kani

Kanin kastraatio

Alla olevassa kuvassa on Bunny-kani. Bunny kävi toimenpiteessä, jonka jälkeen Bunnyn perhe- ja seuraelämä sisältää vähemmän merkkailua ja ei-toivottua touhuamista. Lisäksi kanin sterilointi estää ei-toivotun jälkikasvun. Kastraatio myös rauhoittaa uroskanin mahdollista merkkailua sekä lisääntymiskäyttäytymistä (kuten tavaroiden nylkyttämistä). Suoritettu toimenpide oli siis kanin kastraatio.

kanin kastraatio

Kania ei paastoteta kastraatiota varten

Kania ei koskaan paastoteta toimenpidettä varten. Tähän on kaksi tärkeätä syytä:

  1. Kanin ravinto pilkkoutuu suolistossa siellä asuvien mirkobien toimesta. Nämä mikrobit ovat melko vaativia kavereita, ja ne alkavat nälkiintyä ja vähetä jo tuntien kuluessa, mikäli kani paastoaa kauan. Tilalle tulee toisia mikrobeita, jotka muodostavat kanin suolistoon liian paljon kaasua, jolloin seurauksena kanille tulee pahimmillaan vatsaontelon kiputila eli ähky. Myös ripuli on mahdollinen seuraus paastosta. Molemmat voivat olla kanille hyvin vaarallisia, jos oikein paha tilanne tulee.
  2. Toinen syy on, että kanit eivät pysty oksentamaan. Se on kerta kaikkiaan mahdotonta niille. Koirat ja kissat paastotetaan suurilta osin oksennusriskin pienentämiseksi. Kaneilla tätä riskiä ei käytännössä ole.

Kanin kastraatio tehdään yksilöllisesti suunnitellussa anestesiassa

Kastraatio suoritetaan aina yksilöllisesti suunnitellussa anestesiassa, hieman tilanteesta sekä kanin koosta riippuen. Kanin vointia klinikallamme valvoo toimenpiteen ajan pieneläinhoitaja.

Toimenpiteessä kanin kivekset poistetaan joko kivespussien etupuolelle tehdyn pienen viillon tai suoraan kivespussien päälle tehdyn viillon kautta. Kummassakin tapauksessa uroskani ei tämän jälkeen pysty enää lisääntymään. Huomionarvoista kuitenkin on, että uroskani pysyy lisääntymiskykyisenä vielä noin 2 viikon ajan kastraation jälkeen.

Kastraatiohaava suljetaan sekä ihon alaisilla, sulavilla ompeleilla, että ns. iholiimalla. Näin haava sulkeutuu siististi, eikä ihon pinnalle jää tikkejä revittäväksi. Bunnylla haava suljettiinkin juuri näin; alla olevassa  kuvassa näkyvät Bunnyn kivespussukat sekä leikkaushaava, eli pieni punoittava ja pullottava alue kivespussien etupuolella.

kanin kastraatio

Kanin kastraatio – leikkausriskien minimointi

Kasvissyöjän anestesia on riskisempi operaatio verrattuna kissojen ja koirien kastraatioon. Varsinkin monikanitaloudessa uroskanin kastraatio voi olla tarpeen ja kastraatiosta kannattaakin keskustella eläinlääkärin kanssa. Naaraskanin sterilisaatio on suositeltavaa niillä yleisten kohtukasvaimien ehkäisemiseksi. Kanilla suurimmat leikkauksiin liittyvät riskit voidaan minimoida monella tapaa. Omaeläinklinikalla panostetaan erityisesti leikkauksen valmisteluun ennen potilaan nukutusta, ja potilaan seurantaan leikkauksen päätyttyä. 

Kani kanyloidaan toimenpidettä varten. Kani saa leikkauksen ajan nesteytystä suonensisäisesti, kipulääkkeitä, sekä lämmitystä. Kani on yllättävän nopsa kaveri jäähtymään, kun se saa lääkityksen anestesiaa varten. Jäähtyminen eli ruumiinlämmön laskeminen hidastaa anestesiasta toipumista, joten ruumiinlämpöä seurataan läpi anestesian. 

Lämmitystä jatketaan vielä potilaan heräämöön siirron jälkeenkin. Näin tehtiin myös Bunnyn kanssa. Tämä herra oli sen verran nopsa kaveri toipumaan anestesiasta, että viipyi klinikalla vain muutaman tunnin ennen kotiutusta leikkauksen jälkeen. Jotkut potilaat vaativat hieman pidemmän ajan ennen kuin ovat riittävästi toipuneet nukutuksesta päästäkseen kotiin. Tästä syystä pyrimme ottamaan aina kani- ja jyrsijäpotilaat jo aamusta tai aamupäivästä toimenpiteeseen, jotta pystymme seuraamaan ja tukemaan toipumista tarpeen mukaan loppupäivän.

Kanin kastraatio – tukiruokinta

Useimmat kani- ja jyrsijäpotilaat tarvitsevat alkuun hieman houkuttelua eli nk. tukiruokintaa päästäkseen uudestaan ruuan rouskutteluun kiinni. Bunnykin sai Ehelissä ilmeisen maittavaa Recovery- ruokasekoitetta ruiskulla pariin kertaan ennen kotiin lähtöä. Lisäksi näin kesän tultua buffetiin kuuluivat myös tuoreet voikukat.

 

Toivomme henkilökuntamme puolesta Bunny- kaniherralle pikaista toipumista sekä pomppuisia pupun päiviä jatkoon!

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
ct-kuvaus

CT eli tietokonetomografiakuvaus

Diagnostinen kuvantaminen on käytännössä jokapäiväinen osa pieneläinlääkärin arkea. Ikivanhat tutkimusmenetelmät röntgen ja ultraääni ovat pitäneet pintansa, joskin kehittyneet huimasti vuosien saatossa. Esimerkiksi röntgenfilmien kehittäminen on

Lue lisää »
kani

Kani ei syö – mikä avuksi?

Terveille kotieläimille ruoka maistuu tavallisesti hyvin. Ruuasta kieltäytyminen kertoo yleensä jonkin asian olevan pielessä. Syömätön lemmikki kannattaa yleensä tarkistaa eläinlääkärissä, varsinkin jos kyseessä on normaalisti

Lue lisää »

Kanin kastraatio

Alla olevassa kuvassa on Bunny-kani. Bunny kävi toimenpiteessä, jonka jälkeen Bunnyn perhe- ja seuraelämä sisältää vähemmän merkkailua ja ei-toivottua touhuamista. Lisäksi kanin sterilointi estää ei-toivotun

Lue lisää »
punkki koiralla

Punkin poistaminen

Aiemmin punkkien eli puutiaisten tukehduttamiseen on käytetty usein rasvaa, mutta tällöin punkki saattaa oksentaa ihon sisälle. Tällöin taudinaiheuttajat siirtyvät lemmikkiin. Punkin tukehduttaminen ei siis ole

Lue lisää »