Kissa valojen kanssa

Joulu kissan kanssa

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot.

Kissa ei maista makeaa, joten ihmisten makeat jouluherkut jäävät siltä usein syömättä. Tämä suojaa kissaa myrkytyksiltä. Joulun ruoat taas ovat niin suolaisia ja rasvaisia, että vähemmänkin herkän kissan vatsa menee sekaisin ja onkin suositeltavaa pitäytyä kissan normaalissa ruokavaliossa. Kissan joulu kruunautuu sillä, että se saa viettää enemmän aikaa oman ihmisensä kanssa.

Jouluna käytettävistä koristeista kissoille vaarallisia ovat erityisesti monet joulukukat (muun muassa joulutähti, amaryllis, misteli, lilja, jouluruusu, hyasintti, marjakuusi), jotka nautittuina voivat aiheuttaa myrkytystiloja. Oireet saattavat ilmetä vasta myöhemmin ja olla niin epämääräisiä, että myrkytys on hankala havaita. Esimerkiksi väsymys, apaattisuus ja ruokahaluttomuus voivat olla merkkinä myrkytyksestä. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä jo epäillessään myrkytyksen mahdollisuutta, sillä oireiden ilmetessä tilanne voi olla vakava. Joulukaktuksen voi ottaa huoletta osaksi lemmikin omistajan joulua, mutta myrkyllisten joulukasvien pitämistä kotona on syytä välttää.

Joulukaktus

 

Joulukaktus

Kynttilöiden polttaminen vaatii erityistä huolellisuutta kodissa, jossa on kissa. Hännän huiskaus saattaa huomaamatta tartuttaa tulen itseensä tai lennättää kynttilän kumoon ja saada liekin leviämään ympäristöön. Uteliaat viikset voivat myös palaa kissan nuuskutellessa lepattavaa liekkiä, joka on jäänyt kissan ulottuville.

Tukevasti kiinnitetty joulukuusi pysyy paremmin paikallaan, kun kissa kokeilee uuden puun kiipeilymahdollisuuksia. Kuusessa on syytä käyttää sähköisiä kynttilöitä tulipaloriskin ehkäisemiseksi. Kissa voi leikin tiimellyksessä niellä kuusen ja lahjapakettien koristeina käytetyt nauhat ja langat. Vierasesineen niellyt kissa kakoo tai yrittää oksentaa voimakkaasti ja on tärkeää ottaa heti yhteyttä eläinlääkärin. Mikäli vierasesine pääsee ohutsuoleen saakka voi tästä olla seurauksena suolitukos. Suolitukoksen oireena on tyypillisesti huono ruokahalu, oksentelu, apeus ja vetäytyminen omiin oloihin.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

suomenpystykorva

Koiran tyrät

Tyrällä tarkoitetaan elimen tai kudoksen työntymistä poikkeavaa reittiä pitkin sille kuulumattomalle sijainnille. Tyrät voivat olla koiralle harmittomia, mutta monet tyrät aiheuttavat lemmikille terveydellistä haittaa ja

Lue lisää »
kissa käpälä

Verikorva kissalla ja koiralla

Verikorvaksi kutsutaan tilannetta, jossa lemmikin korva turpoaa korvalehden sisäisen verenvuodon seurauksena. Veri kertyy ihon ja korvalehden ruston väliin. Muutos korvalehdellä voi olla hyvin pieni ja

Lue lisää »