Kardiologia

Kardiologi/ultraäänispesialisti Andrea Gladuli vastaanottaa potilaita Omaeläinklinikoilla noin kerran kuukaudessa tai sopimuksen mukaan.

Yleisiä sydänsairauksia

1. Koirien sydäntä laajentava sydänlihassairaus (DCM = dilated cardiomyopathy)

Sydäntä laajentava sydänlihassairaus kehittyy eläimelle vähitellen, huomaamatta ja on vaarallinen. Kun oireet ilmenevät, elinaikaa on jäljellä keskimäärin vain puoli vuotta. Joillakin roduilla on muita paljon enemmän taipumusta tähän sairauteen ja niille on syytä tehdä seulontatestejä. Andrea Gladuli suosittelee seurantatutkimuksia kaikille yli 35 kilon painoisille koirille.

2. Koirien hiippaläpän rappeuma (mitraaliläpän degeneraatio)

Hiippaläpän rappeuma (mitraaliläpän degeneraatio) voi alkaa kehittymään neljävuotiaasta alkaen. Tämä tauti kehittyy nopeammin Cavalier kingcharlesinspanielilla kuin muilla roduilla, jonka vuoksi ne pitäisi tutkituttaa ajoissa, jo kolmivuotiaasta alkaen. Vuosittainen huolellinen sydämen kuuntelu on välttämätöntä taudin varhaiseksi havaitsemiseksi.

3. Kissojen hypertrofinen kardiomyopatia (HCM)

Sydänlihaksen paksuuntumista aiheuttava tauti (Hypertrofinen kardiomyopatia, eli HCM) aiheuttaa sydänlihaksen paksuuntumista ilman muuta paksuuntumaa selittävää sairautta. Rotualtistus on huomattavaa myös tälle taudille.

Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimus on sydän- ja verisuonisairauksissa tärkein diagnostinen tutkimus. Ultraäänitutkimuksella havainnoidaan sydämen eri rakenteiden muotoa (paksuus, poikkeavat rakenteet) ja arvioidaan toiminnallisia ominaisuuksia (supistuvuus, veren virtaus, läppien toimintakyky).

Verenpaineen mittaus

Verenpaineen mittaus on olennainen osa sydänpotilaan diagnostiikkaa ja hoidon suunnittelua. Korkea verenpaine on yleinen komplikaatio potilaalla, jolla on todettu sydän- ja verisuonisairaus

Elektrokardiografia (sydänsähkökäyrä), EKG

Elektrokardiografiaa suositellaan potilaalle, jolla on auskultaatiossa havaittu normaalista poikkeava sydämen rytmi ja epäillään rytmihäiriötä. EKG sopii myös tutkimusmenetelmäksi tietyille roduille, joilla epäillään perinnöllistä alttiutta normaalista poikkeavan rytmin esiintymiseen.

Ajanvarauksen peruutusehdot: kardiologin ajanvaraus tulee perua viimeistään 2 vrk ennen varattua aikaa. Kardiologin käynnistä, joka perutaan alle 2 vrk ennen käyntiä, veloitamme 124 euroa.

Hintatiedustelut sähköpostitse tai puhelimitse klinikalta.