Koiran ripuli
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran ripuli – Oireet ja hoito

Artikkelin sisältö

Koiran ripuli on yleinen vaiva. Miltei jokainen koira kärsii ripulista elämänsä aikana, ja ripuloiva potilas onkin tavallinen näky eläinlääkärin vastaanotolla. Valtaosa koirien ripuleista on ohimeneviä. Toisinaan ripuli voi kuitenkin olla hyvin raju, pahimmillaan henkeä uhkaava. Siksi koiran vointia ja oireita kannattaa seurata tarkalla silmällä.

Ripuloivan koiran oireet

Koiran ripuli itsessään ei ole sairaus, vaan oire suolen toiminnan häiriöstä. Ripulin aiheuttajia onkin lukuisia. Ripulin oireista voidaan päätellä tarkemmin, minkä tyyppisestä ripulista on kyse:

  • Jos koiran uloste on hyvin vetistä ja jopa ruiskuavaa, mutta ulostustarve ei ole kuitenkaan ole selvästi lisääntynyt, on kyse todennäköisesti ohutsuoliperäiseestä ripulista. Mitä vetisempää uloste on, sitä herkemmin koira kuivuu – tarkkaile siis koiran vointia!
  • Jos uloste on löysää ja limaista ja sen seassa on tuoretta verta, on kyse taas luultavasti paksusuoliperäisestä ripulista. Tällöin ulostustarve on yleensä lisääntynyt: koirat kakkaavat usein pieniä määriä kerrallaan useita kertoja peräkkäin.
  • Musta uloste on usein seurausta mahalaukun tai ylemmän suoliston verenvuodosta.
  • Harmaa, rasvainen uloste on tyypillistä haiman vajaatoimintaa sairastavilla koirilla.
  • Jos ripulin seassa on runsaasti verta, voi kyse olla erittäin vaarallisesta veriripulista. Vie tällöin koira välittömästi eläinlääkäriin!Jos ulosteessa on sen sijaan vain pieni määrä tuoretta verta, ei kyse todennäköisesti ole veriripulista.

Akuutti vai useamman viikon kestänyt krooninen ripuli?

Koirien ripulit voidaan jaotella kahteen luokkaan: akuutteihin (eli äkillisiin) ripuleihin ja kroonisiin (eli pitkäkestoisiin tai uusiutuviin) ripuleihin.

Koiran akuutin ripulin yleisimpiä aiheuttajia ovat tartunnalliset tekijät, eli virus- ja bakteeritartunnat, kuten ihmisillä. Myös alkueläintartunta, kuten giardia, voi aiheuttaa ripulin, mutta tämä ei ole kuitenkaan yhtä yleistä. Lisäksi muutokset ruokavaliossa tai yksilölle sopimattomat ruoka-aineet voivat aiheuttaa ripulin. Samoin koiran antibioottilääkitys voi sotkea suoliston normaalin bakteerikannan ja saada aikaan suolistohäiriön.

Kroonisen ripulin taustalla voi olla sopimaton ruokavalio: koira voi olla yliherkkä jollekin ruoka-aineelle, jolloin elimistö alkaa muodostaa tulehdusta jotain ruokavalion proteiinia kohtaan. Kroonistuneen ripulin selvittäminen on kuitenkin usein haastavaa, sillä mahdollisia syitä on lukuisia.

Milloin eläinlääkäriin koiran ripulin syytä selvittämään?

Koiran ripuli alkaa yleensä yllättäen ja voi olla aluksi hyvinkin rajuoireista. Oireilun alussa voi ilmetä myös voimakasta oksentelua. Lääkäriin ei silti tarvitse heti lähteä, jos koiran yleiskunto pysyy hyvänä eikä merkkejä elimistön kuivumisesta ole havaittavissa. Eläinlääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos oireet eivät ala helpottaa muutamassa päivässä tai koiran yleiskunto alkaa heiketä. Eläinlääkäriin kannattaa hakeutua myös silloin, jos ripuli uusiutuu pian oireiden loputtua.

Jos koiran vatsa on jatkuvasti löysällä eli ripuli on krooninen tarvitaan yleensä eläinlääkärin apua. Tällaisen ripulin aiheuttajan selvittäminen on usein haastavaa ja vaatii eläinlääkäriltä useita tutkimuksia ja sairauksien poissuljentaa, sillä mahdollisia syitä on lukuisia.

Koiranpennun ripuli: seuraa merkkejä kuivumisesta!

Koiranpentu voi ripulin saatuaan mennä huonoon kuntoon selvästi aikuisia koiria herkemmin, sillä pennut menettävät ripuloidessaan ja oksentaessaan elimistöstään suhteellisesti enemmän nestettä kuin aikuiset koirat. Pentujen yleiskuntoa onkin tarpeen tarkkailla erittäin huolellisesti, eikä oireiden helpottamista kannata odottaa yhtä kauan kuin aikuisilla koirilla. Jos ripuloivan koiranpennun yleiskunto heikkenee, vie pentu nopeasti eläinlääkäriin!

Veriripuli on koiralle hengenvaarallinen

Akuutti veriripuli eli hemorraaginen enteriitti voi olla koiralle hengenvaarallinen. Veriripulista on kyse, kun ripuli on erittäin veristä ja koira voi muuttua shokkiseksi.

Mistä koiran shokin tunnistaa? Shokin oireita ovat seuraavat:

  • Limakalvot muuttuvat vaaleiksi tai räikeän punaisiksi
  • Koira on selvästi vaisu
  • Koira ei reagoi normaalisti ärsykkeisiin.

Jos epäilet, että kyseessä on veriripuli, vie koira eläinlääkäriin välittömästi! Shokkinen ripulipotilas vaatii usein sairaalahoitoa, tapauksesta riippuen noin vuorokauden, joskus pidempäänkin.

Kuinka varautua eläinlääkärin vastaanottoon?

Jos koiran yleiskunto pysyy akuutista ripulista huolimatta hyvänä, ei ripulin syytä ei ole yleensä tarpeen määrittää. Tällöin hoito suunnitellaan ja mitoitetaan oireiden mukaan. Ripuloivan koiran hoidontarve selviää yleensä perustutkimuksella ja tarvittaessa verinäytteellä. Tämän jälkeen potilas saa tarvittavan nestehoidon sekä oireita helpottavaa lääkitystä ja tarpeen mukaan tukihoitoa.

Eläinlääkärille ei ole tarpeen viedä ulostenäytettä, sillä näytteen tutkimisella ei yleensä ole vaikutusta hoitoon tai paranemiseen. Myöskään röntgentutkimukselle ei yleensä ole tarvetta: röntgeniä käytetään lähinnä niissä tapauksissa, joissa epäillään, että koira on syönyt vierasesineen.

Koiran kroonisen ripulin tutkimus vaatii yleensä useita näytteitä

Kroonisen tai uusiutuvan ripulin hoito vaatii koiran hoito- ja sairaushistorian perusteellista selvitystä, veriarvojen kattavan selvityksen, ultraäänitutkimuksen sekä välillä myös tähystystoimenpiteen sekä koepalojen oton tähystysavusteisesti. Kroonisesta ripulista kärsivän koiran ulostenäyte tutkitaan myös usein.

Ripuloivan koiran ruokinta

Ripuloivan koiran paastottamista ei nykyään suositella. Sen sijaan koiralle kannattaa tarjota mahdollisimman helposti sulavaa ruokaa *). Tähän sopii hyvin esimerkiksi varta varten ripulipotilaille suunniteltu märkäruoka, joita on saatavilla eläinlääkäriasemilla ja apteekeissa. Kotiruokana sopii muun muassa keitetty kana, raejuusto ja läpikypsäksi keitetty puuroriisi.

Ruokaa kannattaa antaa ripulia potevalle koiralle pieniä määriä kerrallaan. Jos koira ripuloinnin lisäksi myös oksentaa, kannattaa ruokaa antaa vasta sen jälkeen, kun oksentaminen on laantunut.

Saatavilla on myös suolen toimintaa tukevia lisäravinteita, kuten Aptus Attapectin ja Promax. Riittävästä nesteensaannista on huolehdittava, ja tarvittaessa koiraa voi rohkaista juomaan tai juottaa varovasti lääkeruiskun avulla.

Huolestuttaako ripuloivan koiran kunto? Jos jäit epävarmaksi siitä, miten toimia, ota rohkeasti yhteyttä! Omaeläinklinikan eläinlääkärit huolehtivat lemmikkien hyvinvoinnista ympäri Suomen.

*) Akuutteihin ruoansulatuskanavan häiriöihin suunniteltuja ruokia ovat esim. Hill´s I/D tai Royal Canin Gastro Intestinal

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.