Koiran takajalat

Koiran nivelrikon oireet ja hoito

Nivelrikko on yleisesti tavattu krooninen sairaus, jota esiintyy useimmiten suurikokoisilla koirilla, mutta voi vaivata koiraa iästä tai koosta riippumatta. 

Normaalissa nivelessä nivelrusto toimii ikään kuin tyynynä nivelpintojen päällä, mahdollistaen nivelen normaalin liikkeen. Erilaiset altistavat tekijät, kuten ikä, rakenteelliset virheet (kuten nivelpintojen yhteensopimattomuus eli dysplasia), ylipaino, traumat (kuten eturistisiteen repeämä) tai jatkuva raskas liikunta voivat aiheuttaa ruston kulumisen. Nivelrusto hajoaa nopeammin kuin mitä rusto ehtii korjaantua ja tästä seuraava rappeuma aiheuttaa niveleen tulehduksen. Nivelestä tulee kipeä ja sen liikerata pienenee.  

Nivelrikkoa esiintyy useimmin olka-, kyynär-, polvi- ja lonkkanivelissä, mutta mihin tahansa niveleen voi kehittyä nivelrikkoa.

Koiran nivelrikon oireet  

Nivelrikon alkuvaiheessa oireita voi olla vaikea nähdä. Yleisimpiä oireita sairauden edetessä ovat ontuminen ja liikkeiden kankeus raskaan liikunnan jälkeisen levon jälkeen. Kipu voi aiheuttaa:

  • liikkumishaluttomuutta ja vähentynyttä hyppimistä
  • muutoksia käyttäytymisessä, kuten ruokahalun heikentymistä, rauhattomuutta ja syrjään vetäytymistä
  • kipeän nivelen nuolemista tai pureskelua
  • leikkisän koiran muuttumista väsyneeksi ja haluttomaksi

Koiran nivelrikon diagnosointi  

Nivelrikon diagnosointi perustuu tyypilliseen oirekuvaan, kliiniseen yleistutkimukseen sekä radiologisiin löydöksiin. Nivelen liikerata on pienentynyt ja nivel voi tuntua käteen turvonneelta. Tarvittaessa kipeästä nivelestä voidaan ottaa röntgenkuvia. Tyypillinen muutos röntgenkuvissa on ns. luupiikkien muodostuminen joka johtuu siitä, että elimistö ruston rappeuman seurauksena kasvattaa uutta luuta kuluneen ruston viereen ja alle. Nivelessä voidaan nähdä nestekertymää. Lisäksi voidaan röntgenkuvissa nähdä merkkejä nivelrikolle altistavasta tekijästä, kuten dysplasiasta. Muutokset näkyvät röntgenkuvissa yleensä vasta, kun tauti on edennyt pitkälle. Mikäli tarpeellista, voidaan nivel tutkia myös tähystämällä tai CT-kuvauksella.  

Koiran nivelrikko
 Vasemmanpuoleisessa röntgenkuvassa näkyy lonkan nivelrikkoa, oikealla puhtaat lonkat

Koiran nivelrikon hoito  

Nivelrikko on elinikäinen sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa. Lemmikin oloa voidaan kuitenkin helpottaa lääkityksen, ruokinnan ja sopivan liikunnan yhdistelmillä.  

Ylipainoisen lemmikin laihduttaminen on ensiarvoisen tärkeää. Ylipaino rasittaa niveliä ja lihaksia. Säännöllinen liikunta, kuten rauhallinen kävely ja uinti, auttavat pudottamaan painoa, ylläpitämään lihaskuntoa ja parantamaan nivelten liikkuvuutta. Myös fysioterapia on suositeltava hoitomuoto tukemaan nivelten liikkuvuutta ja sen tueksi löytyy myös tutkimustietoa.  

Kipulääkitys koiran nivelrikon hoidossa

Nivelrikon hoito aloitetaan yleensä tulehduskipulääkkeillä. Tulehduskipulääkkeet eivät itsessään korjaa ongelmaa, mutta ne vähentävät tulehdusta ja lievittävät kipua. Nykypäivänä eläinlääkäreillä on käytössään laaja kirjo erilaisia valmisteita, josta voidaan etsiä kullekin potilaalle sopiva. Tulehduskipulääkkeillä on kuitenkin pitkäaikaiskäytössä haittavaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa valmisteen käyttöön. Näitä ovat esimerkiksi oksentelu ja ripulointi.  

Mikäli tulehduskipulääkkeiden teho yksinään ei ole riittävä, voidaan siihen yhdistää kivun aistimiseen vaikuttavia lääkkeitä. Näitä ovat esimerkiksi gabapentiini ja amantadiini. Joskus nämä lääkkeet riittävät yksinään ylläpitämään kivutonta tilaa potilaassa. Toisinaan tarvitaan lisäksi tulehduskipulääkettä kuureina. 

Injektiohoidot ovat tehokas apu koiran nivelrikossa

Pentosaanipolysulfaatti on injektio-sarjana annettava lääkeaine, joka parantaa nivelrikkoisen nivelen toimintaa. Se parantaa nivelnesteen ja -ruston aineenvaihduntaa, ja estää nivelrustoa hajottavien entsyymien toimintaa. Injektiot annetaan 3 pistoksen sarjana, 5-7 vuorokauden välein, yhteensä neljä kertaa. 

Nivelensisäiset injektiot  

Kortisoni: Niveleen pistettävä kortisoni on tehokkaasti nivelen sisäistä tulehdusta alentava hoitokeino. Kortisoni-injektio vaikuttaa nivelessä usean kuukauden, eikä niitä tarvitsekaan antaa kuin muutaman kerran vuodessa.

Vaikka nivelensisäistä kortisonipistosta varten alue valmistellaan aseptisesti samalla tavalla kuin esimerkiksi leikkausalue, on nivelensisäisen tulehduksen riski silti olemassa. Kortisonia ei tulisikaan käyttää, jos on epäilys nivelensisäisestä bakteeritulehduksesta tai potilaasta, jonka immuunipuolustus on muuten vahingoittunut. Yleisesti kortisonin käyttö voi johtaa systeemisiin vaikutukseen, kuten lisääntyneeseen juomiseen ja virtsaamiseen. Kortisonin imeytymistä nivelestä systeemiseen kiertoon ei kuitenkaan ole todettu tapahtuvan suurissa määrin, jos pistosten väli pysyy tarpeeksi pitkänä. Kortisoni saattaa vaikuttaa negatiivisesti nivelrikkoisen nivelen rustoon. Myös kipu pistokohdassa jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen on mahdollista, mutta katoaa yleensä muutamassa päivässä.

Hyaluronihappo: Nivelen sisäinen tulehdus vaikuttaa nivelnesteen koostumukseen. Normaali nivelneste on sitkasta ja muuttuu vetiseksi tulehduksen seurauksena. Hyaluronihapon tarkoitus on tulehduksen vähentämisen lisäksi nivelnesteen viskositeetin lisääminen ja näin sen voitelevien ominaisuuksien parantaminen, joka puolestaan vähentää kipua liikkuessa.

Ravintolisien merkitys koiran nivelrikossa

Ravintolisät tukevat nivelrustoa hidastamalla ruston hajoamista, vähentämällä kipua ja lisäämällä nivelen liikkuvuutta.  

Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat yleisesti käytettyjä nivelvalmisteissa ja useat tutkimukset puhuvat näiden valmisteiden tehokkuuden puolesta. Glukosamiini auttaa vaurioituneen ruston uudelleen rakennuksessa ja kondroitiini tukee sidekudosta.  

Tutkimusten mukaan omega-3 rasvahappojen käyttö saattaa joillakin potilailla vähentää nivelten tulehdusta vaikuttamalla yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa tulehduksen välittäjäaineiden syntyyn. Tärkeimmät rasvahapot nivelrikon hoidossa ovat EPA ja DHA.  

Koiran nivelrikon leikkaushoito  

Jos kipulääkkeiden, ravinnon sekä muun tukihoidon yhdistelmät eivät ole riittäviä nivelrikon hoidossa ja siihen liittyvän kivun hallinnassa, voidaan turvautua leikkauksellisiin hoitomuotoihin.  

Esimerkiksi lonkan nivelrikossa voidaan vaurioitunut nivel korvata kokonaan tekonivelellä. Tällöin lonkkamalja ja reisiluun pää korvataan keinotekoisilla kappaleilla. Vaihtoehtoisesti voidaan reisiluun pää poistaa kokonaan.  

Joissakin tilanteissa voidaan nivel jäykistää, jolloin vaurioitunut nivelpinta poistetaan ja nivelen muodostavat luut kiinnitetään levyillä toisiinsa.  

Tähystyksellä voidaan myös nivelrako puhdistaa ja se riittää joissakin tapauksissa hoitomuodoksi.  

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira haavanhoito

Lemmikin haavanhoito

Koiran ja kissan haavanhoito Lemmikeillä haavanhoito on yksi yleisistä kotona tehtävistä toimenpiteistä. Haavanhoidossa on tietyt perusperiaatteet, joiden kanssa pärjää pitkälle. Kuitenkin on hyvä osata tunnistaa

Lue lisää »
Pihka eläintenhoidossa

Lapin pihkalla antibioottiresistenssiä vastaan?

Viime vuosina antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien esiintyvyys on kasvanut nopeasti niin eläimillä kuin ihmisillä. Antibioottiresistenssi lisää sairastavuutta, kuolleisuutta sekä terveydenhuollon kustannuksia. Vaikka antibioottien käyttöä on eläinlääkinnässä

Lue lisää »
Koiran-madotus

Koiran madotus eli sisäloishäätö

Artikkelin sisällys: Koiralle matolääke? – Katsaus suolistoloisista ja niiden häätötarpeesta koiralla Koiran madottamisen eli suolistoloisten häätämisen tarve mietityttää monesti koirien omistajia. Ohjeistuksia on monenlaisia ja

Lue lisää »
Vesihäntä

Vesihäntä kesät talvet

”Vesihäntä” tai ”uimarin häntä” on melko yleinen vaiva koirilla. Nimityksestään huolimatta sairastuminen ei johdu suoranaisesti itse vedestä, vaan kyseessä on vaaraton, mutta kivulias hännän tyven

Lue lisää »