Koira joulukuusen alla

Joulu koiran kanssa

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot.

Joulun aikaan ihmiset napostelevat paljon koirille haitallisia herkkuja. Suklaa, viinirypäleet, pähkinät ja rusinat voivat aiheuttaa jo pienissä määrin koiralle myrkytystilan. Oireet saattavat ilmetä vasta myöhemmin ja olla niin epämääräisiä, että myrkytystä on hankala havaita. Esimerkiksi väsymys, apaattisuus ja ruokahaluttomuus saattavat olla merkkinä myrkytyksestä. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä jo epäillessään myrkytyksen mahdollisuutta, sillä oireiden ilmetessä tilanne voi olla vakava.

Leipomisen yhteydessä on syytä muistaa, että pullataikina voi olla haitallista koiran hyvinvoinnille. Erityisesti makeutusaineena pastilleissa, purukumeissa ja vitamiineissa käytettävä ksylitoli uhkaa vakavasti koiran terveyttä. Ksylitoli alentaa koiran verensokeria ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen.

Ongelmia koiralle voi aiheuttaa myös rasvaisen ja suolaisen kinkun tai paistorasvan syöminen, pahimmillaan tästä herkuttelusta voi seurata kivulias haimatulehdus. Verkko kinkun ympärillä tuoksuu lihalle ja koira voi nielaista verkon kokonaisena. Verkko voi nieltynä saada aikaan suolitukoksen. Kypsennettyjen luiden antaminen taas voi johtaa vaikeaan ummetukseen ja pahimmassa tapauksessa terävät sirut voivat puhkaista koiran suolen.  

Ihmisten jouluruokien sijasta olisi parempi antaa koiran herkutella eläimille tarkoitetuilla lemmikkiliikkeestä tai eläinlääkäristä hankituilla ruoilla ja nameilla.

Koristeista koirille vaarallisia ovat monet joulukukat (joulutähti, amaryllis, misteli, lilja, jouluruusu, hyasintti, marjakuusi…), jotka syötyinä voivat aiheuttaa myrkytystiloja. Joulukaktuksen voi ottaa huoletta osaksi lemmikin omistajan joulua, mutta myrkyllisten joulukasvien pitämistä kotona on syytä välttää.

Joulukaktus
Joulukaktus

Kynttilöiden polttaminen vaatii erityistä huolellisuutta kodissa, jossa on koira. Hännän huiskaus saattaa huomaamatta tartuttaa tulen itseensä tai lennättää kynttilän kumoon ja saada liekin leviämään ympäristöön. Utelias kirsu voi myös palaa koiran nuuskutellessa lepattavaa liekkiä, joka on jäänyt koiran ulottuville.

Tukevasti kiinnitetty joulukuusi pysyy paremmin paikallaan varsinkin vauhdikkaampien nuorten koirien lähettyvillä. Kuusessa on syytä käyttää sähköisiä kynttilöitä ja ripustaa koristeet niin korkealle, ettei koira saa niitä napattua maisteltavaksi ja leikkeihinsä.

Uutta vuotta ajatellen vilkaise artikkelimme siihen valmistautumisesta täältä.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

suomenpystykorva

Koiran tyrät

Tyrällä tarkoitetaan elimen tai kudoksen työntymistä poikkeavaa reittiä pitkin sille kuulumattomalle sijainnille. Tyrät voivat olla koiralle harmittomia, mutta monet tyrät aiheuttavat lemmikille terveydellistä haittaa ja

Lue lisää »
kissa käpälä

Verikorva kissalla ja koiralla

Verikorvaksi kutsutaan tilannetta, jossa lemmikin korva turpoaa korvalehden sisäisen verenvuodon seurauksena. Veri kertyy ihon ja korvalehden ruston väliin. Muutos korvalehdellä voi olla hyvin pieni ja

Lue lisää »