Koira joulukuusen alla

Joulu koiran kanssa

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot.

Joulun aikaan ihmiset napostelevat paljon koirille haitallisia herkkuja. Suklaa, viinirypäleet, pähkinät ja rusinat voivat aiheuttaa jo pienissä määrin koiralle myrkytystilan. Oireet saattavat ilmetä vasta myöhemmin ja olla niin epämääräisiä, että myrkytystä on hankala havaita. Esimerkiksi väsymys, apaattisuus ja ruokahaluttomuus saattavat olla merkkinä myrkytyksestä. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä jo epäillessään myrkytyksen mahdollisuutta, sillä oireiden ilmetessä tilanne voi olla vakava.

Leipomisen yhteydessä on syytä muistaa, että pullataikina voi olla haitallista koiran hyvinvoinnille. Erityisesti makeutusaineena pastilleissa, purukumeissa ja vitamiineissa käytettävä ksylitoli uhkaa vakavasti koiran terveyttä. Ksylitoli alentaa koiran verensokeria ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen.

Ongelmia koiralle voi aiheuttaa myös rasvaisen ja suolaisen kinkun tai paistorasvan syöminen, pahimmillaan tästä herkuttelusta voi seurata kivulias haimatulehdus. Verkko kinkun ympärillä tuoksuu lihalle ja koira voi nielaista verkon kokonaisena. Verkko voi nieltynä saada aikaan suolitukoksen. Kypsennettyjen luiden antaminen taas voi johtaa vaikeaan ummetukseen ja pahimmassa tapauksessa terävät sirut voivat puhkaista koiran suolen.  

Ihmisten jouluruokien sijasta olisi parempi antaa koiran herkutella eläimille tarkoitetuilla lemmikkiliikkeestä tai eläinlääkäristä hankituilla ruoilla ja nameilla.

Koristeista koirille vaarallisia ovat monet joulukukat (joulutähti, amaryllis, misteli, lilja, jouluruusu, hyasintti, marjakuusi…), jotka syötyinä voivat aiheuttaa myrkytystiloja. Joulukaktuksen voi ottaa huoletta osaksi lemmikin omistajan joulua, mutta myrkyllisten joulukasvien pitämistä kotona on syytä välttää.

Joulukaktus
Joulukaktus

Kynttilöiden polttaminen vaatii erityistä huolellisuutta kodissa, jossa on koira. Hännän huiskaus saattaa huomaamatta tartuttaa tulen itseensä tai lennättää kynttilän kumoon ja saada liekin leviämään ympäristöön. Utelias kirsu voi myös palaa koiran nuuskutellessa lepattavaa liekkiä, joka on jäänyt koiran ulottuville.

Tukevasti kiinnitetty joulukuusi pysyy paremmin paikallaan varsinkin vauhdikkaampien nuorten koirien lähettyvillä. Kuusessa on syytä käyttää sähköisiä kynttilöitä ja ripustaa koristeet niin korkealle, ettei koira saa niitä napattua maisteltavaksi ja leikkeihinsä.

Uutta vuotta ajatellen vilkaise artikkelimme siihen valmistautumisesta täältä.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira kuivat silmät

Kuivasilmäisyys koiralla

Kuivasilmäisyys eli keratokonjunktivitis sicca (KCS) on yleinen koirien silmäsairaus.   Kyynelneste on erittäin tärkeää sarveiskalvon elinvoimaisuudelle, sillä kirkas sarveiskalvokudos ei ole verisuonitettua. Kyynelneste varmistaa ravintoaineiden ja hapen pääsyn silmän pinnalle. Kyynelneste suojaa silmän pintaa kuivumiselta ja bakteereilta. Se kosteuttaa silmän pintaa sekä

Lue lisää »
Kissa istuu pahvilaatikossa

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana,

Lue lisää »
Eläinlääkäriasema Vihtivet

Koiran kipu, tunnistatko?

Koiran kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein koirat pyrkivät peittämään kivun. Koira ei siis läheskään aina ”valita” kipuaan. Kun kipu liittyy esim. sisäelimiin, kipua

Lue lisää »