Narttukoiran sterilisaatio ennaltaehkäisee sairauksia

Koiran sterilisaatio

Narttukoiran sterilisaatiossa siltä poistetaan munasarjat ja joissain tapauksissa myös kohtu. Sterilisaation jälkeen koira ei voi enää tulla tiineeksi eikä sillä ole juoksuja.

Sterilisaation terveysvaikutuksia

Koirien yleisimpiin kasvainsairauksiin kuuluvat maitorauhaskasvaimet ovat huomattavasti harvinaisempia narttukoirilla, jotka on sterilisoitu ennen ensimmäisiä tai toisia juoksujaan. Myöhemmällä iällä tehdyn sterilisaation ei ole todettu vähentävän maitorauhaskasvainten riskiä. Sterilisaatio myös ennaltaehkäisee kohtutulehdusta. Epilepsiaa ja diabetesta sairastavilla koirilla leikkaus helpottaa perussairauden hoitotasapainon löytymistä. Talouksissa, joissa on sekä uros- että narttukoiria, sterilisaatio on hyvä keino ennaltaehkäistä suunnittelemattomia tiineyksiä ja pentueita.

Sterilisoitu koira lihoo herkemmin kuin ennen leikkausta hormonitoiminnan muuttuessa. Painonkehitykseen onkin syytä kiinnittää tarkkaa huomiota heti leikkauksen jälkeen. Pienelle osalle leikatuista koirista saattaa kehittyä virtsankarkailua, johon on kuitenkin saatavilla lääkitys.

Varaa aika

Milloin on hyvä aika leikata?

Sterilisaatioleikkauksen aikaan nartun terveydentilan tulisi olla mahdollisimman hyvä. Poikkeustapauksia lukuunottamatta pyritään leikkaus ajoittamaan koiran juoksujen väliin niin, että edellisistä juoksuista olisi kulunut noin kolme kuukautta. On toivottavaa, ettei koiralla olisi valeraskautta leikkauksen aikaan.

Leikkaukseen valmistautuminen

Aikuinen koira on hyvä pitää paastolla ennen leikkausta 6 – 8 h ajan, vettä saa antaa vapaasti. Leikkausvalmisteluja helpottaa, jos potilas on klinikalle saapuessaan puhdas ja kuiva. Koiran voi käyttää tarpeillaan ennen klinikalle tuloa. Koiran terveydentilan tutkimiseksi ja mahdollisimman turvallisen anestesiaprotokollan valitsemiseksi eläinlääkäri saattaa joskus haluta ottaa koiralta anestesiaverinäytteet ennen nukutusta. Mikäli lemmikin terveydentilassa on jotain poikkeavaa, esimerkiksi oksentelua tai ripulia, on syytä informoida näistä eläinlääkäriä ennen leikkausta.

Mitä sterilisaatioleikkauksessa tapahtuu?

Sterilisaatioleikkaus tehdään yleisanestesiassa. Leikkauksen aluksi narttu saa esilääkityksen ja sen jalkaan asetetaan kanyyli, jonka kautta se saa suonensisäistä nesteytystä, kipulääkkeitä ja anesteetteja. Potilaalle asetetaan hengitysteihin intubaatiotuubi, jonka kautta se inhalaatioanesteetteja ja happea. Leikkausalueelta ajetaan karvat, alue puhdistetaan sekä desinfioidaan. Ennen leikkauksen alkua leikkausalue vielä suojataan leikkausliinoin.  

Leikkauksessa vatsaontelo avataan vatsan keskilinjaan tehdyllä viillolla. Joissakin tapauksissa kohtu poistetaan yhdessä munasarjojen kanssa, jos siitä kyseisen potilaan tapauksessa on terveydellistä hyötyä. Tällöin vatsaonteloon tehtävä leikkaushaava on suurempi. Sterilisaatio voidaan tehdä myös tähystysoperaationa – tällöin poistetaan vain munasarjat ja vatsaonteloon tehtävät leikkaushaavat ovat pienempiä.

Munasarjat paikannetaan ja niihin johtavat paikalliset verisuonet suljetaan langan tai erityisesti tarkoitukseen suunnitellun polttolaitteen avulla. Tämän jälkeen munasarjat poistetaan. Ennen vatsaontelon sulkua leikkausalueet tarkistetaan verenvuodon varalta. Vatsan eri kerrokset suljetaan sulavalla langalla. Iho voidaan sulkea sulavilla ihonsisäisillä ompeleilla, tikeillä tai niiteillä.

Leikkauksen jälkeen potilas siirretään heräämöön, jossa sen annetaan herätä rauhassa ennen kotiinlähtöä.

Toipuminen leikkauksesta

 Leikkaushaava suojataan haavataitoksella, jota pidetään haavan suojana 1 -2 vrk ajan. Side poistetaan jo aikaisemmin, mikäli se kastuu tai likaantuu. Leikkaushaavojen alue tulee suojata nuolemiselta 10-14 vrk ajan joko kauluria tai suojaavaa haavapukua pitämällä. Liikunnan tulee olla rauhallista noin kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen. Haavaa tarkkaillaan päivittäin tulehduksen merkkien varalta. Tarvittaessa voidaan haava-alue puhdistaa kädenlämpöisellä vedellä suihkutellen, jonka jälkeen alue tulee kuivata hellävaraisesti. Mikäli haavassa on poistettavia tikkejä, poistetaan ne 10-14 vrk kuluttua leikkauksesta eläinlääkärin vastaanotolla.

Kotiin narttukoiralle annetaan kipulääkitys muutamien päivien ajalle leikkauksen jälkeen. Antibioottikuurille ei tavallisesti ole tarvetta.

Varaa aika

Artikkelin kirjoittaja: Jutta Puomio on pieneläimiin erikoistuva eläinlääkäri Omaeläinsairaala Mevetissä. Sisätaudit ja akuuttihoito ovat hänen erityiset kiinnostuksen kohteensa.

Ajankohtaista

12 helmi, 2020
Narttukoiran sterilisaatio ennaltaehkäisee sairauksia
10 helmi, 2020
Jäähdytysnesteet maistuvat lemmikille, mutta ovat hengenvaarallisia
6 helmi, 2020
Eläinlääketieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen edellytykset on turvattava Suomessa
6 helmi, 2020
Tähystystämällä sterilisoidun koiran toipuminen on nopeaa