Kissan hampaidenhoito

Kivuton suu – onnellinen kissa

Suu- ja hammassairaudet ovat yksi yleisimmistä niin nuorten kuin vanhojen kissojen sairauksista. Tutkimuksien perusteella yli 80 % yli 3-vuotiaista kissoista kärsii jonkinlaisesta hammassairaudesta. Suu- ja hammassairaudet voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta sekä heikentää kissan elämänlaatua.

Usein kissat eivät näytä selkeitä kipuoireita ennen kuin sairaus on pitkälle edennyt. Säännölliset käynnit eläinlääkärillä (6-12 kk välein) sekä hampaiden harjaaminen päivittäin voivat ennaltaehkäistä suun sairauksilta, pelastaa  hampaita ja parantaa kissan elämää.

Mistä tietää, että kissalla on suu- tai hammassairaus?

Ottakaa heti yhteyttä eläinlääkäriin, jos jotain näistä oireista esiintyy omalla kissallanne:

 • punaiset ikenet
 • pahanhajuinen hengitys
 • suun raapiminen ja pään ravistelu
 • kuolaaminen (joskus verinen)
 • hampaiden kalistelu, alaleuan vapina, hampaiden narskuttelu
 • heiluvat hampaat tai hampaiden puute
 • suu on kosketusarka
 • yksi hammas lyhyempi/pidempi kun toinen hammas
 • muuttunut käytös (vähemmän aktiivinen, ei halua leikkiä, nukkuu enemmän)
 • syömisvaikeudet (ruoka tippuu suusta, pureskeleminen on vaikeaa tai pureskelee vain toisella puolella, ei halua enää syödä kuivaruokaa)
 • suu ei mene kunnolla kiinni
 • hoitaa vähemmän itseään
 • syömättömyys (harvoin)

Yleisimmät hammassairaudet kissalla ovat hammaskivi, ientulehdus eli gingiviitti, parodontiitti, stomatiitti, hammassyöpymä ja murtumat.

Hoitamaton plakki muuttuu hammaskiveksi

Plakki on pehmeä kerros hampaan pinnalla, jossa on runsaasti bakteereita. Plakki kertyy hampaan pinnalle ja alkuvaiheessa se voi olla näkymätöntä, mutta  myöhemmin sen määrä voi kasvaa ja se näyttää vaalealta pehmeältä tahnalta (näkyy erittäin hyvin poskihampaissa). Plakkia voi poistaa pesemällä hampaita päivittäin. Hoitamaton plakki mineralisoituu ja muuttuu hammaskiveksi.

Hampaan pinnoilla näkyvä hammaskivi on kellertävää/rusehtavaa ja se muodustuu syljen kalsiumyhdisteistä. Hammaskiven pinta on karkea ja epätasainen. Tämä kiihdyttää plakin muodostumista ja lisää bakteerien määrää. Hammaskiveä muodostuu myös ikenen alle. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä. Pahimmillaan hammaskiveä voi syntyä parissa viikossa. Hammaskivi poistetaan vain nukutuksessa eläinlääkärin vastaanotolla.

Plakin bakteerit ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta

Plakin bakteerit ja hammaskivi aiheuttavat gingiviittiä eli ientulehdusta. Sairaudelle on ominaista ikenen punoitus, turvotus, verenvuoto, kipu, pahanhajuinen hengitys ja kuolaaminen. Ientulehdus on palautuva prosessi ja ajoissa aloitettu hoito eläinlääkärillä sekä kotona voi parantaa tilannetta ja pelastaa hampaita. Hoitamattomana ientulehdus etenee hampaiden kiinnityskudoksen sairaudeksi, parodontiitiksi.

Hoitamaton ientulehdus aiheuttaa puolestaan parodontiittiä

Parodontiitti on hampaan kiinnityskudoksen sairaus, joka  aiheuttaa pysyviä kudosvaurioita. Parodontiitille on ominaista ikenen tulehduksen lisäksi ikenen vetäytyminen (hampaiden juuret paljastuvat), paksu kerros hammaskiveä, joskus märkäeritettä sekä hampaiden heiluminen. Tulehduksen jatkuessa hampaan heiluminen lisääntyy vähitellen ja lopuksi hammas voi irrota. Sairauden hoitona on vaurioituneiden hampaiden poisto.

Stomatiitti (suutulehdus)

Stomatiitti on suutulehdus, jonka tarkka taustasyy on tuntematon, mutta sairaudelle voivat altistaa virustaudit sekä limakalvon reaktio plakille/hammaskivelle.

Stomatiitti on erittäin kivulias sairaus, joka voi aiheuttaa syömättömyyttä. Oireina ovat punaiset ikenet ja nielu, voimakas kuolaaminen,  kuonon raapiminen, kovaääninen ääntely ruoka-aikoina sekä laihtuminen. Tilanne vaatii aina lisätutkimuksia ja hoitoa eläinlääkärillä.

Hammassyöpymä (TR)

Hammassyöpymä on kissoilla erittäin yleinen sairaus jossa hampaan rakenne alkaa tuhoutua tuntemattomasta syystä. Hammassyöpymä alkaa tavallisesti ienrajasta ja silmämääräisesti voi jäädä näkymättömäksi. Syöpynyt alue voi näyttää ”ikenen liikakasvulta” hammaspinnalla, se on punoittava ja kivulias sekä voi helposti vuotaa verta kosketuksen jälkeen. Pitkälle edenneen sairauden merkkinä voi olla hampaan tilalle tullut ikenenvärinen ”patti”. Kissat yleensä jatkavat syömistä normaalisti kivusta huolimatta. Sairauden diagnosoimiseksi täytyy tehdä täydellinen suun tutkimus nukutuksessa sekä ottaa röntgenkuvat  sairauden etenemisen selvittämiseksi.

Hoitona on hampaiden poistot tai ns. kruunuamputaatio (poistetaan hampaan näkyvä osa), jos hampaan juuret ovat täysin luutuneet ja niiden poisto on mahdotonta. Tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti ja hoidetaan sen mukaan. Hammassyöpymä voi liittyä myös tulehdukseen esim. gingiviittiin ja/tai parodontiittiin.

Lue lisää kissan hammassyöpymästä täältä.

Erityisesti kissan kulmahampaat ovat alttiina hammasmurtumille

Hammasmurtumat voivat tulla trauman, tappelun tai metsästyksen takia. Yleisimmin katkeavat kissan kulmahampaat (pisimmät hampaat). Murtuma voi olla pinnallinen (komplisoitumaton), jossa vain kiille ja/tai hammasluu (dentiini) vaurioituvat tai komplisoitunut, jossa vaurio yltää ytimeen.

Pinnallisen murtuman takia hammas voi olla herkempi kylmälle ja kuumalle sekä kosketukselle sekä dentiinin kautta infektio voi joskus päästä ytimeen asti ja aiheuttaa tulehdusta. Pinnallisen murtuman hoitona voi olla tasoitus ja pinnoitus tai hampaan poisto.

Komplisoituneessa murtumassa hammasydin paljastuu. Tässä tapauksessa hammas on kivulias ja tulehdusriski on korkea. Silmämääräisesti hampaan lohjenneella pinnalla voi nähdä punaista (tuore murtuma) tai ruskeaa (vanha murtuma) pistettä. Komplisoituneen murtuman hoitona on hampaan poisto, pulpa-amputaatio ja/tai juurihoito.

Kaikki murtuneet hampaat vaativat tutkimusta eläinlääkärillä. Hampaat tarkistetaan nukutuksessa sekä röntgenkuvien perusteella. Tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti ja hoidetaan sen mukaan.

Hampaiden hoito kotona

Päivittäinen hampaiden harjaaminen on tärkeä osa kissan hammassairauksien ennaltaehkäisyä. Harjaaminen estää plakin ja hammaskiven muodostumista sekä pitää ikeneet terveinä. Kissoille on omat hyvänmakuiset hammastahnat sekä pienet hammasharjat, ihmisten hammastahnoja ei saa käyttää kissoilla.

Hampaiden harjaaminen on suositeltavaa aloittaa jo pennulla kun kissalla on vielä maitohampaat. Aikuisen kissan hampaiden harjaaminen on parasta aloittaa eläinlääkärikäynnin jälkeen, kun hampaat on puhdistettu ja tarkistettu. Jos suussa on mikä tahansa sairaus, hampaiden harjaaminen voi aiheuttaa kipua ja vaikuttaa negatiivisesti tulevaisuuteen. Harjaaminen pitää aloittaa asteittain ja se vaatii joskus paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos hampaiden harjaaminen ei jostain syystä onnistu, kysykää neuvoa eläinlääkäriltä. Muistakaa, että vaikka hampaiden kotihoito onnistuisikin hyvin, on silti hyvin tärkeää käydä säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa, eläinlääkärillä.

Artikkelin kirjoittaja Jevgenia Volkova on jatkokouluttautunut pitkälle erityisesti suu- ja hammassairauksissa ja hoitaa Omaeläinklinikka Turku Keskustassa tavallisempien hammaspoistojen lisäksi myös vaativammat kirurgiset poistot sekä muut suu- ja hammastoimenpiteet, kuten pinnoitukset ja juurihoidot.

Jevgenia on käynyt myös pehmytosakirurgian jatkokoulutuksissa ja hän tekee tavallisimpien pehmytosakirurgisten leikkauksien lisäksi mm. perineaalityräleikkauksia. Erityisesti kissapotilaat ovat Jevgenian sydäntä lähellä.

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira haavanhoito

Lemmikin haavanhoito

Koiran ja kissan haavanhoito Lemmikeillä haavanhoito on yksi yleisistä kotona tehtävistä toimenpiteistä. Haavanhoidossa on tietyt perusperiaatteet, joiden kanssa pärjää pitkälle. Kuitenkin on hyvä osata tunnistaa

Lue lisää »
Pihka eläintenhoidossa

Lapin pihkalla antibioottiresistenssiä vastaan?

Viime vuosina antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien esiintyvyys on kasvanut nopeasti niin eläimillä kuin ihmisillä. Antibioottiresistenssi lisää sairastavuutta, kuolleisuutta sekä terveydenhuollon kustannuksia. Vaikka antibioottien käyttöä on eläinlääkinnässä

Lue lisää »
Koiran-madotus

Koiran madotus eli sisäloishäätö

Artikkelin sisällys: Koiralle matolääke? – Katsaus suolistoloisista ja niiden häätötarpeesta koiralla Koiran madottamisen eli suolistoloisten häätämisen tarve mietityttää monesti koirien omistajia. Ohjeistuksia on monenlaisia ja

Lue lisää »
Vesihäntä

Vesihäntä kesät talvet

”Vesihäntä” tai ”uimarin häntä” on melko yleinen vaiva koirilla. Nimityksestään huolimatta sairastuminen ei johdu suoranaisesti itse vedestä, vaan kyseessä on vaaraton, mutta kivulias hännän tyven

Lue lisää »