Akupunktio

koira akupunktio

Akupunktiohoitoja tarjoavat klinikoistamme seuraavat: Omaeläinsairaala Kuopio, Omaeläinklinikka Vetset, Omaeläinsairaala Mevet, Omaeläinsairaala Turku

Akupunktiota on tutkittu paljon ja tutkimustulokset puhuvat akupunktion puolesta useiden lemmikkien sairauksien ja vaivojen hoidossa. Akupunktio onkin vakiinnuttanut paikkansa länsimaissa tukihoitona niin ihmis- kuin eläintieteissäkin. Akupunktiota annetaan tavallisimmin tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, kuten nivelrikon, selkäkipujen ja lihaskipujen yhteydessä. Hoitovaste tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa on korkea. Akupunktiota voidaan antaa myös iho-ongelmissa ja tietyissä käytöshäiriöissä sekä lisääntymisongelmissa sekä uros- että narttukoirille. Akupunktiota käytetään useiden muidenkin vaivojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä esim. iho-, maha-suolikanava- ja hengitystieongelmien kohdalla.

Akupunktio suoritetaan steriileillä akupunktioneuloilla, jotka laitetaan vaivan mukaan valittuihin paikkoihin. Asetetut neulat stimuloivat kehon hermorakenteita, jolloin kehon omia välittäjäaineita sekä kipua lievittäviä hormoneita vapautuu. Akupunktion ansiosta verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuu ja tulehdukset ja kivut usein lievittyvät. Akupunktio sopii hyvin koirille ja kissoille ja sitä voidaan käyttää yksin tai yhdessä kipulääkityksen ja muun tukihoidon kanssa.

Akupunktiota varten eläintä ei tarvitse nukuttaa, se saattaa hoidon aikana rentoutuessaan käydä tosin itse nukkumaan. Tarvittaessa eläinlääkäri voi antaa akupunktiota kuitenkin myös lievästi rauhoitetulle potilaalle. Yleisesti aloitetaan 3 – 4 kerran hoitojaksolla ja sen jälkeen jatkoa mietitään tapauskohtaisesti hoitovasteen mukaan.

Ennen akupunktion aloittamista koira tai kissa tutkitaan ja kipu- ja ongelma-alueet kartoitetaan. Tutkimuksen aikana lemmikki yleensä rentoutuu ja tottuu hoitajaan, jolloin neulojen laitto onnistuu ilman suurempia jännityksiä. Koirille akupunktio onnistuu yleensä helposti, mutta kissojen kanssa saattaa joskus olla hieman haasteellisempaa. Kissojenkin kanssa hoito kuitenkin yleensä onnistuu aivan hyvin. Usein koira tai kissa ei edes huomaa akupunktioneulan laittamista, mutta osa pisteistä saattaa olla arempia ja tuntua hieman pistettäessä. Näidenkin alueiden arkuutta voidaan lieventää pienellä kipukohdan hieronnalla. Neulojen laittoon kuluva aika on yksilöllinen, sillä hoito suoritetaan aina koiran tai kissan omilla ehdoilla. Kun neulat ovat paikoillaan, ne eivät yleensä tunnu miltään ja osa lemmikeistä voi jopa nukahtaa hoidon aikana.

Akupunktioon koulutetut fysioterapeutit hoitavat akupunktiolla fysioterapeuttisia ongelmia, esimerkiksi lihas- ja nivelkipuja sekä halvausoireita. Akupunktioon koulutettu eläinlääkäri voi tämän lisäksi hoitaa akupunktiolla myös muita sairauksia, kuten iho-ongelmia ja hormonaalisia vaivoja.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Hoitovaste erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitamisessa on tutkitusti hyvä.  Akupunktiota annetaankin tavallisimmin esimerkiksi nivelrikon, selkäkipujen ja lihaskipujen yhteydessä. Lonkkaviasta kärsivät koirat ovat tavallinen näky akupunktiohoidoissa, mutta akupunktiolla voidaan hoitaa kaikkien muidenkin nivelrikkomuutosten aiheuttamaa kipua. Akupunktiolla voidaan hoitaa myös selkävaivojen aiheuttamaa kipua mm. välilevysairauksissa ja spondyloosissa.

Käytöshäiriöt

Akupunktiosta saattaa olla apua jännitystiloissa. Jännitystiloissa hoitoa kokeillaan muutaman hoitokerran ajan ja mikäli hoitovastetta ei havaita, hoito lopetetaan.

Lisääntymisongelmat

Akupunktiota voidaan hyödyntää tietyissä lisääntymisongelmissa, mm. valeraskauden hoidossa tai kiiman ajoittamisessa. Akupunktio voi auttaa myös synnytyksen käynnistämisessä ja synnytyskipujen lievittämisessä. Myös uroskoiran impotenssiin tai yliseksuaaliseen käyttäytymiseen akupunktiosta voi saada apua.