänen löytyminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että koira tarvitsisi heti sydänlääkitystä. Voi kulua useita vuosia, ennen kuin lääkityksen aloittaminen on ajankohtaista.

Sydänlihassairauksia tavataan erityisesti kissoilla ja mm. isoilla koiraroduilla. Kissoilla tyypillinen sydänsairaus on hypertrofinen kardiomyopatia (HCM). Tämän taustalla voi olla systeeminen sairaus, kuten kilpirauhasen liikatoiminta, mutta tietyillä roduilla on todettu tämän sairauden olevan perinnöllinen. Koirilla taasen dilatoiva kardiomyopatia (DCM) on läppävian jälkeen yleisin hankittu sydänsairaus. Dilatoiva kardiomyopatia on useimmiten ns. idiopaattinen eli selkeää taustalla olevaa syytä ei sairauden puhkeamiselle löydy. Dilatoiva kardiomyopatia on sydänlihassairaus, jolle on tyypillistä sydänlihaksen toiminnanvajaus, sydämen laajentuminen ja tiheälyöntiset rytmihäiriöt. Tämän sairauden oireet puhkeavat tyypillisesti keski-ikäisillä koirilla ja sairaus voi pysyä myös kauan oireettomana. Sairaudelle alttiita rotuja ovat mm. dobermanni, bokseri, tanskandoggi, irlanninsusikoira ja cockerspanieli.

Nuorilla koirilla voidaan todeta myös synnynnäisiä sydänvikoja, kuten kammioiden(VSD) tai eteisten(ASD) väliseinämädefekti, aortan(AS)- tai keuhkovaltimon(PS) ahtauma tai valtimoiden välinen yhteys(PDA). Tällöin nuorella koiralla on sivuääni kuultavissa jo pentuna.

Sydänsairauksia voidaan tutkia yleistarkastuksen lisäksi tarkemmin tekemällä mm. ultraääni-, röntgen- sekä EKG-tutkimuksia. Erityisesti iäkkäillä koirilla sydämen auskultaatio eli kuuntelu on tärkeä osa vuosittaista terveystarkastusta. Sydämen ultraäänitutkimus on sydän- ja verisuonisairauksissa tärkein diagnostinen tutkimus. Ultraäänitutkimuksella havainnoidaan sydämen eri rakenteiden muotoa (paksuus ja poikkeavat rakenteet) ja arvioidaan toiminnallisia ominaisuuksia (supistuvuus, veren virtaus ja läppien toimintakyky).

Kun sydän ei sairauden vuoksi kykene ylläpitämään normaalia verenkiertoa, kehittyy ns. sydämen vajaatoimintaoireisto. Oireisto on samankaltainen riippumatta siitä, mistä sydänsairaudesta on kyse. Yleisimmät oireet ovat yskä, joka tavallisesti alkaa öisin, hengitysvaikeudet, hengästyminen, rasituksensietokyvyn alentuminen, laihtuminen, vatsan turvotus ja nesteen kertyminen vatsa- tai rintaonteloon, limakalvojen vaaleus, sekä joskus pyörtyily.

Useimpia sydänsairauksia ei pystytä parantamaan, mutta eläimen elämänlaatua pyritään parantamaan lääkehoidon ja ruokavalion avulla sekä rasitusta rajoittamalla.

OMAELÄINSAIRAALA MEVET

helsinki, Suomi
Höyläämötie 5
Varaa aika 09 565 5600
Ajanvarauksella ma-pe 7.30-20.00

24/7 päivystys

 
Näytä lisää

Ajankohtaista

20 helmi, 2020
Vierasesineet ovat tuttu näky päivystyksessä
12 helmi, 2020
Narttukoiran sterilisaatio ennaltaehkäisee sairauksia
10 helmi, 2020
Jäähdytysnesteet maistuvat lemmikille, mutta ovat hengenvaarallisia
6 helmi, 2020
Eläinlääketieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen edellytykset on turvattava Suomessa
Kaikki artikkelit