kissan leikkauttaminen
Kirjoittaja
Henkilökuva Jutta
Jutta
Puomio
Eläinlääkäri, ell

Kissan sterilaatio ja kastraatio

Artikkelin sisältö

Kissan sterilaatio ja kastraatio ovat tärkeitä toimenpiteitä, jotka vaikuttavat sekä kissan että hänen omistajiensa elämään. Kun kissa on otettu ainoastaan perheen lemmikiksi eikä sitä aiota käyttää esimerkiksi jalostukseen, on se hyvä leikkauttaa, koska kissan sukukypsyyteen liittyvä käytös voi haitata rauhaisaa yhteiseloa perheessä.

Miksi lemmikkikissa kannattaa kastroida tai steriloida?

Sukukypsyyteen liittyviä, epätoivottuja muutoksia kissan käytöksessä voivat olla muun muassa lisääntynyt mouruaminen, merkkailu, ulos karkailu, ja kissojen välinen aggressio.

Ulkoilevat leikkaamattomat poikakissat kulkevat huomattavasti leikattuja kissoja laajemmalla alueella. Leikkaamattomat kissat myös tappelevat todennäköisemmin, mikä tappeluvammojen lisäksi voi johtaa epätoivottujen sairauksien (FIV, FeLV) leviämiseen. Kastraatio vähentää yleensä myös kollin virtsanmerkkailua, ja virtsan väkevä ominaistuoksu vähenee. 

Naaraskissoilla leikkauttaminen vähentää nisäkasvainten sekä kohdun ja munasarjojen sairauksien riskiä. Kissojen leikkauttaminen myös ennaltaehkäisee epätoivottujen pentueiden syntymistä.

Minkä ikäisenä kissan leikkauttamista suositellaan?

Naaraskissa tulee sukukypsäksi yleensä alle puolivuotiaana, mahdollisesti jo 4 kuukauden iässä, ja voi tämän jälkeen olla kiimassa noin 2 -3 viikon välein. Rokotusten, uuteen kotiin muuttamisen ja steriloinnin väliin on hyvä jättää aikaa, jotta kissa ei stressaannu liikaa ja stressistä aiheutuvat terveysongelmat voidaan välttää. Penturokotusten antaman rokotesuojan on hyvä olla täydellinen ennen kissan leikkauttamista.

Aikaisemmin sterilaatiota on perinteisesti suositeltu noin 6 kuukauden iässä, mutta suositellulle leikkausajankohdalle ei ole ollut tieteellistä näyttöä. Naaraskissan sterilaatio on hyvää tehdä ennen kuuden kuukauden ikää, koska tämän on tutkimuksissa todettu vähentävän maitorauhaskasvainten riskiä jopa 91 %. Sterilisaatioleikkausta ei Omaeläinklinikalla tehdä kuitenkaan ennen 4 kk ikää.

Kollipennun kastraatio suositellaan tehtäväksi neljän kuukauden ikäiselle pennulle ennen sukukypsyyttä.

Mitä kissan sterilaatio- tai kastraatioleikkauksessa tehdään?

Naaraskissan sterilaatiossa kissalta poistetaan munasarjat. Munasarjat tuottavat elimistössä estrogeenia ja progesteronia ja ylläpitävät kissan kiimakiertoa.

Poikakissan kastraatioleikkauksessa siltä poistetaan kivekset kahden pienen ihoviillon kautta.

Ennen leikkausta kissa pidetään paastolla joitakin tunteja. Paaston pituuteen vaikuttaa leikattavan kissan ikä, joten sopivan pituisesta paastosta on hyvä konsultoida omaa eläinlääkäriä. Vettä voidaan ennen leikkausta antaa vapaasti. Lue täältä lisää leikkaukseen valmistautumisesta.

Kun haet kissan leikkauksesta kotiin, on hyvä varata kuljetuslaatikkoon lämmin viltti tai vastaava lämmike, jotta vasta herännyt lemmikki ei pääse kylmettymään. Kotona kissa voidaan laittaa lattiatasolle lämpimään ja rauhalliseen paikkaan heräämään, kunnes se pystyy täysin hallitsemaan liikkeitään. Ruokaa ja juomaa voidaan antaa, kun lemmikki on täysin herännyt. Heräämiseen liittyvien komplikaatioiden välttämiseksi hyvä käytäntö on, ettei kissaa anneta täysin nukkuvana klinikalta kotiin, vaan se on tajuissaan kotiin lähtiessään.

Poikakissat toipuvat leikkauksesta hyvin nopeasti. Poikakissoilla kaulurin tarve leikkauksen jälkeen on tapauskohtaista – usein sitä ei tarvita lainkaan.

Naaraskissa toipumisaika leikkauksesta on noin 10-14 päivää, minä aikana leikkaushaava tulee suojata nuolemiselta ja kissa pitää sisätiloissa valvottuna. Kipulääkitystä annetaan usein muutaman päivän ajan leikkauksen jälkeen.

Voiko kissan steriloida kiiman aikana?

Sterilointi kiiman aikaan ei ole varsinainen riski kissalle, mutta saattaa pidentää leikkausaikaa, koska kiiman aikana kissan kohtu ja sen verisuonet ovat suurempia.

Nouseeko kissan paino leikkauksen jälkeen?

Leikkauksen seurauksena sekä naaras- että kollikissan energiantarve vähenee. Leikattu kissa lihoo tämän takia leikkaamatonta helpommin, joten kissan painonkehitystä on hyvä seurata tarkasti ja energiansaantia rajoittaa leikkauksen jälkeen esimerkiksi siirtymällä kevyempään, leikatuille kissoille tarkoitettuun ruokavalioon. Lue painonhallinnasta lisää linkistä.

Kollikissoilla varhainen kastraatio viivästyttää pitkien putkiluiden kasvulevyjen sulkeutumista, minkä takia varhain leikatut kollit saattavat kasvaa hieman myöhemmällä iällä leikattuja suuremmiksi.

Kissojen lisääntymisen lääkkeellinen hallinta

Lääkkeellinen kissan lisääntymisen hallinta voi tulla kyseeseen, mikäli kissalla suunnitellaan myöhemmin teetettäväksi pentuja. Naaraskissoille on olemassa ehkäisypilleri, mutta sen pitkäaikaiskäyttöä ei suositella pitkittyneeseen hoitojaksoon liittyvien haittavaikutusriskien vuoksi.

Myös mm. ihon alle asetettavia implantteja voidaan joskus käyttää kollikissan sukukypsyyteen liittyvien käytösmuutosten vähentämiseen. Kissan yksilöllisiin tarpeisiin sopivasta lisääntymisen ehkäisymenetelmästä on hyvä keskustella oman eläinlääkärin kanssa.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.