Melli-kani

Melli-kanin sterilisaatio

Kuvassa on suloinen ja pehmeä Melli-kani. Melli kävi Omaeläinklinikka Ehelissä sterilisaatioleikkauksessa. Kanin sterilisaatio on toimenpide, jossa kanin kohtu sekä munasarjat poistetaan kirurgisesti. Toimenpiteen jälkeen kani ei pysty enää lisääntymään.

Mellin tapauksen julkaisu on tehty omistajan luvalla.

Sterilisaation hyödyt

Sterilisaatiolla on kanille paljon hyviä terveydellisiä vaikutuksia sen lisäksi, että se estää suunnittelematonta poikasten saantia. Merkittävin sterilisaatiolla saavutettava terveyshyöty on kohtukasvaimien ehkäisy. Kohtukasvaimet ovat naaraskaneilla erittäin yleisiä. Yleisin kasvaintyyppi on kohdun adenokarsinooma. Kyseessä on kohdun sisäpuolen limakalvon kasvain, joka on pahanlaatuinen eli leviää helposti muuallekin elimistöön. Seurantatutkimuksissa on todettu, että jopa 60 % yli 4-vuotiaista kaneista on kehittänyt kohtuunsa adenokarsinooman. Kun kanien keski-ikä on yli 7-vuotta, adenokarsinoomaan on osoitettu sairastuvan jopa 75 % leikkaamattomista naaraskaneista.

Steriloimattomat naaraskanit saavat usein myös valeraskauksia kiimakierron myötä. Toisten kanien läheisyys tai vaikka naaraskanin tai leikatun poikakanin astumiskäytös voivat altistaa valeraskauden kehittymiselle. Valeraskauden aikana naaraskani voi olla hyvin aggressiivinen puolustaessaan valitsemaansa ”pesää”. Lisäksi se voi nyppiä mahanalustansa karvoitusta ”pesäänsä” varten, ja sen maitorauhaset voivat suurentua ja alkaa jopa erittämään maitoa. Valeraskaus kestää keskimäärin 16-18 vuorokautta, ja uusi valeraskaus voi kehittyä jo 2-4 viikon sisällä edellisen päättymisestä. Käytännössä leikkaamaton (steriloimaton) naaraskani voi siis olla valeraskaana vähän väliä. Monilla naaraskaneilla esiintyvää aggressiivisuutta lajitovereita ja/tai omistajiaan kohtaan voidaan usein vähentää sterilisaatiolla, koska se estää kanin valeraskauden pysyvästi.

Muita merkittäviä terveydellisiä etuja ovat märkäisen kohtutulehduksen eli pyometran ehkäisy, sekä maitorauhaskasvainten ehkäisy. Maitorauhaskasvainten ja maitorauhasten aktiivisuuden on tutkittu olevan yhteydessä kohdun toimintaan sekä kohdun muutoksiin (kuten kasvaimiin).

Miten Melli-kani toipui leikkauksesta?

Melli toipui sterilisaatiosta erittäin hyvin. Leikkauksessa Mellin kohdussa havaittiin noin senttimetrin kokoinen ylimääräinen massa kohdun sisällä. Massa lähettettiin patologille, josta vastattiin sen olevan juurikin adenokarsinooma (kts. yllä). Kasvain oli vielä melko pieni, joten hyvällä tuurilla kasvain ei ole vielä levinnyt ja Melli saa nauttia mukavasta kanin elämästä vielä pitkään.

Melli oli sterilisaatiohetkellä 4-vuotias, eli ei mikään kovin iäkäs kaniksi. Paras hetki sterilisaatiolle kohtukasvaimia ennalta ehkäisevän vaikutuksen saamiseksi on, kun kani on noin 1-vuotias. Leikkauksen voi tehdä jo aiemminkin, kun kani on selkeästi saavuttanut sukukypsyyden (4 – 6 kk iässä, jättiroduilla hieman myöhemmin). Ennen sukukypsyyden saavuttamista kanin kohtu on hyvin pieni ja hauras, mikä hankaloittaa leikkausta tarpeettomasti.

Jos sinulla on kotonasi kanikaveri jonka sterilisaatiota tai kastraatiota harkitset, tai kanillasi on sairauden oireita, ota reippaasti yhteyttä klinikallemme!

Julkaisun lähde: Harcourt-Brown & Chitty: BSAVA Manual of Rabbit Surgery, Dentistry and Imagin

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koiranpentu ja kukkia

Koiranpennun rokotukset

Koiranpennun rokotukset on tärkeä osa ennaltaehkäisevää pennun terveydenhuoltoa ja rokotusohjelmaa tulee noudattaa huolellisesti. Koiranpennun rokottaminen suoraa koiraa merkittävimpiä tarttuvia tauteja vastaan nostamalla elimistön vastustuskykyä taudinaiheuttajian

Lue lisää »
koira tärisee

Mikä on koiranpennun luovutusikä

Koiran luovutusikä Suomessa koiranpennun luovutusikä on vähintään 7 viikkoa. Osalle pennuista olisi todennäköisesti parempi, jos luovutus tapahtuisi tätä myöhemmin. Koiran kehityksen kannalta on tärkeää, että

Lue lisää »
Irronnut maitohammas

Koiran maitohampaat

Koiran maitohampaat Koira saa ensimmäiset hampaansa, eli maitohampaat noin 3 – 4  viikon iässä. Maitohampaita on yhteensä 28 kpl. Sekä ylä- että alaleuassa on molemmissa:

Lue lisää »
koiran ruokinta

Koira ei syö

Kun koira ei syö, aina taustalla ei ole mitään erityisempää, vaan koira saattaa jostain syystä myös nirsoillakin. Syömättömyyden syynä voi olla kuitenkin myös monia sairauksia.

Lue lisää »