Koira ja lelu
Kirjoittaja
Elina
Sievänen
Eläinlääkäri

Koiran kastrointi voi tuoda helpotusta arkeen

Artikkelin sisältö

Koiran kastrointi

Uroskoiran kastrointi tarkoittaa sitä, että kivekset poistetaan leikkauksella. Kun siittiötuotantoa ei ole, ei myöskään pentujen siittäminen ole mahdollista. Lue täältä narttukoiran sterilisaatiosta.

Koiran kastroinnin vaikutuksia

Erityisesti tiiviissä kaupunkiympäristössä osa uroksista kärsii jatkuvasta narttujen jättämästä hajustimulaatiosta. Tämä voi ilmetä levottomuutena, turhautumisena ja keskittymisvaikeutena. Jos uroksen ei ole tarkoitus jatkaa sukua, voi kastrointi tuoda helpotusta arkeen sekä koiralle että omistajalle. Esimerkiksi käyttökoirat voivat paremmin keskittyä tehtäväänsä ja saattavat pysyä paremmin kontaktissa, kun sukuvietti ei häiritse tehtävien suorittamista.

Helpotusta eturauhasvaivoihin kastraatiosta

Terveydellisistä syistä koiran kastrointia suositellaan tavallisimmin eturauhasvaivojen yhteydessä. Kastroidun uroskoiran eturauhanen pienenee merkittävästi ja on vain harvoin vaivaksi.

Muita melko tavallisia syitä kastrointiin ovat kiveskasvaimet vanhemmilla uroksilla, piilokives ja käytöshäiriöt kaiken ikäisillä. Kivesten kuuluu sijaita muuta elimistöä viileämmässä kivespussissa, ja piilokiveksiin kehittyy tavallista useammin kasvaimia. Testosteronivaikutus taas saattaa voimistaa epätoivottua käytöstä joissain tapauksissa.

Kastroinnin mahdollisia sivuvaikutuksia

Sukupuolihormonit vaikuttavat koiran kehossa lähes kaikkeen, ja siksi hormonitasapainon muuttuminen voi näkyä esimerkiksi turkin laadun muuttumisena. Usein kastroitu koira myös lihoo herkästi, joten liikunnan ja ruoan määrään tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kastraation seurauksena testosteronitaso laskee, jolloin entuudestaan pelokas koira voi kastraation myötä muuttua aiempaa pelokkaammaksi.

On mahdollista myös, että lihasmassa pienenee, mutta yleensä ei merkittävästi. Erittäin harvoissa tapauksissa kastrointi voi aiheuttaa virtsanpidätysongelmia. Mikäli uroskoiralla ilmenee kastraatioleikkauksen jälkeen virtsanpidätyskyvyttömyyttä, tulee koira tutkia eläinlääkärissä ongelman syyn selvittämiseksi ja mahdollisten sairauksien poissulkemiseksi. Kastraation jälkeistä virtsanpidätyskyvyttömyyttä on mahdollista hoitaa lääkityksellä ja eläinlääkäri määrää lääkityksen aina tapauskohtaisesti tutkittuaan koiran.

Koiran kastraation mahdollisista haittavaikutuksista kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa ja pohtia mikä on juuri sinun lemmikillesi paras ratkaisu.

Kastroinnin vaikutuksia voi kokeilla kemiallisella kastraatiolla

Joitain omistajia mietityttää kastroinnin vaikutukset koiraansa. Nykyään on mahdollista testata asiaa käytännössä kemiallisella kastraatiolla ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Koiran ihon alle asennettu hormoni-implantti luo elimistöön tilan, joka imitoi kastroinnin vaikutusta. Implantin vaikutus kestää kuudesta kuukaudesta eteenpäin.

Miten koiran kastraatioleikkaukseen tulee valmistautua?

  • Aikuinen koira tulee pitää ruokapaastolla 6-8 h ajan ennen kastrointileikkausta. Vettä saa antaa vapaasti.
  • Leikkausvalmisteluja helpottaa, jos koira on klinikalle saapuessaan puhdas ja kuiva.
  • Koira on hyvä käyttää tarpeillaan ennen klinikalle tuloa.
  • Koiran terveydentilan tutkimiseksi ja mahdollisimman turvallisen nukutuksen valitsemiseksi eläinlääkäri saattaa suositella perusverinäytteiden tutkimista ennen nukutusta.
  • Jos lemmikin terveydentilassa ilmenee jotain poikkeavaa, esimerkiksi oksentelua tai ripulia, on syytä kertoa näistä eläinlääkärille ennen kastrointileikkausta.

Tarkempia ohjeita leikkaukseen valmistautumisesta täältä.

Mitä koiran kastrointileikkauksessa tapahtuu?

  1. Koiran kastrointi tehdään yleisanestesiassa. Ennen aloittamista eläinlääkäri arvioi koiran terveydentilan yleistutkimuksella. Sitten koira rauhoitetaan, sille laitetaan suonikanyyli ja se viedään valmisteltavaksi.
  2. Valmistelussa leikkausalueelta ajellaan karvat. Iho pestään ja desinfioidaan.
  3. Koira nukutetaan suonensisäisesti annosteltavilla lääkkeillä. Kun uni on riittävän syvää, voidaan laittaa hengitysputki, jonka kautta koira hengittää nukutuskaasua ja happea leikkauksen aikana. Koira saa myös nesteitä ja kipulääkkeitä suonensisäisesti.
  4. Ennen leikkauksen aloittamista leikkausalue suojataan leikkausliinoin, ja kivekset ja iho puudutetaan paikallisesti. Tämä vähentää nukutuslääkkeiden tarvetta.
  5. Kastraatiossa kivespussien eteen tehdään ihoviilto, josta molemmat kivekset ohjataan ulos. Siemennuorat ja suonet sidotaan ja katkaistaan. Lopuksi iho ommellaan kiinni.
  6. Leikkauksen jälkeen koira siirretään heräämöön, jossa sen annetaan rauhassa toipua nukutuksesta ennen kotiinlähtöä.

Koiran piilokivesleikkaus on vaativampi operaatio

Koiran piilokives voi olla joko vatsaontelossa tai missä tahansa ihon alla nivuskanavan ja kivespussin välillä. Toisinaan sen paikallistaminen on helppoa, toisinaan erittäin vaikeaa.

Jos piilokives on lähellä omaa paikkaansa, sen voi parhaassa tapauksessa saada ulos samasta aukosta toisen, normaalilla paikalla sijaitsevan, kiveksen kanssa. Mutta jos kivekset ovat kovin kaukana toisistaan, voi joutua tekemään kaksi haavaa. Vatsaontelossa oleva piilokives saadaan esiin vain avaamalla vatsaontelo. Tämä on selvästi tavallista kastraatiota isompi leikkaus. Toisinaan piilokives on surkastunut, ja sen löytäminen voi olla todella hankalaa. Kun kives löydetään, siemennuora ja sen rinnalla kulkeva suoni sidotaan ja katkaistaan ja kives poistetaan. Tämän jälkeen vatsaontelo voidaan sulkea.

Koiran toipuminen kastraation jälkeen

Kastraation jälkeen on tärkeää huolehtia koiran toipumisesta ja jälkihoidosta. Leikkaushaava suojataan haavataitoksella, jota pidetään haavan suojana 1-2 vuorokauden ajan. Side poistetaan jo aikaisemmin, jos se kastuu tai likaantuu. Leikkaushaavojen alue suojataan nuolemiselta 10-14 vuorokaudeksi kaulurilla tai suojaavalla haavapuvulla. Liikunnan tulee olla rauhallista noin kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Kotiin annetaan kipulääkettä muutamien päivien ajalle leikkauksen jälkeen. Antibioottikuurille ei yleensä ole tarvetta.

Tarkkaile haavaa tulehduksen merkkien varalta

Haavaa pidetään päivittäin silmällä tulehduksen merkkien varalta. Näitä ovat:

  • Punoitus
  • Turvotus
  • Kuumotus
  • Eritys
  • Haju
  • Kipu

Tarvittaessa haava-alue voidaan puhdistaa kädenlämpöisellä vedellä suihkutellen, minkä jälkeen se kuivataan hellävaraisesti. Jos haavassa on poistettavia tikkejä, ne poistetaan 10-14 päivän kuluttua leikkauksesta eläinlääkärin vastaanotolla.

Artikkelin kirjoittaja, eläinlääkäri Elina Sievänen on valmistunut Helsingin yliopistosta eläinlääketieteen lisensiaatiksi joulukuussa 2009. Elina työskentelee Omaeläinklinikka Lohjan vastaavana eläinlääkärinä. Hän hoitaa monipuolisesti eri lajisia pienelämiä sairauden- ja terveydenhoidon sekä hammashoitojen parissa.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.