Kissan sterilaatio ja kastraatio

Kirjoittaja: pieneläimiin erikoistuva eläinlääkäri Jutta Puomio

Miksi lemmikkikissa kannattaa kastroida tai steriloida?

Vain lemmikiksi otettu kissa on suositeltavaa leikkauttaa, koska kissan sukukypsyyteen liittyvä käytös voi haitata rauhaisaa yhteiseloa perheessä. Sukukypsyyteen liittyviä epätoivottuja muutoksia kissan käytöksessä voivat olla mm. lisääntynyt mouruaminen, merkkailu, ulos karkailu, ja kissojen välinen aggressio. Ulkoilevat leikkaamattomat poikakissat kulkevat huomattavasti leikattuja kissoja laajemmalla alueella, ja myös tappelevat niitä suuremmalla todennäköisyydellä, mikä tappeluvammojen lisäksi voi johtaa epätoivottujen sairauksien (FIV, FeLV) leviämiseen. Kastraatio vähentää yleensä myös kollin virtsanmerkkailua ja virtsan väkevä ominaistuoksu vähenee.  Naaraskissoilla leikkauttaminen vähentää nisäkasvainten sekä kohdun ja munasarjojen sairauksien riskiä. Kissojen leikkauttaminen myös ennaltaehkäisee epätoivottujen pentueiden syntymistä.

Minkä ikäisenä kissan leikkauttamista suositellaan?

Naaraskissa tulee sukukypsäksi yleensä alle puolivuotiaana, mahdollisesti jo 4 kuukauden iässä, ja voi tämän jälkeen olla kiimassa noin 2 -3 viikon välein. Rokotusten, uuteen kotiin muuttamisen ja leikkauksen väliin on hyvä jättää aikaa kissan kokeman stressin ja sen aiheuttamien terveysongelmien minimoimiseksi. Penturokotusten antaman rokotesuojan on hyvä olla täydellinen ennen kissan leikkauttamista.

Aikaisemmin sterilaatiota on perinteisesti suositeltu noin 6 kk iässä, mutta suositellulle leikkausajankohdalle ei ole ollut tieteellistä näyttöä. Naaraskissan sterilaatio on suositeltavaa tehdä ennen kuuden kuukauden ikää, koska tämän on tutkimuksissa todettu vähentävän maitorauhaskasvainten riskiä jopa 91 %.

Mitä kissan sterilaatio- tai kastraatioleikkauksessa tehdään?

Naaraskissan sterilaatioleikkauksessa poistetaan kissalta munasarjat. Munasarjat tuottavat elimistössä estrogeenia ja progesteronia, ja ylläpitävät kissan kiimakiertoa. Poikakissan kastraatioleikkauksessa siltä poistetaan kivekset pienen kahden pienen ihoviillon kautta. Ennen leikkausta pidetään kissa paastolla joitakin tunteja. Paaston pituuteen vaikuttaa leikattavan kissan ikä, joten sopivan pituisesta paastosta on hyvä konsultoida omaa eläinlääkäriä. Vettä voidaan ennen leikkausta antaa vapaasti.

Kissaa leikkauksesta kotiin haettaessa on hyvä varata kuljetuslaatikkoon kissalle lämmin viltti tai vastaava lämmike, jotta vasta herännyt lemmikki ei pääse kylmettymään. Kotona kissa voidaan laittaa lämpimään ja rauhalliseen tasoon lattiatasoon heräämään, kunnes se pystyy täysin hallitsemaan liikkeitään. Ruokaa ja juomaa voidaan antaa, kun lemmikki on täysin herännyt. Heräämiseen liittyvien komplikaatioiden välttämiseksi hyvä käytäntö on, ettei kissaa anneta täysin nukkuvana klinikalta kotiin, vaan se on tajuissaan kotiin lähtiessään.

Poikakissat toipuvat leikkauksesta hyvin nopeasti. Poikakissoilla kaulurin tarve leikkauksen jälkeen on tapauskohtaista, usein sitä ei tarvita lainkaan. Naaraskissa toipumisaika leikkauksesta on noin 10-14 päivää, minä aikana leikkaushaava tulee suojata nuolemiselta ja kissa pitää sisätiloissa valvottuna. Kipulääkitystä annetaan usein muutaman päivän ajan leikkauksen jälkeen.

Voiko kissan steriloida kiiman aikana?

Sterilointi kiiman aikaan ei ole varsinainen riski kissalle mutta saattaa pidentää leikkausaikaa, koska kiiman aikana kissan kohtu ja sen verisuonet ovat suurempia.

Painonnousu leikkauksen jälkeen

Leikkauksen seurauksena sekä naaras- että kollikissan energiantarve vähenee. Leikattu kissa lihoo tämän takia leikkaamatonta helpommin, joten kissan painonkehitystä on hyvä seurata tarkasti ja energiansaantia rajoittaa leikkauksen jälkeen esimerkiksi siirtymällä kevyempään, leikatuille kissoille tarkoitettuun ruokavalioon.

Kollikissoilla varhainen kastraatio viivästyttää pitkien putkiluiden kasvulevyjen sulkeutumista, minkä takia varhain leikatut kollit saattavat kasvaa hieman myöhemmällä iällä leikattuja suuremmiksi.

Kissojen lisääntymisen lääkkeellinen hallinta

Lääkkeellinen kissan lisääntymisen hallinta voi tulla kyseeseen, mikäli kissalla suunnitellaan myöhemmin teetettäväksi pentuja. Naaraskissoille on olemassa ehkäisypilleri, mutta sen pitkäaikaiskäyttöä ei suositella pitkittyneeseen hoitojaksoon liittyvien haittavaikutusriskien vuoksi. Myös mm. ihon alle asetettavia implantteja voidaan joskus käyttää kollikissan sukukypsyyteen liittyvien käytösmuutosten vähentämiseen. Kissan yksilöllisiin tarpeisiin sopivasta lisääntymisen ehkäisymenetelmästä on hyvä keskustella oman eläinlääkärin kanssa.

Varaa aika

Artikkelin kirjoittaja: Jutta Puomio on pieneläimiin erikoistuva eläinlääkäri Omaeläinsairaala Mevetissä. Kissojen sisätaudit ja akuuttihoito ovat hänen erityiset kiinnostuksen kohteensa.

Ajankohtaista

12 helmi, 2020
Narttukoiran sterilisaatio ennaltaehkäisee sairauksia
10 helmi, 2020
Jäähdytysnesteet maistuvat lemmikille, mutta ovat hengenvaarallisia
6 helmi, 2020
Eläinlääketieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen edellytykset on turvattava Suomessa
6 helmi, 2020
Tähystystämällä sterilisoidun koiran toipuminen on nopeaa