Koira haavanhoito
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Lemmikin haavanhoito

Artikkelin sisältö

Koiran ja kissan haavanhoito

Lemmikeillä haavanhoito on yksi yleisistä kotona tehtävistä toimenpiteistä. Haavanhoidossa on tietyt perusperiaatteet, joiden kanssa pärjää pitkälle. Kuitenkin on hyvä osata tunnistaa tilanteet, joissa kotihoito ei yksinään riitä, vaan on hakeuduttava eläinlääkärille.

Esimerkkejä tilanteista, milloin hakeuduttava eläinlääkärille

  • Haavassa on tulehduksen merkkejä:
    • Turvotus
    • Kuumotus
    • Märkäinen erite
    • Kipu
    • Epäilyttävä haju
  •  Lemmikin yleisvointi on huonontunut tai sillä on kuumetta.
    • Koiran ja kissan normaalilämpö on noin 38–39 °C.
  • Mikäli lemmikilläsi on syvä ihohaava (kuten viiltohaava) ja haava vaikuttaa vaativan tikkausta.
  • Haava on silmässä/luomessa.
  • Kyseessä on puremahaava.
  • Haava vuotaa runsaasti verta.
  • Kyseessä on leikkaushaava, joka on tulehtunut.
  • Haava aiheuttaa eläimen ontumista.

Hoito kotona

Nuolemisen esto ja haavan suojaus: On todella tärkeää, että eläin ei pääse itse nuolemaan haava-aluetta ja aiheuttamaan näin tulehdusta alueelle. Tämän takia eläintä tulisi valvoa tarkkaan ja tarvittaessa käyttää kauluria. Mikäli haava on sellaisella alueella, että se helposti likaantuu ulkoillessa (esimerkiksi tassuhaavat), tulisi haava suojata esimerkiksi tossulla. 

Vinkki: Jos eläin raapii haavaa takatassuilla, voi takatassuun laittaa sukan suojamaan haavaa kynsien aiheuttamalta lisävaurioilta.

Mikäli haava suojataan esimerkiksi siteellä tai haavalapulla, tulisi ne vaihtaa aina kastuessa tai likaantuessa. Märkä haavalappu tai side voi aiheuttaa haavaan liiallista kostumista, mistä voi seurata haava-alueen maseraatiota eli vettymistä. Maseraation tunnistaa usein siitä, että haavareunat muuttuvat valkoisiksi. Haavan maseroituminen hidastaa haavan paranemista, lisää tulehdusriskiä sekä aiheuttaa eläimelle epämukavuutta haava-alueella.

Puhdistus:

Pienet ihoruhjeet ja haavat voi saada hoidettua kotihoidolla kuntoon. Tärkeää on puhdistaa haava hyvin; tähän soveltuvat parhaiten eläinlääkäriltäsi tai apteekista ilman reseptiä saatavat keittosuolaliuos tai kaupalliset haavahuuhteet. Nämä ärsyttävät kudosta vähemmän kuin normaali hanavesi. Mikäli keittosuolaliuosta/haavahuuhteita ei ole saatavilla tai haava-alue on hyvin likainen, voi haavaa huuhdella vedellä suihkutellen. Haava-alueen puhdistusta helpottaa karvojen ajo haavan ympäriltä. Puhdistus suoritetaan päivittäin ja aina haavan likaantuessa. Hoitoa jatketaan, kunnes iho on parantunut.

Haavanhoitotarvikkeet:

Desinfiointiaineita ei suositella annosteltavan suoraan avohaavaan, koska ne heikentävät ihokudoksen uusiutumista. Niillä voi kuitenkin putsata haavan ympäristöä tai pieniä ihoruhjeita. Eläimillä kannattaa käyttää kirvelemättömiä desinfiointiaineita. Vetyperoksidia ei suositella haavanhoitoon.

Puhdistuksen jälkeen voi haava-alueelle sivellä mikrobien kasvua heikentävää hunaja- tai pihkasalvaa tai käyttää eläimille tarkoitettuja haavasuihkeita.

Syvien ja märkivien haavojen hoito

Syviä ja märkiviä haavoja on aina hyvä käydä näyttämässä eläinlääkärillä.  Tällaiset haavat voivat vaatia ihokerrosten tuoreistamista ja kuolleen ihomateriaalin putsausta. Mikäli märkiviä tai erittäviä haavoja suljetaan ihotikeillä, voidaan haavaan joutua laittamaan dreeni (pieni kumiletku) muutamaksi päiväksi, mitä pitkin eritteet pääsevät poistumaan haavasta.

Leikkaushaavan hoito

Leikkaushaavojen päällä voi olla haavalappu, joka poistetaan muutaman päivän kuluttua tai heti haavalapun likaantuessa. Leikkaushaavoista voi vuotaa normaalistikin muutaman päivän ajan kirkasta kudosnestettä. Kudosnesteellä likaantuneen haavan voi huuhdella kädenlämpöisellä vedellä tai keittosuolaliuoksella ja kuivata puhtaalla pyyhkeellä/taitoksilla kevyesti taputellen.

Tulehtuneen leikkaushaavan erottaa siitä, että erite on paksumpaa ja haisevaa, haava-alue voi olla turvonnut ja kuumottava, ja eläimellä voi olla kipua. Mikäli haavan erite tai muu ulkonäkö epäilyttää, kannattaa aina olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Leikkaushaavan tulehtuminen voi usein johtua siitä, että eläin on hieman päässyt nuolemaan/raapimaan leikkausaluetta. Jos leikkaushaava tulehtuu, on hyvä olla yhteydessä hoitaneeseen eläinlääkäriin. Ennen eläinlääkärikäynnille pääsyä tulee huolehtia, ettei eläin pääse itse haavaan käsiksi ja tulehtunutta leikkaushaavaa voi puhdistaa yllä mainituilla haavanhoito-ohjeilla.

Haavan paranemiseen vaikuttavat tekijät

Haavan paranemiseen ja paranemisnopeuteen vaikuttavat useat tekijät, kuten haavan sijainti sekä eläimen muut sairaudet ja lääkitykset. Kortisonilääkitys esimerkiksi hidastaa haavojen paranemista, ja koirien haavojen paraneminen on yleisesti nopeampaa kuin kissoilla. Mikäli kotona hoidettu haava paranee huonosti, kannattaa haavaa käydä näyttämässä eläinlääkärillä.

Samankaltaisia artikkeleita

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.