Koira joulukuusen alla

Joulu koiran kanssa

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot.

Joulun aikaan ihmiset napostelevat paljon koirille haitallisia herkkuja. Suklaa, viinirypäleet, pähkinät ja rusinat voivat aiheuttaa jo pienissä määrin koiralle myrkytystilan. Oireet saattavat ilmetä vasta myöhemmin ja olla niin epämääräisiä, että myrkytys on hankala havaita. Esimerkiksi väsymys, apaattisuus ja ruokahaluttomuus saattavat olla merkkinä myrkytyksestä. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä jo epäillessään myrkytyksen mahdollisuutta, sillä oireiden ilmetessä tilanne voi olla vakava.

Leipomisen yhteydessä on syytä muistaa, että pullataikina on haitallista koiran hyvinvoinnille, sillä se aiheuttaa käymisreaktion koiran vatsassa. Pullataikinan syöminen aiheuttaa vähintään epämukavaa oloa, mutta siitä voi seurata myös tasapainohäiriöitä ja jopa tajuttomuus. Erityisesti makeutusaineena pastilleissa, purukumeissa ja vitamiineissa käytettävä ksylitoli uhkaa vakavasti koiran terveyttä. Ksylitoli alentaa koiran verensokeria ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen.

Ongelmia koiralle voi saada aikaan myös rasvaisen ja suolaisen kinkun tai paistorasvan syöminen, joka voi aiheuttaa kivuliaan haimatulehduksen. Verkko kinkun ympärillä voi maistua koiralle ja saada aikaan suolitukoksen. Kypsennettyjen luiden antaminen taas voi johtaa vaikeaan ummetukseen ja pahimmassa tapauksessa terävät sirut voivat puhkaista koiran suolen.  

Ihmisten jouluruokien sijasta olisi parempi antaa koiran herkutella eläimille tarkoitetuilla lemmikkiliikkeestä tai eläinlääkäristä hankituilla ruoilla ja nameilla.

Koristeista koirille vaarallisia ovat monet joulukukat (muun muassa joulutähti, amaryllis, misteli, lilja, jouluruusu, hyasintti, marjakuusi, ilex eli japanin talvimarja), jotka nautittuina aiheuttavat myrkytystiloja. Lue lisää lemmikkien myrkytyksistä. Joulukaktuksen voi ottaa huoletta osaksi lemmikin omistajan joulua, mutta myrkyllisten joulukasvien pitämistä kotona on syytä välttää.

Joulukaktus
Joulukaktus

Kynttilöiden polttaminen vaatii erityistä huolellisuutta kodissa, jossa on koira. Hännän huiskaus saattaa huomaamatta tartuttaa tulen itseensä tai lennättää kynttilän kumoon ja saada liekin leviämään ympäristöön. Utelias kirsu voi myös palaa nuuskutellessaan lepattavaa liekkiä, joka on jäänyt koiran ulottuville. Tukevasti kiinnitetty joulukuusi pysyy paremmin paikallaan varsinkin vauhdikkaampien nuorten koirien lähettyvillä. Kuusessa on syytä käyttää sähköisiä kynttilöitä ja ripustaa koristeet niin korkealle, ettei mahdollisesti kiinnostunut koira saa niitä napattua maisteltavaksi ja leikkeihinsä. 

Uutta vuotta ajatellen vilkaise artikkelimme siihen valmistautumisesta täältä.

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira ja lelu

Koiran valeraskaus iski, mitä tehdä?

Valeraskaus on melko yleinen steriloimattomien narttujen vaiva. Joillakin koiraroduilla sitä esiintyy kirjallisuuden mukaan jopa 50 – 75 %:lla (mm. afgaaninvinttikoira, beagle, bokseri, mäyräkoira). Valeraskauden aikana narttu käyttäytyy kuin olisi tiine, mikä voi

Lue lisää »