Lämpökamerakuvaukset

Lämpökamerakuvaus on nykyaikainen ja toimiva menetelmä eläinten ontumien ja kivun tutkimisessa. Yksinään se ei riitä diagnoosin tekemiseen, mutta korvaa monta muuta – kivuliastakin – tutkimusmenetelmää.
Lämpökameraa käytetään monipuolisesti ihmisten sairauksien tutkimisessa. Sen avulla tunnistetaan esimerkiksi rintasyöpään sairastuneita, seurataan reuma- ja ihosairauksia sekä diagnosoidaan hermovaurioita.  Pieneläinlääketieteessä lämpökamerakuvaus on uusi tutkimusmenetelmä, jonka antamat mahdollisuudet ovat vielä paljolti hyödyntämättä.

Tarkka ja nopea

Verrattaessa muihin diagnostisiin menetelmiin, omistaja näkee heti kuvauksen tulokset. Yksi tärkeimpiä käyttökohteita on kivun paikallistaminen. Eläin yrittää usein piilotella kipua ja voi näyttää sen vasta, kun vamma on jo pitkälle edennyt ja kipu voimakasta. Lämpökameralla tehtävä tutkimus on eläimelle kivuton, ja sen antamaa tietoa käytetään diagnoosin tekemisen avuksi.
Lämpökameraa voidaan käyttää apuna vaivan paikantamisessa ja sen avulla ohjata potilas mahdollisiin tarvittaviin jatkotutkimuksiin, jolloin voidaan kohdentaa tutkimus ja hoidot nopeammin ongelmakohtiin.Tärkeä käyttömahdollisuus lämpökameralla on myös hoidon tehon ja paranemisen edistymisen seuranta ja esimerkiksi fysioterapian yhteydessä kontrolloida tarvittaessa hoidon vastetta heti käsittelyn jälkeen ja muutoinkin lihasten aktivaation tasapainoa.
On kuitenkin hyvä muistaa, että lämpökamerakuvaus täydentää eläinlääkärin tekemää perusteellista yleistutkimusta ja on erinomainen apuvälinen mahdollisen vaurioalueen paikantamisessa. Tarkkaan diagnoosiin pääsemiseksi vaaditaan usein vielä jatkotutkimuksia esimerkiksi ultraääni-röntgen- tai magneettikuvauksia(CT/MRI). Toki vastaavasti lämpökameralla on myös löydetty ongelmanaiheuttaja, joka on pysynyt piilossa kattavista röntgenkuvauksista tai magneettikuvauksista huolimatta.

Lämpökameratutkimuksen ja analysoinnin hinta on 185 euroa. Hinta sisältää kuvauksen, tutkimuksen, kirjallisen lausunnon sekä kuvien säilytyksen.
Lämpökameratutkimus muun tutkimuksen ohella on 95 euroa.

Eläinlääkäri Nina Mäkinen tekee lämpökameratutkimuksia Omaeläinklinikka Remediumissa. Varaa aika puh. 09 8567 6646

Ajankohtaista

16 maalis, 2020
Toimenpiteet lemmikkien hoidon turvaamiseksi
25 maalis, 2020
TIEDOTE: Omaeläinklinikka avasi etävastaanoton koronan vuoksi
2 maalis, 2020
Koirien uhkana olevat puutiaisvälitteiset sairaudet vuonna 2020
2 maalis, 2020
Koiran kastrointi voi tuoda helpotusta arkeen