Koira istuu pöydän vieressä

Koiran hiivatulehdus

Koiralla malassezia-hiivan ylikasvua tavataan usein iho- ja ulkokorvatulehduksien yhteydessä. Malassezia hiivan aiheuttama iho- ja korvatulehdus on lähes aina seurausta taustalla piilevien syiden ja altistavien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Hiivan liikakasvun hallitsemisen ja tulehduksen oireiden lievittämisen lisäksi hoidossa onkin ensisijaisen tärkeää pyrkiä pureutumaan taustasyihin ja altistaviin tekijöihin.

Hiivan aiheuttama korva- ja ihotulehdus – Malassezia otiitti ja dermatiitti

Malassezia pachydermatis hiiva on normaali osa terveen koiran ja kissan ihon mikrobiflooraa eli hiivaa löytyy pienissä määrin terveen eläimen iholta ja korvakäytävästä. Päästessään lisääntymään hallitsemattomasti, hiiva voi aiheuttaa ihotulehduksia ja korvatulehduksia. Erityisen alttiita koirat ovat hiivan aiheuttamien tulehdusten kehittymiselle, kun taustalla on muita ihotulehdukselle altistavia tekijöitä tai ihon normaali puolustusmekanismi on heikentynyt esimerkiksi ihon rikkoutuessa.  Ihotulehduksissa, hiivan ylikasvun yhteydessä, havaitaan usein samanaikaisesti stafylokokkibakteereita, jotka yhdessä hiivan kanssa ylläpitävät iholla tulehdusreaktiota.

Koiran hiiva
3D-piirros: Koiran hiiva malassezia

Hiivatulehduksen taustasyyt

Taustasyitä ja altistavia tekijöitä hiivasienen aiheuttamalle ihotulehdukselle on useita. Atopia ja allergia ovat kaikkein yleisin taustasyy sekundaarisen ja toistuvan hiivatulehduksen aiheuttajana. Allergia koiralla on useimmiten ruoka-aine allergiaa.

Hiivan ylikasvulle otolliset elinolosuhteet luovat iholla ja korvakäytävissä lisääntynyt kosteus ja lämpötila. Uiminen ja kosteat kelit ovatkin usein kesäaikaan alkaneen hiivatulehduksen taustalla.

Anatomiset tekijät, jotka lisäävät riskiä hiivatulehduksen kehittymiselle ovat ihopoimut, ahtaat korvakäytävät, raskaat luppakorvat ja runsaat korvakarvat.

Vastustuskyvyn heikkeneminen sairastumisen seurauksena, hormonaaliset sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, muut ihosairaudet ja ihon rikkoutuminen ovat myös hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä.

Malassezia dermatiitti ei tartu koiralta toiselle tai koiralta ihmiselle.

Hiivatulehduksen kliiniset oireet

Tyypillisiä oireita malassezia dermatiitille ovat ihon kutina, punoitus ja epämiellyttävä haju. Korvissa on usein punoitusta, turvotusta, kutinaa ja vahamaista eritettä hiivan aiheuttaman ulkokorvantulehduksen yhteydessä.

Iholle voi ilmestyä pieniä punertavia paukamia, karvattomuutta ja hilseilyä. Koira voi kutinan takia raapimalla vahingoittaa omaa ihoaan, jolloin iho menee vereslihalle. Tyypilliset alueet iho-oireille ovat kainalot, kaula, korvat, kuono, nivusalue ja tassut.

Kroonistuneeseen hiivatulehdukseen voi liittyä ihon pigmentoituminen, rasvainen tali-ihottuma sekä karvanlähtö. Toisinaan nähdään ihon paksuuntumista eli norsunnahkaisuutta.  Tassuissa varpaanväleissä voidaan nähdä paiseita – eli furunkuloosi muutoksia – ja varpaanvälien karva ja iho on usein pigmentoitunutta.

Hiivatulehduksen diagnoosi

Diagnoosi perustuu oirekuvaan ja iho- tai korvanäytesytologian tutkimukseen. Hiivan löytäminen näytteistä itsessään ei ole riittävä peruste malassezia dermatiitin toteamiseen, vaan ylikasvu todetaan laskemalla hiivaorganismien määrä ja ottamalla huomioon muut tulehdukseen viittaavat löydökset.

Hiivatulehduksen hoito

Hoidossa on ensisijaisen tärkeää kutinan ja tulehduksen hallinta ja taustasyihin perehtyminen, sekä mahdollinen taustasyiden hoito. Hiivan liikakasvu saadaan useimmiten hallintaan paikallishoidolla.

Kutinaa voidaan tarvittaessa hallita paikallisesti tai suun kautta annettavin lääkkein.

Säännölliset shampoopesut klorhexidiini-pohjaisella shampoolla ovat tärkeänä osana iho-oireiden hoitoa.

Dermatiitin eli ihotulehduksen vakavuusasteen perusteella määritellään paikallisen tai suun kautta otettavan lääkityksen tarve.

Korviin määrätään sopiva korvapuhdiste, jolla on hiivan kasvua rajoittava ja eritettä liottava vaikutus. Lääkekorvatippaa käytetään tapauksissa, joissa eläinlääkäri arvioi sen olevan tarpeen. Ennen korvatippojen ja mahdollisten lääketippojen aloittamista on ensisijaisen tärkeää varmistaa eläinlääkärikäynnillä tärykalvojen kunto, sillä suuri osa korvatipoista ja puhdisteista ovat kuulolle vaarallisia, mikäli tärykalvo on vaurioitunut.

Toistuvat hiivatulehdukset koiralla ovat ikävä vaiva. Perusteellisella taustasyihin ja altistaviin tekijöihin perehtymisellä voidaan kuitenkin saada oireilu hallintaan.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

suomenpystykorva

Koiran tyrät

Tyrällä tarkoitetaan elimen tai kudoksen työntymistä poikkeavaa reittiä pitkin sille kuulumattomalle sijainnille. Tyrät voivat olla koiralle harmittomia, mutta monet tyrät aiheuttavat lemmikille terveydellistä haittaa ja

Lue lisää »
kissa käpälä

Verikorva kissalla ja koiralla

Verikorvaksi kutsutaan tilannetta, jossa lemmikin korva turpoaa korvalehden sisäisen verenvuodon seurauksena. Veri kertyy ihon ja korvalehden ruston väliin. Muutos korvalehdellä voi olla hyvin pieni ja

Lue lisää »