Koiran kastrointi

Koiran kastrointi voi tuoda helpotusta arkeen

Koiran kastrointi

Uroskoiran kastrointi tarkoittaa sitä, että kivekset poistetaan leikkauksella. Kyse on siis erilaisesta operaatiosta kuin narttukoiran sterilisaatiossa. Kun siittiötuotantoa ei ole, ei myöskään pentujen siittäminen ole mahdollista.

Artikkelin sisältö:

Koiran kastroinnin vaikutuksia

Erityisesti tiiviissä kaupunkiympäristössä osa uroksista kärsii jatkuvasta narttujen jättämästä hajustimulaatiosta. Tämä voi ilmetä levottomuutena, turhautumisena ja keskittymisvaikeutena. Jos uroksen ei ole tarkoitus jatkaa sukua, voi kastrointi tuoda helpotusta arkeen sekä koiralle että omistajalle. Esimerkiksi käyttökoirat voivat paremmin keskittyä tehtäväänsä ja saattavat pysyä paremmin kontaktissa, kun sukuvietti ei häiritse tehtävien suorittamista.

Helpotusta eturauhasvaivoihin kastraatiosta

Terveydellisistä syistä koiran kastrointia suositellaan tavallisimmin eturauhasvaivojen yhteydessä. Kastroidun uroskoiran eturauhanen pienenee merkittävästi ja on vain harvoin vaivaksi. Muita melko tavallisia syitä kastrointiin ovat kiveskasvaimet vanhemmilla uroksilla, piilokives ja käytöshäiriöt kaiken ikäisillä. Kivesten kuuluu sijaita muuta elimistöä viileämmässä kivespussissa, ja piilokiveksiin kehittyy tavallista useammin kasvaimia. Testosteronivaikutus taas saattaa voimistaa epätoivottua käytöstä joissain tapauksissa.

Koiran turkin laatu voi muuttua kastraation jälkeen

Sukupuolihormonit vaikuttavat koiran kehossa lähes kaikkeen, ja siksi hormonitasapainon muuttuminen voi näkyä esimerkiksi turkin laadun muuttumisena. Tämä voi tulla omistajalle ikävänä yllätyksenä. Usein kastroitu koira myös lihoo herkästi, joten liikunnan ja ruoan määrään tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Kastroinnin vaikutuksia voi kokeilla kemiallisella kastraatiolla

Joitain omistajia mietityttää kastroinnin vaikutukset koiraansa. Nykyään on mahdollista testata asiaa käytännössä kemiallisella kastraatiolla ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Koiran ihon alle asennettu hormoni-implantti luo elimistöön tilan, joka imitoi kastroinnin vaikutusta. Implantin vaikutus kestää kuudesta kuukaudesta eteenpäin.

Miten koiran kastraatioleikkaukseen tulee valmistautua?

 • Aikuinen koira tulee pitää ruokapaastolla 6-8 h ajan ennen kastrointileikkausta. Vettä saa antaa vapaasti.
 • Leikkausvalmisteluja helpottaa, jos koira on klinikalle saapuessaan puhdas ja kuiva.
 • Koira on hyvä käyttää tarpeillaan ennen klinikalle tuloa.
 • Koiran terveydentilan tutkimiseksi ja mahdollisimman turvallisen nukutuksen valitsemiseksi eläinlääkäri saattaa suositella perusverinäytteiden tutkimista ennen nukutusta.
 • Jos lemmikin terveydentilassa ilmenee jotain poikkeavaa, esimerkiksi oksentelua tai ripulia, on syytä kertoa näistä eläinlääkärille ennen kastrointileikkausta.

Mitä koiran kastrointileikkauksessa tapahtuu?

 1. Koiran kastrointi tehdään yleisanestesiassa. Ennen aloittamista eläinlääkäri arvioi koiran terveydentilan yleistutkimuksella. Sitten koira rauhoitetaan, sille laitetaan suonikanyyli ja se viedään valmisteltavaksi.
 2. Valmistelussa leikkausalueelta ajellaan karvat. Iho pestään ja desinfioidaan.
 3. Koira nukutetaan suonensisäisesti annosteltavilla lääkkeillä. Kun uni on riittävän syvää, voidaan laittaa hengitysputki, jonka kautta koira hengittää nukutuskaasua ja happea leikkauksen aikana. Koira saa myös nesteitä ja kipulääkkeitä suonensisäisesti.
 4. Ennen leikkauksen aloittamista leikkausalue suojataan leikkausliinoin, ja kivekset ja iho puudutetaan paikallisesti. Tämä vähentää nukutuslääkkeiden tarvetta.
 5. Kastraatiossa kivespussien eteen tehdään ihoviilto, josta molemmat kivekset ohjataan ulos. Siemennuorat ja suonet sidotaan ja katkaistaan. Lopuksi iho ommellaan kiinni.
 6. Leikkauksen jälkeen koira siirretään heräämöön, jossa sen annetaan rauhassa toipua nukutuksesta ennen kotiinlähtöä.

Koiran piilokivesleikkaus on vaativampi operaatio

Koiran piilokives voi olla joko vatsaontelossa tai missä tahansa ihon alla nivuskanavan ja kivespussin välillä. Toisinaan sen paikallistaminen on helppoa, toisinaan erittäin vaikeaa.

Jos piilokives on lähellä omaa paikkaansa, sen voi parhaassa tapauksessa saada ulos samasta aukosta toisen, normaalilla paikalla sijaitsevan, kiveksen kanssa. Mutta jos kivekset ovat kovin kaukana toisistaan, voi joutua tekemään kaksi haavaa. Vatsaontelossa oleva piilokives saadaan esiin vain avaamalla vatsaontelo. Tämä on selvästi tavallista kastraatiota isompi leikkaus. Toisinaan piilokives on surkastunut, ja sen löytäminen voi olla todella hankalaa. Kun kives löydetään, siemennuora ja sen rinnalla kulkeva suoni sidotaan ja katkaistaan ja kives poistetaan. Tämän jälkeen vatsaontelo voidaan sulkea.

Koiran toipuminen kastraation jälkeen

Kastraation jälkeen on tärkeää huolehtia koiran toipumisesta ja jälkihoidosta. Leikkaushaava suojataan haavataitoksella, jota pidetään haavan suojana 1-2 vuorokauden ajan. Side poistetaan jo aikaisemmin, jos se kastuu tai likaantuu. Leikkaushaavojen alue suojataan nuolemiselta 10-14 vuorokaudeksi kaulurilla tai suojaavalla haavapuvulla. Liikunnan tulee olla rauhallista noin kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Kotiin annetaan kipulääkettä muutamien päivien ajalle leikkauksen jälkeen. Antibioottikuurille ei yleensä ole tarvetta.

Tarkkaile haavaa tulehduksen merkkien varalta

Haavaa pidetään päivittäin silmällä tulehduksen merkkien varalta. Näitä ovat:

 • Punoitus
 • Turvotus
 • Kuumotus
 • Eritys
 • Haju
 • Kipu

Tarvittaessa haava-alue voidaan puhdistaa kädenlämpöisellä vedellä suihkutellen, minkä jälkeen se kuivataan hellävaraisesti. Jos haavassa on poistettavia tikkejä, ne poistetaan 10-14 päivän kuluttua leikkauksesta eläinlääkärin vastaanotolla.

Artikkelin kirjoittaja, eläinlääkäri Elina Sievänen on valmistunut Helsingin yliopistosta eläinlääketieteen lisensiaatiksi joulukuussa 2009. Elina työskentelee Omaeläinklinikka Lohjan vastaavana eläinlääkärinä. Hän hoitaa monipuolisesti eri lajisia pienelämiä sairauden- ja terveydenhoidon sekä hammashoitojen parissa.

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Kissanpentu

Kissan rokotus

Suomessa kissat suositellaan rokotettavaksi kissaflunssia (herpes- ja kalikivirus) sekä kissaruttoa (panleukopenia) vastaan. Rabies-rokotusta suositellaan erityisesti ulkoileville kissoille. Kissanpennut rokotetaan ensimmäisen kerran kissaflunssat ja kissarutto-yhdistelmärokotteella 12

Lue lisää »
Kissa valojen kanssa

Joulu kissan kanssa

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot. Kissa ei

Lue lisää »
Koira joulukuusen alla

Joulu koiran kanssa

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot. Joulun aikaan

Lue lisää »
Koira haavanhoito

Lemmikin haavanhoito

Koiran ja kissan haavanhoito Lemmikeillä haavanhoito on yksi yleisistä kotona tehtävistä toimenpiteistä. Haavanhoidossa on tietyt perusperiaatteet, joiden kanssa pärjää pitkälle. Kuitenkin on hyvä osata tunnistaa

Lue lisää »