Melli-kani

Melli-kanin sterilisaatio

Kuvassa on suloinen ja pehmeä Melli-kani. Melli kävi Omaeläinklinikka Ehelissä sterilisaatioleikkauksessa. Kanin sterilisaatio on toimenpide, jossa kanin kohtu sekä munasarjat poistetaan kirurgisesti. Toimenpiteen jälkeen kani ei pysty enää lisääntymään.

Mellin tapauksen julkaisu on tehty omistajan luvalla.

Sterilisaation hyödyt

Sterilisaatiolla on kanille paljon hyviä terveydellisiä vaikutuksia sen lisäksi, että se estää suunnittelematonta poikasten saantia. Merkittävin sterilisaatiolla saavutettava terveyshyöty on kohtukasvaimien ehkäisy. Kohtukasvaimet ovat naaraskaneilla erittäin yleisiä. Yleisin kasvaintyyppi on kohdun adenokarsinooma. Kyseessä on kohdun sisäpuolen limakalvon kasvain, joka on pahanlaatuinen eli leviää helposti muuallekin elimistöön. Seurantatutkimuksissa on todettu, että jopa 60 % yli 4-vuotiaista kaneista on kehittänyt kohtuunsa adenokarsinooman. Kun kanien keski-ikä on yli 7-vuotta, adenokarsinoomaan on osoitettu sairastuvan jopa 75 % leikkaamattomista naaraskaneista.

Steriloimattomat naaraskanit saavat usein myös valeraskauksia kiimakierron myötä. Toisten kanien läheisyys tai vaikka naaraskanin tai leikatun poikakanin astumiskäytös voivat altistaa valeraskauden kehittymiselle. Valeraskauden aikana naaraskani voi olla hyvin aggressiivinen puolustaessaan valitsemaansa ”pesää”. Lisäksi se voi nyppiä mahanalustansa karvoitusta ”pesäänsä” varten, ja sen maitorauhaset voivat suurentua ja alkaa jopa erittämään maitoa. Valeraskaus kestää keskimäärin 16-18 vuorokautta, ja uusi valeraskaus voi kehittyä jo 2-4 viikon sisällä edellisen päättymisestä. Käytännössä leikkaamaton (steriloimaton) naaraskani voi siis olla valeraskaana vähän väliä. Monilla naaraskaneilla esiintyvää aggressiivisuutta lajitovereita ja/tai omistajiaan kohtaan voidaan usein vähentää sterilisaatiolla, koska se estää kanin valeraskauden pysyvästi.

Muita merkittäviä terveydellisiä etuja ovat märkäisen kohtutulehduksen eli pyometran ehkäisy, sekä maitorauhaskasvainten ehkäisy. Maitorauhaskasvainten ja maitorauhasten aktiivisuuden on tutkittu olevan yhteydessä kohdun toimintaan sekä kohdun muutoksiin (kuten kasvaimiin).

Miten Melli-kani toipui leikkauksesta?

Melli toipui sterilisaatiosta erittäin hyvin. Leikkauksessa Mellin kohdussa havaittiin noin senttimetrin kokoinen ylimääräinen massa kohdun sisällä. Massa lähettettiin patologille, josta vastattiin sen olevan juurikin adenokarsinooma (kts. yllä). Kasvain oli vielä melko pieni, joten hyvällä tuurilla kasvain ei ole vielä levinnyt ja Melli saa nauttia mukavasta kanin elämästä vielä pitkään.

Melli oli sterilisaatiohetkellä 4-vuotias, eli ei mikään kovin iäkäs kaniksi. Paras hetki sterilisaatiolle kohtukasvaimia ennalta ehkäisevän vaikutuksen saamiseksi on, kun kani on noin 1-vuotias. Leikkauksen voi tehdä jo aiemminkin, kun kani on selkeästi saavuttanut sukukypsyyden (4 – 6 kk iässä, jättiroduilla hieman myöhemmin). Ennen sukukypsyyden saavuttamista kanin kohtu on hyvin pieni ja hauras, mikä hankaloittaa leikkausta tarpeettomasti.

Jos sinulla on kotonasi kanikaveri jonka sterilisaatiota tai kastraatiota harkitset, tai kanillasi on sairauden oireita, ota reippaasti yhteyttä klinikallemme!

Julkaisun lähde: Harcourt-Brown & Chitty: BSAVA Manual of Rabbit Surgery, Dentistry and Imagin

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira ja lelu

Koiran valeraskaus iski, mitä tehdä?

Valeraskaus on melko yleinen steriloimattomien narttujen vaiva. Joillakin koiraroduilla sitä esiintyy kirjallisuuden mukaan jopa 50 – 75 %:lla (mm. afgaaninvinttikoira, beagle, bokseri, mäyräkoira). Valeraskauden aikana narttu käyttäytyy kuin olisi tiine, mikä voi

Lue lisää »
Koiran takajalat

Koiran nivelrikon oireet ja hoito

Nivelrikko on yleisesti tavattu krooninen sairaus, jota esiintyy useimmiten suurikokoisilla koirilla, mutta voi vaivata koiraa iästä tai koosta riippumatta.  Normaalissa nivelessä nivelrusto toimii ikään kuin

Lue lisää »
Koira makaa ulkona

Koiran juoksut ja progesteroni

Koiran puberteetti  Nuoren koiran ensimmäisten juoksujen alkamisajankohdassa on suurta vaihtelua. Tyypillisesti ensimmäinen juoksu alkaa 6-14 kk:n ikäisenä. Joillakin yksilöillä ensimmäiset juoksut voivat tulla jopa vasta 2-2,5 vuoden iässä.    Ensimmäisten juoksujen aikaan

Lue lisää »