Kyyn myrkky on vaarallista koirille ja kissoille!

Kyyn purema säikäyttää ja keskeyttää aurinkoisen päivän suunnitelmat siihen paikkaan.  Kyyn purtua lemmikki tulee pitää mahdollisimman liikkumattomana ja toimittaa välittömästi päivystävän eläinlääkärin luo.

Klinikalla eläinlääkärin arvioitua lemmikin tila, aloitetaan yleensä nesteytys ja voimakkaan kipulääkkeen anto suonensisäisesti. Tulehduskipulääkkeitä ei tässä tapauksessa tule käyttää, koska ne voimistavat hyytymishäiriöitä ja vahingoittavat kyyn myrkyn heikentämiä munuaisia ja maha-suolikanavaa. Myöskään ns. kyytablettien käyttöä ei enää suositella, poikkeustapauksissa eläinlääkäri voi arvioida tilanteen toisin esim. hengitystä uhkaavan puremakohdan ja pitkän ajomatkan vuoksi.

Kyyn myrkky on sydänlihas- ja munuaistoksista, eli se voi vaurioittaa sydäntä ja munuaisia, mikäli hoitoa ei anneta tai se viivästyy. Lisäksi myrkky voi aiheuttaa verenpaineen laskua ja proteiinien, punasolujen ja nesteen tihkumista suonista. Kyyn purema voi olla hengenvaarallinen. Suonensisäisellä nesteytyksellä turvataan verenkiertoelimistön ja munuaisten toimintaa.

Kyynpuremaan on olemassa myös vastamyrkky, jonka saatavuuden ja haitta-hyötyarvion perusteella sitä voidaan päätyä suosittelemaan joissain tapauksissa.
Myrkky ja siitä seuraava turvotus aiheuttavat kovaa, hermosäryn kaltaista kipua purema- ja turvotusalueelle. Siksi asianmukainen kipulääkitys on osa kyynpureman hoitoa.

Useat kyynpuremat kissat ja koirat viettävät klinikalla arviolta 4-12 tuntia pureman jälkeen ja kotiutuvat sitten lääkitysten ja tukihoitovalmisteiden kanssa kotiin seurattavaksi. Osa pahimmista tapauksista viettää klinikalla tai tehohoidossa 1-3 vuorokautta.

Kyyn pureman jälkeen veren maksa-ja munuaisarvot tulee kontrolloida 1-2 viikon kuluttua. Verinäyte voidaan ottaa jo aiemminkin, jos ilmenee normaalista poikkeavia oireita, kuten lisääntynyttä juomista, oksentelua tai muuta huolestuttavaa. Eläin pidetään levossa ainakin viikon ajan pureman jälkeen.