koiran ummetus

Jäikö kakka tulematta – koiran ummetus

Lähes jokainen koiran omistaja törmää joskus tilanteeseen, jossa koiran vatsa ei toimi odotetusti. Koirat potevat ummetusta lukuisista eri syistä, joista osa ratkeaa kotikonstein, mutta monesti eläinlääkärin hoito ja tutkimukset vaivan tiimoilta ovat hyvinkin tarpeelliset.

Äkillinen ummetus tai vähitellen pitkittyvä vaiva

Koiran ummetus voi alkaa hyvinkin nopeasti, jolloin kyseessä on yleensä tukoksellinen vaiva suolessa, kuten ruokavaliossa olleet rustot tai luut, joista on muodostunut äkisti liian kovaa suolensisältöä. Toisinaan syödyksi on voinut tulla täysin ruuansulatuskanavaan kuulumatonta materiaalia, kuten vierasesineitä, pikkukiviä tai hiekkaa, ja tämän takia normaali ulosteen tulo pysähtyy. Myös koiran peräpään äkillinen kiputila voi oirehtia ummetuksena.

Joskus suolen toiminta hidastuu vähitellen ja ummetus pahenee päivien tai viikkojen kuluessa. Ruokavalion liian vähäisen kuidun määrän lisäksi moni sairaus voi aiheuttaa ummetusta. Erityisesti kastroimattomilla uroskoirilla eturauhasvaivat ja peräaukon ympärillä olevien rauhasten uudismuodostumat voivat etenevissä määrin häiritä suolen toimintaa ja ulostamista. Samoin steriloimattomilla narttukoirilla kohdun ja emättimen uudismuodostumat voivat vaikuttaa ulostamiseen.

Hormonaalisista sairauksista esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi hidastaa suolen toimintaa. Samoin osa koirilla käytettävistä lääkityksistä hidastaa suoliston liikettä. Osalla potilaista ummetusoireen taustalta voi paljastua suoliston loppuosan tyrä tai laajentuma.

Koiran ummetus – kotihoito

Mikäli koiran yleisvointi on hyvä, ruoka maistuu ja suoli toimii, vaikkakin hitaammin tai uloste on vain kuivahkoa, voi tilannetta seurailla alkuun kotona. Kotihoidossa huomio kannattaa suunnata koiran ruokavalioon sekä liikunnan määrään.

Ruokavaliossa tulee olla riittävästi kuitua sekä nestettä. Juodun veden määrää voi lisätä liottamalla nappuloita, lisäämällä ruoka-annokseen pienen tilkan vettä tai korvaamalla osan ruoka-annoksesta märkäruualla. Lisäksi urheilukoirille tarkoitetuilla makuvesillä voi yrittää lisätä juodun veden määrää, sille ne saattavat maistua toisille koirille paremmin.

Liikunnan määrää kannattaa myös lisätä, sillä pitkäkestoinen tasainen liikunta lisää myös suoliston liikettä ja toimintaa.

Mikäli koiran ummetus on totaalista, siihen liittyy kipua ulostamisyritysten yhteydessä, koiran vatsa turpoaa, sillä on pahoinvointia tai koira yrittää toistuvasti kakata ilman tuotosta, on syytä olla viipymättä yhteydessä eläinlääkäriin.

Koiran ummetus – hoito eläinlääkärissä

Eläinlääkärissä koiran terveydentila tarkistetaan yleistutkimuksessa ja ummetuksen syytä lähdetään selvittelemään. Ummetuksen määrää ja laatua voidaan arvioida vatsaa tunnustelemalla ja muun muassa röntgenkuvin. Omistajan kertomat esitiedot ovat monesti avainasemassa selvittelytyön tukena.

Ensisijaisena itse ummetuksen hoitona on riittävä nestehoito, joka on tehokkainta suonensisäisesti annettuna. Lisäksi kipulääkitys ja ulostetta pehmittävät ja liukastavat tuotteet ovat monesti käytössä.

Ummetuksen ollessa aivan suoliston loppuosassa, voidaan koiran oloa helpottaa myös peräruiskein. Peräruiske kuitenkaan ani harvoin on ummetuksen ainut koiran edun mukainen hoito, joten sen käyttö kotona ilman edeltäviä eläinlääkärin tutkimuksia ei ole suositeltavaa.

Mikäli pehmittävät hoitotoimet eivät ratkaise ummetusta, voidaan koiralle tehdä rauhoituksessa perähuuhtelu tilanteen hoitamiseksi.

Toisinaan ummetuspotilaat saattavat tarvita jopa päivän tai kahden nestehoitoa, kunnes suoliston tilanne lähtee helpottamaan. Itse ummetuksen hoidon lisäksi kartoitetaan aina myös mahdollisia ummetuksen taustasyitä, jotta tukalalta tilanteelta vältyttäisiin jatkossa.

Koiran ummetus – jatkohoito kotona

Tilanteesta riippuen eläinlääkäri voi määrätä koiralle kotiin jatkohoitoon esimerkiksi ihmisilläkin käytettäviä laktuloosi- tai kuituvalmisteita tai parafiiniöljyä. Kuten peräruiskeiden kohdallakin, ei ole kuitenkaan suositeltavaa käyttää edellä mainittuja valmisteita koiralle ennen yhteydenottoa eläinlääkäriin.

Aina kaikki ei ole sitä miltä näyttää

Aina kaikki ei myöskään ole sitä miltä näyttää. Joskus koiran tuloksettoman tikistelyn taustalla voikin olla voimakkaan ripulin jälkeinen ärtynyt suoli, eikä ole lainkaan kyse ummetuksesta.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koiran liikunta

Koiran liikunta

Juokseminen ja nopeat sprintit ovat koirille ominaisia tapoja liikkua, ja siksi säännöllinen liikunta pitää koiran tyytyväisenä ja onnellisena. Lisäksi koiran aktivointi erilaisilla peleillä ja pulmaleluilla

Lue lisää »
kissa makaa

Kissa oksentaa, mikä hätänä?

Oksentaminen on hyvin tyypillinen oire tuoda kissa eläinlääkärin vastaanotolle. Kissat oksentavat herkästi ja omistajat ovat monesti tottuneita ajoittaisiin karvapallo- oksennuksiin tai ahmimisen jälkeiseen oksentamiseen. Oksentaminen

Lue lisää »