Kani

Kanin rokotus

Kanin rokotus – kanien verenvuototauti RHD (Rabbit hemorrhagic disease)

Kanin verenvuototauti RHD (engl. Rabbit hemorrhagic disease) rantautui Suomeen keväällä 2016 aiheuttaen laajalti villikanien (ns. citykanien) kuolemia pääkaupunkiseudulla. Virus on levinnyt laajalti Suomeen villikanipopulaatioiden ja kenties myös lemmikkikanien välityksellä.

RHD-virus on nopeasti ja herkästi tarttuva kalikivirus, joka aiheuttaa kaneilla verenvuotokuumetaudin. Se tarttuu villikaneihin, lemmikkikaneihin ja myös metsäjäniksiin. RHD-virus ei tartu ihmisiin, koiriin tai kissoihin.

Tartunta

Viruksella on 2 alatyyppiä: RHD-1 ja RHD-2. Näistä RHD-1 on alkuperäinen kanta, joka aiheuttaa nopeasti etenevän(48-72 h), kuolemaan johtavan verenvuototaudin erityisesti aikuisissa kaneissa. RHD-1 virustyyppiä ei ole todettu Suomessa. Suomessa on todettu vain RHD-2-virustyyppiä, joka johtaa hitaammin eteneviin, epämääräisempiin oireisiin ja voi tarttua myös melko nuoriin kaneihin. Virus ei tartu ihmisiin, koiriin eikä kissoihin. Virusta vastaan on olemassa rokote.

RHD-virus leviää herkästi suorassa kontaktissa eläimestä toiseen eritteiden välityksellä. Se myös säilyy hyvin ympäristössä ja tarttuu herkästi esim. ruoan, juomaveden, häkkien, pehmusteiden ym. tarvikkeiden välityksellä. RHD tarttuu myös verta imevien hyönteisten ja kaneja syövien petoeläinten välityksellä. Virus säilyy erittäin hyvin ympäristössä (jopa 3 kk) , ja yleisesti käytetyt desinfektioaineet eivät tehoa siihen.

Oireet

RHD1-viruskannalle on tyypillistä erittäin nopea taudinkulku ja äkkikuolemat maksanekroosin ja verenvuotojen vuoksi. Suomessa levinneelle RHD2-virukselle sen sijaan tyypillisiä oireita ovat hitaammin kehittyvät apaattisuus, ruokahaluttomuus, hengitystieoireet, verenvuodot ja maksavauriosta johtuva keltaisuus.

RHD-2:lla taudin itämisaika on pidempi (3-9 pv) kuin RHD1-viruskannalla, ja oireilu kestää tyypillisesti pidempään (n. 5 pv). Sairastuneet kanit kuolevat siis yleensä 1-2 vk kuluessa infektiosta. Pitkähkö itämisvaihe helpottaa osaltaan infektion leviämistä, koska varhaisessa vaiheessa oireita ei ole havaittavissa vaikka kani tartuttaa tautia jo. Osa kaneista kehittää taudille vastustuskyvyn, mutta tähän liittyviä tekijöitä ei tunneta vielä kovin hyvin.

Kanin rokottaminen

Kanin rokotus on tärkeää, ja virusta vastaan on olemassa tehokas rokote. Rokotuksen voi antaa terveelle yli 10 vk ikäiselle kanille, yläikärajaa ei ole. Rokotus tehostetaan vuosittain. Erityisesti kanitapahtumissa käyvät sekä ulkoilevat lemmikkikanit suositellaan rokotettavan virusta vastaan. Rokotus annetaan pistoksena nahan alle. Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat lievä lämmönnousu sekä pistoskohdan paikallinen tuvotus.

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ct-kuvaus

CT eli tietokonetomografiakuvaus

Diagnostinen kuvantaminen on käytännössä jokapäiväinen osa pieneläinlääkärin arkea. Ikivanhat tutkimusmenetelmät röntgen ja ultraääni ovat pitäneet pintansa, joskin kehittyneet huimasti vuosien saatossa. Esimerkiksi röntgenfilmien kehittäminen on

Lue lisää »
kani

Kani ei syö – mikä avuksi?

Terveille kotieläimille ruoka maistuu tavallisesti hyvin. Ruuasta kieltäytyminen kertoo yleensä jonkin asian olevan pielessä. Syömätön lemmikki kannattaa yleensä tarkistaa eläinlääkärissä, varsinkin jos kyseessä on normaalisti

Lue lisää »

Kanin kastraatio

Alla olevassa kuvassa on Bunny-kani. Bunny kävi toimenpiteessä, jonka jälkeen Bunnyn perhe- ja seuraelämä sisältää vähemmän merkkailua ja ei-toivottua touhuamista. Lisäksi kanin sterilointi estää ei-toivotun

Lue lisää »
punkki koiralla

Punkin poistaminen

Aiemmin punkkien eli puutiaisten tukehduttamiseen on käytetty usein rasvaa, mutta tällöin punkki saattaa oksentaa ihon sisälle. Tällöin taudinaiheuttajat siirtyvät lemmikkiin. Punkin tukehduttaminen ei siis ole

Lue lisää »