Koiran-märkäkohtu

Märkäkohtu on yleinen leikkaamattomilla narttukoirilla

Koiran kohtutulehdus eli pyometra

Pyometra eli märkäkohtu on tulehduksellinen tila, jossa kohtuun kertyy märkäeritettä. Sairaus on yleinen leikkaamattomilla narttukoirilla ja siihen sairastuukin arviolta jopa yli 20 % leikkaamattomista narttukoirista. Riski on suurempi keski-ikäisillä ja vanhemmilla nartuilla, mutta pyometra voi kehittyä jo ensimmäistenkin juoksujen jälkeen.

Tiineyden keskeyttämiseen käytetyt hormonaaliset hoidot altistavat selvästi pyometran kehittymiselle, samoin esim. epätasaiset kiimakierrot tai muut häiriöt hormonitoiminnassa voivat lisätä riskiä. Hoitamattomana sairaus johtaa yleensä kuolemaan, joten märkäkohtua epäiltäessä onkin syytä hakeutua eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Koiran kohtutulehduksen syntymekanismi

Pyometran tyypillisin esiintymisajankohta on muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen juoksujen päättymisen jälkeen. Varsinaisen kiiman jälkeen seuraa jälkikiimavaihe, joka kestää noin 2-3 kuukautta. Tänä aikana keltarauhanen tuottaa progesteronia, ja joskus tämä korkea tai pitkittynyt progesteronin tuotto voi saada kohdussa aikaan epänormaalin vasteen, jolloin limakalvolle kehittyy kystista hyperplasiaa. Tämän seurauksena limakalvon rauhasten eritys kasvaa ja kohdun supistuvuus heikkenee, jolloin nestettä kertyy kohtuun. Tämä puolestaan tarjoaa otolliset olosuhteet tulehduksen kehittymiselle, mikäli kohtuun pääsee bakteereja.

Koiran kohtutulehduksen oireet

Märkäkohdun oireet voivat olla hyvinkin vaihtelevat. Tyypillisimpiä oireita ovat mm. apaattisuus, ruokahaluttomuus, oksentelu, vatsaontelon kipu, lisääntynyt juominen ja pissaaminen, kuumeilu ja ripuli. Emättimestä voi myös tulla märkäistä, limaista tai veristä vuotoa, mikäli kyseessä on ns. avoin pyometra eli kohdun kaula on auki ja tulehduserite pääsee vuotamaan ulos. Tämä voidaan huomata myös nartun lisääntyneenä alapään nuolemisena.

Mikäli kyseessä on puolestaan ns. suljettu pyometra, ei vuotoa havaita, koska kohdunkaula on kiinni, ja tällöin tila on vieläkin vakavampi, koska tila etenee yleensä nopeammin ja mm. kohdun repeämisriski kasvaa.

Koiran kohtutulehduksen diagnostiikka ja hoito

Pyometran diagnosointi perustuu kohdun ultraäänitutkimukseen sekä mahdollisiin verinäytteisiin. Ultraäänitutkimuksessa nähdään, mikäli kohdussa on nestesisältöä. Joskus nestesisältö voi olla muutakin kuin märkäeritettä, kuten esim. limaa, nestettä tai verta.

Tulehdusarvojen kohoaminen verinäytteissä voikin antaa tukea ultraäänitutkimuslöydöksille. Tilan vakavuudesta riippuen voidaan nähdä muutoksia myös muissa veriarvoissa, minkä vuoksi verikokeet on hyvä tutkia laajemminkin. Verinäytteistä saadaan viitteitä mm. mahdollisista elinvaurioista, anemiasta, elimistön kuivumisesta tai jopa verenmyrkytyksestä.

Pyometran hoitosuositus on aina leikkaushoito, jolloin nartulta poistetaan kohtu ja munasarjat. Joissain tapauksissa, jos esim. nartun lisääntymiskyky halutaan ehdottomasti säästää, voidaan kokeilla myös lääkkeellistä hoitoa. Tämäkin vaatii alkuun kuitenkin tiheitä kontrollikäyntejä, joissa kohdun tyhjenemistä seurataan ultraäänitutkimuksella, ja samoin nartun yleisvointia sekä esim. tulehdusarvojen normalisoitumista. Lääkkeellisessä hoidossa on aina komplikaatioriskinsä, kuten pahimmassa tapauksessa kohdun repeäminen. Huonokuntoiset potilaat vaativat pääsääntöisesti aina leikkaushoitoa, koska lääkitykset eivät auta heti. Eläinlääkäri arvioikin aina tapauskohtaisesti, onko lääkehoitoa turvallista kokeilla.

Koiran kohtutulehduksen ennaltaehkäisy

Pyometran ennaltaehkäisyyn ainoa keino on narttukoiran sterilointi. Sterilaatiossa nartulta poistetaan munasarjat ja/tai kohtu, jolloin sillä ei ole enää juoksuja eikä se voi saada jälkeläisiä. Sterilaatioita voidaan nykyään tehdä sekä tähystysleikkauksella että ns. perinteisellä ”avomenetelmällä”.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koiranpentu ja kukkia

Koiranpennun rokotukset

Koiranpennun rokotukset on tärkeä osa ennaltaehkäisevää pennun terveydenhuoltoa ja rokotusohjelmaa tulee noudattaa huolellisesti. Koiranpennun rokottaminen suoraa koiraa merkittävimpiä tarttuvia tauteja vastaan nostamalla elimistön vastustuskykyä taudinaiheuttajian

Lue lisää »
koira tärisee

Mikä on koiranpennun luovutusikä

Koiran luovutusikä Suomessa koiranpennun luovutusikä on vähintään 7 viikkoa. Osalle pennuista olisi todennäköisesti parempi, jos luovutus tapahtuisi tätä myöhemmin. Koiran kehityksen kannalta on tärkeää, että

Lue lisää »
Irronnut maitohammas

Koiran maitohampaat

Koiran maitohampaat Koira saa ensimmäiset hampaansa, eli maitohampaat noin 3 – 4  viikon iässä. Maitohampaita on yhteensä 28 kpl. Sekä ylä- että alaleuassa on molemmissa:

Lue lisää »
koiran ruokinta

Koira ei syö

Kun koira ei syö, aina taustalla ei ole mitään erityisempää, vaan koira saattaa jostain syystä myös nirsoillakin. Syömättömyyden syynä voi olla kuitenkin myös monia sairauksia.

Lue lisää »