kissojen erikoisruokavaliot

Erikoisruokavalioiden käyttö kissan sairauksien tukihoidossa

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Royal Caninin kanssa

Kissan erikoisruokavaliot

Erikoisruokavaliolla tarkoitetaan rehua, joka voi tyydyttää jonkin erityisen ravitsemuksellisen tarkoituksen tietyn koostumuksensa tai valmistusmenetelmänsä vuoksi ja eroaa siten selvästi tavanomaisesta rehusta.  Erityisravinnoksi tarkoitetut rehut vaativat hyväksymismenettelyn ja niitä säädellään sekä kansallisessa että EU-lainsäädännössä. Ruokien vaikutuksen ja tuotelupausten toteutumisen varmistamiseksi niitä syötetään pääasiallisena ravintona vähintään annetun ohjeen mukainen aika. Ja selvennykseksi, vielä että erikoisruokavaliot eivät sisällä lääkeaineita, vaikka niitä toisinaan virheellisesti kuuleekin kutsuttavan lääkeruoiksi.   

Erikoisruokavalioita käytetään eläinlääkärin suosituksesta ja hänen antamiensa ohjeiden mukaisesti. Käyttöaika vaihtelee lyhyestä, kuuriluontoisesta käytöstä elinikäiseen. Esimerkiksi kaikki Royal Canin erikoisruokavaliot ovat täysravintoja ja lähtökohtaisesti erikoisruokavaliot eivät ole haitallisia terveille aikuisille kissoille tai koirille. Silti esimerkiksi tietyistä sairauksista johtuvat selkeästi rajoitetut ravintoainepitoisuudet eivät välttämättä ole ihanteellinen ravitsemusratkaisu pitkäaikaiskäyttöön terveille eläimille. Myös esimerkiksi tiineiden ja imettävien emien ja kasvavien pentujen kohdalla on syytä olla erityisen tarkkana ja ruoissa voi olla myös vasta-aiheita, jolloin tietyn ruokavalion käyttöä tulee välttää. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia kissan ja koiran kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja säännöllisistä eläinlääkärikäynneistä kontrolleineen.

Erikoisruokavalioita voidaan käyttää sairauden toteamiseen ja/tai hoitoon (esim. ruoka-aineyliherkkyys) sekä ruokinnallisena tukihoitona tukihoitona useiden eri sairauksien kohdalla. Tämä voi tapahtua oireita hillitsemällä (esim. atooppiset eläimet), sairauden etenemistä hidastamalla (esim. munuaisten vajaatoimintapotilaat), ennaltaehkäisemällä (suuhygienia), elintoimintoja vahvistamalla tai toipumista tehostamalla. Joskus päästään jopa vähentämään tarvittavia lääkityksiä tai saadaan potilaan tilanne helpommin tasapainoon (esim. diabetesta sairastavat potilaat).

Yleisimpiä erikoisruokavalioiden käyttöaiheita ovat ylipaino, ihosairaudet (atopia, ruoka-aineallergia, ruoka-aineyliherkkyys), ruoansulatuskanavan häiriöt sekä virtsateiden sairaudet.

Royal Canin kissojen erikoisruokavaliot
Omaeläinklinikalta saat mm. Royal Canin erikoisruokavaliot

Kissan ylipaino

Ylipaino on kliininen sairaus, jossa ylimääräistä rasvaa kertyy kehoon. Tämä on maailmanlaajuisesti valitettavan yleinen ongelma. On todettu, että jopa puolet kissoistamme ja koiristamme on ylipainoisia. Ylipainolla on runsaasti haitallisia seurauksia ja se sekä heikentää yleistä elämänlaatua että laskee eliniän ennustetta. Siksi olisikin todella tärkeää pitää huolta jo ennaltaehkäisevästä painonhallinnasta ja tarpeen vaatiessa aloittaa turvallinen, mutta tehokas laihduttaminen, jos ylipainoa on jo päässyt kertymään.

Ylipaino aiheuttaa monia mekaanisia ja fysikaalisia ongelmia sekä saaattaa pahentaa jo olemassaolevia vaivoja, kuten  ortopediset ongelmat, rasvan kertymisen vuoksi ahtautuneet hengitystiet, vaikeutunut ihon- ja turkinhoito, diabetes jne. Lisäksi sillä on monia endokriinisiä vaikutuksia. Rasvakudos häiritsee elimistön normaalia hormonitoimintaa sekä aiheuttaa matala-aisteista, kroonista tulehdustilaa elimistössä.  

Kun lähdemme laihduttamaan kissaa, ruokavaliolta täytyy löytyä seuraavia ominaisuuksia:

 • energian rajoitus
 • rasvan määrän rajoitus
 • riittävä valkuaisainepitoisuus

Tukea painonpudotukseen voi saada optimaalisesta kuitukoostumuksesta sekä L-karnitiinista. Ylipainoisen eläimen paino rasittaa tuki- ja liikuntaelimiä, joten suositeltavaa on tarjota myös nivelsuoja-aineita. Haluamme siis laihdutusruokiin matalan energia- ja rasvapitoisuuden. Sen lisäksi valkuaisaineita on oltava tarpeeksi lihasmassan säilyttämisen turvaksi.

Optimoitu kuitupitoisuus pitää yllä kylläisyydentunnetta ja vähentää kerjäämiskäytöstä. L-karnitiini on puolestaan elimistön rasva-aineenvaihdutaa vilkastuttava ravintoaine. Esim. Royal Caninin Satiety-ruokiin on lisätty glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia nivelten hyvinvoinnin tueksi.

Lisäksi säilykkeen käyttäminen on näiden potilaiden kohdalla erityisen hyödyllistä, koska sitä saa tarjota lemmikille suhteessa kuivaruokaan suuremman määrän ilman ruoka-annoksen kaloripitoisuuden nousua liian suureksi.

Kissan diabetes

Ylipainoisilla kissoilla on ihannepainoisia suurempi alttius sairastua diabetekseen. Jos kissalla todetaan diabetes, on erittäin suositeltavaa aloittaa myös Diabetic-ruokavalio verensokerin tasaamista helpottamaan. Diabetic-ruokavaliolla on mm. seuraavanlaisia ominaisuuksia:

 • korkea valkuaisainepitoisuus
 • matala hiilihydraattipitoisuus, jossa valikoitu mukaan hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja (kuituja) verensokerin tasaamisen tueksi
 • kohtuullinen energiapitoisuus
 • rajoitettu rasvapitoisuus ihannepainon ylläpitämiseksi

Jos potilas kuitenkin on ylipainoinen, eläinlääkäri harkitsee tapauskohtaisesti, onko ensin syytä aloittaa painonhallintaohjelma laihdutusruoan avulla, sillä ylipaino voi vaikeuttaa diabeteksen hoitotasapainon saavuttamista. Esim. Royal Caninilla tähänkin erikoisruokavalioon on lisäksi lisätty omega-3- rasvahappoja tulehdusta hillitsemään sekä antioksidantteja rajoittamaan elimistössä tapahtuvaa hapettumisstressiä.

Kissan ruoka-aineallergia, -yliherkkyys ja atopia

Ruoka-aineallergisia kissoja ruokavaliolla tukihoidettaessa on tärkeää ymmärtää, mitä ruoalta vaaditaan. Näillä potilailla on useimmiten iho-oireita, mutta myös ruoansulatuskanavan oireita (oksentelua, ripulia) tavataan. Tyyppillisimpiä ruoka-aineallergeeneja ovat kissalla eläinperäiset proteiinit kuten nauta, kala, kana, sekä maitotuotteet.

Jos kissalla epäillään ruoka-aineallergiaa- tai yliherkkyyttä, ainoa varma keino tilanteen diagnosoimiseksi/ poissulkemiseksi on tehdä sille eliminaatiodieetti. Oikein tehdyn eliminaatio/provokaatioruokavalion avulla on mahdollista selvittää, mille ruoka-aineille kissa reagoi. Koirilla ja kissoilla verinäytteiden tai ihotestien avulla tätä ei pystytä luotettavasti osoittamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kissalle syötetään 2-3 kuukautta vain yhtä ruokaa. Erikoisruokavalioista valitaan sellainen, jossa proteiini on hydrolysoimalla pilkottu niin pieneksi, ettei potilaan elimistö tunnista sitä ja/tai käytetään tarkasti valikoituja, eläimelle aiemmin tuntemattomia raaka-ainelähteitä.

Eliminaation aikana kissalle syötetään vain tällaista erikoisruokavaliota ja vettä. Oireiden helpottumisen jälkeen on toivottavaa altistaa kissa vielä kerran aiemman ruokavalion raaka-aineille (jolla se oireili) diagnoosin varmistamiseksi. Tämä tehdään yksi ainesosa kerrallaan vähintään viikon ajan. Mikäli oireet palaavat, lopetetaan sellaisen raaka-aineen käyttäminen ja siirrytään taas takaisin eliminaatioruokavalioon, kunnes oireet ovat helpottaneet. Ruoka-aineallergia on sairaus, joka ei parane, mutta sen oireet saadaan useimmiten kuriin loppuiän tarkan ruokavalion avulla.

Allergia- ja atopia-asioissakin on syytä olla yhteydessä omaan eläinlääkäriin ja laatia potilaalle hoitosuunnitelma sekä saada tukea oikean ruokavalion ja muun yksilöllisesti tarpeellisen hoidon valintaan. Raaka-aineen valikoinnin sekä entsymaattisen pilkkomiskäsittelyn lisäksi on tärkeää myös, että ruoan tuotanto-olosuhteet ovat sellaiset, että tuotteen voi luottaa olevan kontaminoitumatonta. Samoilla tuotantolinjoillahan valmistetaan myös terveiden kissojen ruoat. On olennaista, että ruokavalio valmistetaan puhdistetuissa ja erityisesti valvotuissa olosuhteissa. Ja että hydrolysoitaessa proteiineja molekyylipaino (=valkuaisaineiden pilkkomistaso) saadaan riittävän alhaiseksi sekä testataan hydrolysoinnin onnistuminen. Myös muiden ruokien aiheuttama proteiinikontaminaatio on syytä poissulkea.

Jos kissalla ei epäillä/ei ole todettu ruoka-aineallergiaa- tai yliherkkyyttä, mutta se kuitenkin oireilee ihollaan, suositellaan valitsemaan ihon ja turkin hyvinvointia tukeva ruokavalio. Näissä tuotteissa ei vältetä jonkin tietyn raaka-aineen käyttöä tai lähdetä sitä erityisesti käsittelemään (proteiinin entsymaattinen, hyvin pieniksi palasiksi tapahtuva pilkkominen), vaan pääpaino on ihon luonnollisen suojamuurin tukemiseen tarkoitettujen ravintoaineiden riittävät pitoisuudet ihon hyvinvoinnin tueksi.

Kissan ruoansulatuskanavan sairaudet

Kun tukihoidamme kissaa, jolla on ruoansulatuskanavan sairaus, ruoalta tulee vaatia mm. seuraavat ominaisuudet:

 • hyvä sulavuus (korkealaatuiset valkuaisaineet)
 • maittavuus
 • energiapitoisuus
 • optimoitu kuitukoostumus
 • ravintoaineiden tasapaino.

Ruokavaliolla on keskeinen vaikutus ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja ongelmatilanteissa on tärkeää, että ruoka-annokset ovat riittävän pieniä, mutta energiapitoisia, jotta ruoka-annoksen iso volyymi ei ärsytä suolistoa entisestään. Ruoansulatuskanavan ongelmasta riippuen kissalla voi olla häiriöitä ruoan sulavuudessa, ravintoaineiden imeytymisessä, erityinen kuitujen tarve, jne. Lisäksi kyse voi näiden potilaiden kohdalla olla myös ruoka-aineallergiasta tai -yliherkkyydestä.

Kissat ovat petoeläimiä, eikä niillä, kuten koirilla eikä ihmisilläkään, ole vähimmäistarvetta hiilihydraateille. Ne pystyvät kuitenkin käyttämään hiilihydraatteja energianlähteenään ja hyötyvät myös kuitujen postiivisesta vaikutuksesta suolistoon, esim. ehkäistäessä karvapalloja tai ummetuksen tukihoidossa. On tärkeää huolehtia siitä, että kuituja on oikea määrä ja että erilaisten, eri tavalla suoliston hyvinvointiin vaikuttavien kuitujen pitoisuudet ovat keskenään tasapainossa.

Kuidut mm. normalisoivat suoliston motiliteettia eli liikkuvuutta, lisäävät kylläisyyden tunnetta ja esimerkiksi prebioottisten kuitujen avulla luodaan hyvien suolistobakteerien kasvulle otolliset olosuhteet. Psyllium puolestaan kykenee sitomaan moninkertaisesti oman painonsa verran nestettä ja muodostaa geelimäisen massan, jonka avulla se tasapainottaa sekä liian löysän että ummetukseen taipuvaisen suolen toimintaa tarpeen mukaan. Ruoansulatuskanavan erilaisista taustasyistä aiheutuvien oireiden tukihoitoon Royal Caninilla on olemassa laaja perhe Gastrointestinal-tuotteita sekä lisäksi Dermatology-sarjan tuotteet niille allergisille kissoille, joilla on ruoansulatuskanavan oireilua.

Kissan alempien virtsateiden sairaudet

Alempien virtsateiden sairaudet ovat kissoilla yleisiä ja niille altistaa mm. ylipaino sekä sisäkissan vähäinen aktiivisuus. Kissalle tyypillistä on idiopaattinen kystiitti eli taustaltaan tuntemattoman tulehdustilan aiheuttamat ongelmat. Tämä kissalle erittäin kivulias vaiva on helposti uusiutuva, mikäli kissan hyvinvointiin vaikuttaviin ruokavalioon ja elinolosuhteisiin ei tehdä tarvittavia muutoksia.

Vaikka virtsatieongelmien taustalla on moninainen joukko tekijöitä, on niiden ruokinnallisen tukihoidon osalta olennaista se, että ruokavalio parantaa kissan kokonaisnesteensaantia ja siten laimentaa virtsaa. Erikoisruoka on myös koostettu luomaan virtsarakkoon mahdollisimman epäedulliset olosuhteet virtsakiteiden/-kivien muodostumiselle. Tähän voidaan parhaiten vaikuttaa ottamalla huomioon useita tekijöitä. Olennaiset asiat ovat: oikeanlainen raaka-ainekoostumus ja turvallinen natriumpitoisuuden korotus. Säilykeruokavalion käyttäminen edistää kokonaisnesteensaantia ja lisää sekä virtsan määrää että laimentaa sitä. Oikeilla raaka-ainevalinnoilla voidaan vaikuttaa sekä kivennäistasapainoon (virtsaan eritetyt kivennäiset ovat kiteiden ja kivien rakennuspalikoita) että virtsan määrään ja happamuuteen/emäksisyyteen. Myös proteiinilähteiden valinnalla voi olla vaikutusta virtsan koostumukseen.

Muut sairaudet

Edellä mainittujen tilanteiden lisäksi erikoisruokavalioiden avulla voidaan osaltaan huolehtia mm. kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavien tai maksan toiminnallisesta häiriöstä kärsivien kissojen ruokinnallisesta tukihoidosta, nivelten hyvinvoinnista ja tukea kissan toipumista esim. leikkauksen/ muusta vakavasta sairaudesta toipumisen jälkeen.

Jos haluat tutustua kissan ravitsemukseen lisää, niin lue Royal Caninin asiantuntijaeläinlääkärin artikkeli kissan ravitsemuksesta.

Lue myös koiran ravitsemuksellisista tarpeista ja koiran erikoisruokavalioista.

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
ct-kuvaus

CT eli tietokonetomografiakuvaus

Diagnostinen kuvantaminen on käytännössä jokapäiväinen osa pieneläinlääkärin arkea. Ikivanhat tutkimusmenetelmät röntgen ja ultraääni ovat pitäneet pintansa, joskin kehittyneet huimasti vuosien saatossa. Esimerkiksi röntgenfilmien kehittäminen on

Lue lisää »
kani

Kani ei syö – mikä avuksi?

Terveille kotieläimille ruoka maistuu tavallisesti hyvin. Ruuasta kieltäytyminen kertoo yleensä jonkin asian olevan pielessä. Syömätön lemmikki kannattaa yleensä tarkistaa eläinlääkärissä, varsinkin jos kyseessä on normaalisti

Lue lisää »

Kanin kastraatio

Alla olevassa kuvassa on Bunny-kani. Bunny kävi toimenpiteessä, jonka jälkeen Bunnyn perhe- ja seuraelämä sisältää vähemmän merkkailua ja ei-toivottua touhuamista. Lisäksi kanin sterilointi estää ei-toivotun

Lue lisää »
punkki koiralla

Punkin poistaminen

Aiemmin punkkien eli puutiaisten tukehduttamiseen on käytetty usein rasvaa, mutta tällöin punkki saattaa oksentaa ihon sisälle. Tällöin taudinaiheuttajat siirtyvät lemmikkiin. Punkin tukehduttaminen ei siis ole

Lue lisää »