Melli-kani

Kanin sterilisaatio

Kanin sterilisaatio on toimenpide, jossa kanin kohtu sekä munasarjat poistetaan kirurgisesti. Toimenpiteen jälkeen kani ei pysty enää lisääntymään.

Kanin sterilisaatio ehkäisee kohtukasvaimia

Sterilisaatiolla on kanille paljon hyviä terveydellisiä vaikutuksia sen lisäksi, että se estää suunnittelematonta poikasten saantia. Merkittävin sterilisaatiolla saavutettava terveyshyöty on kohtukasvaimien ehkäisy. Kohtukasvaimet ovat naaraskaneilla erittäin yleisiä. Yleisin kasvaintyyppi on kohdun adenokarsinooma. Kyseessä on kohdun sisäpuolen limakalvon kasvain, joka on pahanlaatuinen eli leviää helposti muuallekin elimistöön. 

Seurantatutkimuksissa on todettu, että jopa 60 % yli 4-vuotiaista kaneista on kehittänyt kohtuunsa adenokarsinooman. Kun kanien keski-ikä on yli 7-vuotta, adenokarsinoomaan on osoitettu sairastuvan jopa 75 % leikkaamattomista naaraskaneista.

Kanin sterilisaatio ehkäisee valeraskauksia

Steriloimattomat naaraskanit saavat usein myös valeraskauksia kiimakierron myötä. Toisten kanien läheisyys tai vaikka naaraskanin tai leikatun poikakanin astumiskäytös voivat altistaa valeraskauden kehittymiselle. Valeraskauden aikana naaraskani voi olla hyvin aggressiivinen puolustaessaan valitsemaansa ”pesää”. 

Lisäksi kani voi nyppiä mahanalustansa karvoitusta ”pesäänsä” varten, ja sen maitorauhaset voivat suurentua ja alkaa jopa erittämään maitoa. Valeraskaus kestää keskimäärin 16-18 vuorokautta, ja uusi valeraskaus voi kehittyä jo 2-4 viikon sisällä edellisen päättymisestä.

Käytännössä leikkaamaton (steriloimaton) naaraskani voi siis olla valeraskaana vähän väliä. Monilla naaraskaneilla esiintyvää aggressiivisuutta lajitovereita ja/tai omistajiaan kohtaan voidaan usein vähentää sterilisaatiolla, koska se estää kanin valeraskauden pysyvästi.

Kanin sterilisaatio ehkäisee myös märkäkohtua ja maitorauhaskasvaimia

Muita merkittäviä terveydellisiä etuja ovat märkäisen kohtutulehduksen eli pyometran ehkäisy, sekä maitorauhaskasvainten ehkäisy. Maitorauhaskasvainten ja maitorauhasten aktiivisuuden on tutkittu olevan yhteydessä kohdun toimintaan sekä kohdun muutoksiin (kuten kasvaimiin).

Mikä on sopiva ikä kanin sterilisaatiolle

Paras hetki sterilisaatiolle kohtukasvaimia ennalta ehkäisevän vaikutuksen saamiseksi on, kun kani on noin 1-vuotias. Leikkauksen voi tehdä jo aiemminkin, kun kani on selkeästi saavuttanut sukukypsyyden (4 – 6 kk iässä, jättiroduilla hieman myöhemmin). Ennen sukukypsyyden saavuttamista kanin kohtu on hyvin pieni ja hauras, mikä hankaloittaa leikkausta tarpeettomasti.

Kanin sterilisaatio ja toipuminen

Kuvassa ylhäällä on suloinen ja pehmeä Melli-kani. Melli kävi Omaeläinklinikka Ehelissä sterilisaatioleikkauksessa. Melli toipui sterilisaatiosta erittäin hyvin. Leikkauksessa Mellin kohdussa havaittiin noin senttimetrin kokoinen ylimääräinen massa kohdun sisällä. Massa lähettettiin patologille, josta vastattiin sen olevan juurikin adenokarsinooma (kts. yllä). Kasvain oli vielä melko pieni, joten hyvällä tuurilla kasvain ei ole vielä levinnyt ja Melli saa nauttia mukavasta kanin elämästä vielä pitkään. Melli oli sterilisaatiohetkellä 4-vuotias, eli ei mikään kovin iäkäs kaniksi.

Jos sinulla on kotonasi kanikaveri jonka sterilisaatiota tai kastraatiota harkitset, tai kanillasi on sairauden oireita, ota reippaasti yhteyttä klinikallemme!

Julkaisun lähde: Harcourt-Brown & Chitty: BSAVA Manual of Rabbit Surgery, Dentistry and Imagi

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira kuivat silmät

Kuivasilmäisyys koiralla

Kuivasilmäisyys eli keratokonjunktivitis sicca (KCS) on yleinen koirien silmäsairaus.   Kyynelneste on erittäin tärkeää sarveiskalvon elinvoimaisuudelle, sillä kirkas sarveiskalvokudos ei ole verisuonitettua. Kyynelneste varmistaa ravintoaineiden ja hapen pääsyn silmän pinnalle. Kyynelneste suojaa silmän pintaa kuivumiselta ja bakteereilta. Se kosteuttaa silmän pintaa sekä

Lue lisää »
Kissa istuu pahvilaatikossa

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana,

Lue lisää »
Eläinlääkäriasema Vihtivet

Koiran kipu, tunnistatko?

Koiran kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein koirat pyrkivät peittämään kivun. Koira ei siis läheskään aina ”valita” kipuaan. Kun kipu liittyy esim. sisäelimiin, kipua

Lue lisää »