Kani myksomatoosi

Myksomatoosi saapui Suomeen. Kanit kannattaa rokottaa.

Kaniineja koetellaan taas. Keväällä 2016 Suomessa todettiin ensimmäisen kerran RHD-viruksen aiheuttama kaniinien verenvuotokuume. Virus tuli Suomeen ilmeisesti jäädäkseen, mutta lemmikkikanit on saatu suojattua tehokkaan rokotuksen ansiosta. Tänä kesänä saatiin lisää huonoja uutisia. Espoosta kuolleena löytyneellä villikanilla todettiin myksomatoosi. Vielä ei ole tietoa mitä kautta virus on levinnyt Suomeen.

Mikä myksomatoosi?

Myksomatoosi on maailmanlaajuisesti erittäin merkittävä kaniinien virustauti. Myksoomavirus tarttuu herkästi monien eri hyönteisten välityksellä. Oireet kehittyvät muutamassa päivässä tartunnan jälkeen. Tautiin liittyy silmien ja silmäluomien voimakasta märkimistä ja turpoamista. Iholla voidaan havaita nopeasti kehittyviä patteja, erityisesti pään alueella ja korvissa. Pää, korvat ja sukupuolielinten alue turpoavat. Sekundaariset hengitystietulehdukset ovat yleisiä. Sairaus johtaa monesti kuolemaan reilussa viikossa.

Voiko myksomatoosi tarttua ihmiseen tai muihin kotieläimiin?

Myksomatoosi tarttuu ainoastaan jäniseläimiin. Sairaus on merkittävä uhka kaniineille, mutta tarttuu satunnaisesti myös rusakohin ja jäniksiin. Ihmisille, kissoille ja koirille viruksesta ei ole vaaraa.

Mitä teen, jos epäilen kanillani myksomatoosia ja miten sitä hoidetaan?

Myksomatoosia epäiltäessä kannattaa olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin. Tartunnan saanut lemmikki kannattaa pitää erossa muista kaniineista.

Myksomatoosiin ei ole olemassa erityistä parantavaa hoitoa. Lieväoireiset yksilöt saattavat toipua huolellisella tukihoidolla. Vakavasti sairastuneet menehtyvät valitettavasti lähes varmasti, joten tilanne täytyy arvioida jokaisen yksilön kohdalla huolellisesti. Syömättömien ja huonokuntoisten kaniinien kohdalla eutanasia tarpeettoman kärsimyksen välttämiseksi on useimmiten armeliain ratkaisu.

Voiko myksomatoosia ehkäistä?


Rokottaminen on tärkein ehkäisykeino. Saatavilla on yhdistelmärokote myksomatoosia ja kaniinien verenvuotokuumetta (RHD) vastaan. Rokote voidaan antaa yli viiden viikon ikäisille kaniineille. Rokotesuoja saavutetaan kolmen viikon sisällä. Tämän jälkeen rokote tehostetaan vuosittain. Yhdistelmärokotteen voi antaa turvallisesti, vaikka kani olisi jo rokotettu RHD:ta vastaan. Tällä hetkellä kaniinit eivät tarvitse Suomessa muita rokotteita.

Rokottamisen lisäksi lemmikkikanit kannattaa pitää erossa villikaneista ja mahdollisuuksien mukaan tartuntaa levittävistä hyönteisistä. Epidemian aikaan tämä tarkoittaa käytännössä kaniinien pitämistä sisätiloissa. Myksomatoosiriski kannattaa huomioida myös kaniinin kanssa matkustettaessa ja tuotaessa kaniineja ulkomailta.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koiranpentu ja kukkia

Koiranpennun rokotukset

Koiranpennun rokotukset on tärkeä osa ennaltaehkäisevää pennun terveydenhuoltoa ja rokotusohjelmaa tulee noudattaa huolellisesti. Koiranpennun rokottaminen suoraa koiraa merkittävimpiä tarttuvia tauteja vastaan nostamalla elimistön vastustuskykyä taudinaiheuttajian

Lue lisää »
koira tärisee

Mikä on koiranpennun luovutusikä

Koiran luovutusikä Suomessa koiranpennun luovutusikä on vähintään 7 viikkoa. Osalle pennuista olisi todennäköisesti parempi, jos luovutus tapahtuisi tätä myöhemmin. Koiran kehityksen kannalta on tärkeää, että

Lue lisää »
Irronnut maitohammas

Koiran maitohampaat

Koiran maitohampaat Koira saa ensimmäiset hampaansa, eli maitohampaat noin 3 – 4  viikon iässä. Maitohampaita on yhteensä 28 kpl. Sekä ylä- että alaleuassa on molemmissa:

Lue lisää »
koiran ruokinta

Koira ei syö

Kun koira ei syö, aina taustalla ei ole mitään erityisempää, vaan koira saattaa jostain syystä myös nirsoillakin. Syömättömyyden syynä voi olla kuitenkin myös monia sairauksia.

Lue lisää »