Omaeläinklinikka Turku Keskusta
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran rokotus

Artikkelin sisältö

Loishäätö ennen koiran rokotusta

Pennuille suositellaan loishäätöä 1-2 viikkoa ennen rokotusta. Aikuisten koirien (ja myös kissojen) loishäädön olisi suositeltavaa perustua tutkittuihin ulostenäytteisiin, mutta mikäli ulostenäytteitä ei ole tutkittu, myös aikuiset koirat tulisi loishäätää ennen rokotusta.

Onko koiran rokottaminen turvallista?

Nykyisin käytössä olevat koirien rokotteet ovat hyvin siedettyjä, turvallisia ja tehokkaita. Tavallisimpia haittavaikutuksia koiran rokotuksen jälkeen ovat pistokohtaan nouseva patti ja kuumeen nousu. Patti pistokohdasta häviää yleensä itsestään muutamassa viikossa ja kuumeilukin helpottaa parissa päivässä. 

Mikäli koiralle tulee yleisoireita, kuten voimakasta väsymystä, oksentelua ja/tai ripulia, olkaa heti yhteydessä eläinlääkäriin. Vakavampana reaktiona rokotuksen jälkeen koira voi saada ns. anafylaksian eli vakavan, nopeasti ilmaantuvan allergisen reaktion. Tavallisimmin anafylaktinen reaktio ilmaantuu 15 minuutin sisällä rokotuksesta, minkä vuoksi sen aikaa olisi hyvä odotella vastaanotolla. Vakavia reaktioita on kuitenkin turha pelätä etukäteen, koska ne ovat hyvin harvinaisia ja hoitovaste on hyvä (vuosittain rokotetaan tuhansia koiria ja vuonna 2016 vakavia haittavaikutuksia raportoitiin 60 kpl).

Rokotuskäynnillä koiralle tehdään aina kliininen yleistutkimus eli terveystarkastus, jossa mm. tutkitaan silmät, korvat, limakalvot ja hampaat, imusolmukkeet, kuunnellaan sydän ja keuhkot sekä tunnustellaan vatsaontelo muutosten varalta.

Koiran rokotusohjelma

MILLOIN ROKOTUS?  ROKOTE
8 vko Kolmoisrokote ja kennelyskä
12 vko Kolmoisrokote + rabies (+ kennelyskä)
1 v iässä Kolmoisrokote + kennelyskä + rabies
Tämän jälkeen

Joka vuosi kennelyskärokote

Muut rokotteet on voimassa yleensä 3 vuotta

Astutuksen yhteydessä aina herpesrokote

Matkustavalle koiralle rokotus matkustuskohteen mukaan

Koirien perusrokotusohjelmaan kuuluvat kolmois-/nelosrokote (parvo, penikkatauti, tarttuva maksatulehdus +/- kennelyskä) sekä raivotautirokote. Koiranpennut suositellaan rokotettaviksi 8 ja 12 viikon iässä, vuoden iässä ja sen jälkeen 1-3 vuoden välein.

Koiranpennuille suositellaan niin sanottua varhaisrokotetta eli kolmois- ja kennelyskärokotetta jo 8 viikon iässä, mikä mahdollistaa varhaisen sosiaalistamisen. Jos kasvattaja on rokottanut pennun penikkatautia ja parvoa vastaan jo ennen luovutusikää, voidaan 8 viikon rokotus jättää väliin. Varhaisrokotuksen lisäksi annetaan lisäksi rokotukset 12 iässä. 

Tiineet koirat suositellaan rokotettavaksi  herpestä vastaan. Herpesrokote annetaan viimeistään 10 vrk astutuksesta ja tehostetaan 1-2 viikkoa ennen laskettua penikointia. Rokotteet on tehostettava joka tiineydessä. 

Osalle matkustavista koirista suositellaan myös leptospiroosirokotetta. Matkustavalle koiralle kannattaa varata aika noin kuukautta ennen matkalle lähtöä rokotustarpeen kartoitusta varten.

Koiran rokotus parvovirusta vastaan

Parvovirus tarttuu erittäin helposti etenkin rokottamattomiin pentuihin ulosteen välityksellä. Tyypillisiä oireita ovat vaisuus, syömättömyys, vatsakipu, oksentelu ja ripuli. Ripuli johtaa nopeasti pentujen kuivumiseen, mutta rokotteella saadaan hyvä suoja virusta vastaan. Parvovirusta tavataan runsaasti Suomessakin, koska virusta esiintyy yleisesti ympäristössä.

Koiran rokotus penikkatautia vastaan

Penikkatauti tarttuu koirasta toiseen joko suorassa kontaktissa tai epäsuorasti eritteiden välityksellä. Ensimmäiset oireet ovat kuume, ruokahaluttomuus, silmä- tai sierainvuoto. Mikäli elimistö ei kykene torjumaan infektiota, niin edetessään se aiheuttaa ripulia, yskää, oksentelua ja viimeisessä vaiheessa hermosto-oireita. Tässä vaiheessa päädytään usein koiran lopettamiseen. Penikkatautia ei juurikaan tavata Suomessa hyvän rokotuskattavuuden ansiosta.

Koiran rokotus tarttuvaa maksatulehdusta vastaan

Koira saa tartunnan sairastuneen eläimen eritteistä. Oireisiin kuuluu kuume, oksentelu, ripuli, limakalvojen keltaisuus, turvotukset sekä keskushermosto-oireet. Oirekuva voi vaihdella lievästä jopa kuolemaan johtavaan sairastumiseen. Hyvän rokotekattavuuden ansiosta tautia ei juurikaan tavata Suomessa.

Koiran rokotus raivotautia vastaan

Tartunta saadaan tavallisesti tautia kantavan nisäkkään puremasta. Kun oireet ilmaantuvat, tauti johtaa aina kuolemaan. Raivotauti tarttuu myös ihmisiin. Suomi on raivotaudista vapaa maa, mutta tuontieläimillä tautia on tavattu kaksi kertaa 2000-luvulla. Lepakkoraivotautia esiintyy Suomessakin. Rokottamalla saadaan hyvä suoja tautia vastaan.

Koiran rokotus kennelyskää vastaan

Kennelyskäksi kutsutaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamaa hengitysinfektiota. Tyypillisesti tauti menee itsestään ohi parissa viikossa levolla ja tukihoidolla.  Rokotetuilla koirilla tauti on kuitenkin usein lievempi ja lyhyempi, vaikka ne sairastuisivatkin. Kennelyskää vastaan on saatavilla myös sieraimen limakalvolle annosteltava rokote, joka antaa parainfluenssaviruksen lisäksi suojan Bordetella  bronchiseptica bakteeria vastaan.

Lue lisää kennelyskästä.

Neuvomme sinua mielellämme rokotusohjelman noudattamisessa. Tervetuloa rokotuksille!

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.