koira ihmettelee

Koiran hampaat ja suu kuntoon

Terve ien on vaalea lohenpunainen, tiiviisti hampaassa kiinni eikä vuoda. Terve suu ei myöskään haise. Ientulehduksessa ikenet punoittavat reunasta ja vuotavat verta helposti esim. hampaanpesun yhteydessä. On hyvä muistaa, että hoitamattomat hammassairaudet voivat vaurioittaa koko hampaistoa ja aiheuttaa haittaa myös yleisterveydelle.

Pienillä koiraroduilla esiintyy hammassairauksia enemmän verrattuna keskikokoisiin koiriin. Säännölliset hammashoidot tulisikin pienillä koirilla aloittaa 1 vuoden iästä alkaen. Isommilla koirilla hammashoidot voi aloittaa n. 4 vuoden iässä mikäli koiralla ei ole havaittu varsinaista hoitoa vaativaa ongelmaa jo aiemmin.

Hammasongelmien ennaltaehkäisy

Mm. puruluut ja hampaita hoitavat ruoat voivat toimia tukihoitona koiran hampaidenhoidossa. Päivittäinen hampaiden pesu koirille tarkoitetulla hammastahnalla on kuitenkin avainasemassa hammasongelmien ennaltaehkäisyssä.

Läheskään kaikki suu- ja hammasongelmat eivät näy ulospäin eikä suuta voida tutkia huolellisesti hereillä olevalta lemmikiltä. Usein koirat tuodaan eläinlääkärin hoitoon myöhäisessä vaiheessa, jolloin niiden hampaissa on jo paljon hoidettavaa ja usein myös hampaita joudutaan poistamaan. Jos ientulehdus etenee parodontiitiksi käsillä on jo peruuttamatonta kudostuhoa joko yhden tai useamman hampaan alueella.

On huomattava, että hammaskiveä ei voida kokonaan poistaa eikä hammassairauksia voida diagnosoida tai poissulkea mikäli koiraa ei tutkita ja hoideta anestesiassa. Eläinlääkärin tekemässä hammashoidossa pinnallinen hammaskiven poisto on vain hyvin pieni osa koko hammashoitoa.

Oikeaoppinen koiran hampaiden hoito sisältää aina:

  • suun ja pään alueen silmämääräisen tutkimuksen ja palpoinnin (painelu)
  • hampaiden silmämääräisen tarkastuksen
  • hammaskartan tekemisen
  • tutkimuksen ientaskumittarilla ja koettimella
  • hampaiden ja ientaskujen puhdistuksen
  • hampaiden kiillotuksen
  • hampaiden röntgenkuvauksen (osa hampaista tai koko suu riippuen potilaasta)

Hammashoito – hereillä tehtävä tutkimus

Hammashoitoon tulevalle koiralle tehdään aina yleistutkimus, jossa selvitetään onko potilaalla anestesiaan ja hammashoitoon vaikuttavia muita sairauksia. Hereillä tehtävään tutkimukseen kuuluu hampaiden ja suun alueen kunnon tutkiminen siinä määrin kuin se on potilaan hereillä ollessa mahdollista.

Tutkimuksessa huomioidaan merkkejä hammassairauksista, ikenien ja limakalvojen tulehduksesta sekä hammaskivestä. Eläinlääkäri myös kiinnittää huomiota mm. ikenien vetäytymiseen, ikenien punoitukseen, puuttuviin hampaisiin, kielen kuntoon ja suun hajuun. Tutkimuksessa kiinnitetään huomiota myös pään muotoon, imusolmukkeisiin ja mahdolliseen turvotukseen. Eläinlääkäri myös tutkii välttääkö eläin kosketusta jostain paikasta ja onko purenta normaali.

Hammashoito – anestesiassa tehtävä tutkimus

Koirien suun ongelmista voidaan havaita hereillä tehdyssä tutkimuksessa vain osa, tästä syystä perusteellinen tutkimus on tarpeen.

Rauhoituksessa potilaalle tehdään diagnostisia instrumentteja hyödyntäen kattava suun tutkimus, jossa tutkitaan koko suu uudelleen ja aiempaa tarkemmin: purenta, limakalvot ja ikenet, pehmeä ja kova kitalaki, kurkun ja nielun alue, nielurisat, kieli ja erityisesti kielen alapuoli (suun kasvainten varalta), hammasta ympäröivien kudosten kiinnitykset ja hampaat. Ientaskumittauksella saadaan selville ovatko ientaskut syventyneet, onko ikenissä verenvuotoa tai ikenen alla hammaskiveä.

Hammasröntgenin merkitys hammashoidossa

Hammasröntgen kuuluu olennaisena osana eläinlääkärin tekemään huolelliseen ja kattavaan hammashoitoon. Röntgenkuva otetaan harkinnan mukaan joko koko suusta tai osasta suuta.

Hammasröntgen tarjoaa hampaidenhoitoon merkittävästi lisäinformaatiota. Koiralta tulisi hammashoidon yhteydessä kuvata aina vähintään poistettavien hampaiden alue, murtumat, parodontaalisesti ei-normaalit hampaat (esim. ientasku liian syvä) ja kasvaimet.

Iäkkään koiran hammashoito ja anestesia

Hammashoitoihin liittyvä anestesia eli nukutus mietityttää joskus erityisesti iäkkään lemmikin omistajia. Kuitenkin nimenomaan iäkkäämpien koirien suun terveydestä huolehtiminen on erityisen tärkeää. Taudinaiheuttajat saattavat levitä suusta muualle elimistöön, kuten sydämeen ja munuaisiin.

Suun sairaudet voivat myös vähentää muiden mahdollisten sairauksien hoitovastetta. Käytännössä kunnollisen hammashoidon puute on nukutusta suurempi riski, kun kipu ja seurannaissairaudet otetaan huomioon.

On hyvä tietää, että klinikoillamme anestesia on päivittäinen toimenpide ja se suunnitellaan aina yksilöllisesti. Inhalaatioanestesiassa unen syvyyttä säädellään hengitysilman mukana annosteltavalla lisähappea sisältävällä anestesiakaasulla. Potilaan elintoimintoja seurataan koko anestesian ajan sekä valvontalaittein että ihmisvoimin. Potilaan ruumiinlämmöstä huolehditaan lämpöpatjoin ja -peitoin. Hammashoidossa Omaeläinklinikalla eläinlääkäriä avustaa aina ammattitaitoinen klinikkaeläinhoitaja.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koiranpentu ja kukkia

Koiranpennun rokotukset

Koiranpennun rokotukset on tärkeä osa ennaltaehkäisevää pennun terveydenhuoltoa ja rokotusohjelmaa tulee noudattaa huolellisesti. Koiranpennun rokottaminen suoraa koiraa merkittävimpiä tarttuvia tauteja vastaan nostamalla elimistön vastustuskykyä taudinaiheuttajian

Lue lisää »
koira tärisee

Mikä on koiranpennun luovutusikä

Koiran luovutusikä Suomessa koiranpennun luovutusikä on vähintään 7 viikkoa. Osalle pennuista olisi todennäköisesti parempi, jos luovutus tapahtuisi tätä myöhemmin. Koiran kehityksen kannalta on tärkeää, että

Lue lisää »
Irronnut maitohammas

Koiran maitohampaat

Koiran maitohampaat Koira saa ensimmäiset hampaansa, eli maitohampaat noin 3 – 4  viikon iässä. Maitohampaita on yhteensä 28 kpl. Sekä ylä- että alaleuassa on molemmissa:

Lue lisää »
koiran ruokinta

Koira ei syö

Kun koira ei syö, aina taustalla ei ole mitään erityisempää, vaan koira saattaa jostain syystä myös nirsoillakin. Syömättömyyden syynä voi olla kuitenkin myös monia sairauksia.

Lue lisää »