koira imettää

Koiran nisätulehdus eli mastiitti

Arkikielessä koiran maitorauhastulehduksesta käytetään usein nimikettä nisätulehdus. Maitorauhastulehdusta esiintyy yleisimmin imettävällä nartulla tai valeraskauden komplikaationa, kun koiran maitorauhaset erittävät maitoa.

Maitorauhastulehdus on systeeminen sairaus, joka voi pahimmillaan olla koiralle hengenvaarallinen. Nisätulehduksen hoito tulisi aloittaa viiveettä oireiden ilmettyä.

Koiran nisätulehduksen oireet

Tulehtunut maitorauhanen on kuumottava, turvonnut ja kipeä, iho voi olla mustelmainen. Koiralla voidaan havaita yleisoireita kuten syömättömyyttä ja kuumetta. Maito voi muuttua kellertäväksi tai vihertäväksi ja sakeaksi, toisinaan havaitaan verensekaista maitoa.

Imettävän nartun pentujen voidaan havaita itkevän, kun kipeä emo ei kykene imettämään ja emä voi olla kiukkuinen pentujaan kohtaan.

Kuume ja tulehdus voivat aiheuttaa emolle vakavan nestehukan.

Vakava-asteinen maitorauhastulehdus voi johtaa maitorauhasen kuolioitumiseen tai märkäpaiseiden muodostumiseen.

Koiran nisätulehdus ja imetys

Toisinaan pentujen voi antaa imeä antibioottikuurin aikana, mikäli pennut ovat hyvinvoivia, huomioiden kuitenkin mahdolliset maidon kautta pentujen elimistöön päätyvät lääkitykset eläinlääkärin ohjeistuksen mukaisesti.

Maitorauhastulehduksesta kärsivän emon pennut voivat oirehtia niin kutsutusta toxic milk-syndroomasta juotuaan maitoa, jossa on bakteereja ja tulehdusvälittäjäaineita tulehtuneesta maitorauhasesta. Jos pennut ovat levottomia ja vikiseviä, on pennut syytä vierottaa vähintään vuorokaudeksi. Pennut tulee vierottaa emon maidosta kokonaan, mikäli pennut alkavat oireilla, kun ne saavat taas imeä 24 tunnin vieroituksen jälkeen.

koiranpennut nisällä

Nisätulehduksen syyt

Infektioporttina on usein nisä avoimen nännikanavan kautta. Imettämisen loppuvaiheissa tulehduksen riski nousee, kun pentujen imeminen vähenee mutta maidontulo ei ole vielä lakannut ja näin ollen maito pakkautuu maitorauhasiin.

Nisätulehduksen diagnosointi

Diagnoosi perustuu esitietoihin ja oirekuvaan. Maidosta voidaan ottaa näytteitä mikroskopoitavaksi ja tarvittaessa maitonäytteet voi viljellä bakteerikasvun varalta.

Verinäytteillä voidaan arvioida koiran nestetasapainoa ja yleisinfektion vakavuusastetta. Sairauden vakavuusasteen määrittely on tärkeää hoidontarpeen arvioimiseksi ja sopivan hoitosuunnitelman määrittämiseksi.

Nisätulehduksen hoito

Hoitosuunnitelma muodostetaan, kun esitietojen, yleistutkimuksen ja laboratoriotulosten perusteella on arvioitu sairauden vakavuusaste ja koiran yleiskunto.

Nestehoito ja tulehduskipulääkitys on tärkeässä osassa voimakkaasta tulehdustilasta kärsivällä koiralla.

Antibioottikuuri aloitetaan maitorauhastulehdukseen, sillä kyseessä on bakteeriperäinen infektio. Antibiootin valinnassa huomioidaan pennut, sillä antibiootin tulee olla imettävällä nartulla sellainen, joka ei ole vaaraksi pennuille.

Jos narttu ei imetä, harkitaan maidontulon lakkauttavaa lääkitystä.

Vakavimmissa tapauksissa, kun maitorauhanen kuolioituu tai siihen muodostuu märkäpesäkkeitä, voi kirurginen hoito olla tarpeen.

Kotona maitorauhastulehdusta hoidetaan hieromalla tulehtunutta maitorauhasta, lämpöhautein ja lypsämällä tai antamalla pentujen imeä säännöllisesti. Tulehtunutta maitorauhasta tulisi tyhjentää säännöllisesti useita kertoja päivässä.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira kuivat silmät

Kuivasilmäisyys koiralla

Kuivasilmäisyys eli keratokonjunktivitis sicca (KCS) on yleinen koirien silmäsairaus.   Kyynelneste on erittäin tärkeää sarveiskalvon elinvoimaisuudelle, sillä kirkas sarveiskalvokudos ei ole verisuonitettua. Kyynelneste varmistaa ravintoaineiden ja hapen pääsyn silmän pinnalle. Kyynelneste suojaa silmän pintaa kuivumiselta ja bakteereilta. Se kosteuttaa silmän pintaa sekä

Lue lisää »
Kissa istuu pahvilaatikossa

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana,

Lue lisää »
Eläinlääkäriasema Vihtivet

Koiran kipu, tunnistatko?

Koiran kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein koirat pyrkivät peittämään kivun. Koira ei siis läheskään aina ”valita” kipuaan. Kun kipu liittyy esim. sisäelimiin, kipua

Lue lisää »