Kissa valojen kanssa

Joulu kissan kanssa

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot.

Kissa ei maista makeaa, joten ihmisten makeat jouluherkut jäävät siltä usein syömättä. Tämä suojaa kissaa myrkytyksiltä. Joulun ruoat taas ovat niin suolaisia ja rasvaisia, että vähemmänkin herkän kissan vatsa menee sekaisin ja onkin suositeltavaa pitäytyä kissan normaalissa ruokavaliossa. Kissan joulu kruunautuu sillä, että se saa viettää ihmisensä kanssa enemmän aikaa.

Jouluna käytettävistä koristeista kissoille vaarallisia ovat erityisesti monet joulukukat (muun muassa joulutähti, amaryllis, misteli, lilja, jouluruusu, hyasintti, marjakuusi), jotka nautittuina aiheuttavat myrkytystiloja. Oireet saattavat ilmetä vasta myöhemmin ja olla niin epämääräisiä, että myrkytys on hankala havaita. Esimerkiksi väsymys, apaattisuus ja ruokahaluttomuus saattavat olla merkkinä myrkytyksestä. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä jo epäillessään myrkytyksen mahdollisuutta, sillä oireiden ilmetessä tilanne voi olla vakava. Lue lisää lemmikkien myrkytyksistä. Joulukaktuksen voi ottaa huoletta osaksi lemmikin omistajan joulua, mutta myrkyllisten joulukasvien pitämistä kotona on syytä välttää.

Joulukaktus
Joulukaktus

Kynttilöiden polttaminen vaatii erityistä huolellisuutta kodissa, jossa on kissa. Hännän huiskaus saattaa huomaamatta tartuttaa tulen itseensä tai lennättää kynttilän kumoon ja saada liekin leviämään ympäristöön. Uteliaat viikset voivat myös palaa nuuskutellessaan lepattavaa liekkiä, joka on jäänyt kissan ulottuville.

Tukevasti kiinnitetty joulukuusi pysyy paremmin paikallaan, kun kissa kokeilee uuden puun kiipeilymahdollisuuksia. Kuusessa on syytä käyttää sähköisiä kynttilöitä tulipaloriskin ehkäisemiseksi. Kuusen ja lahjapakettien koristeina käytetyt nauhat ja langat saattavat houkutella kissaa leikkimään ja tulla niellyiksi. Vierasesineen niellyt kissa oksentaa voimakkaasti ja on tärkeää toimittaa eläinlääkärin arvioon ja hoitoon.

 

JAA ARTIKKELI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira ja lelu

Koiran valeraskaus iski, mitä tehdä?

Valeraskaus on melko yleinen steriloimattomien narttujen vaiva. Joillakin koiraroduilla sitä esiintyy kirjallisuuden mukaan jopa 50 – 75 %:lla (mm. afgaaninvinttikoira, beagle, bokseri, mäyräkoira). Valeraskauden aikana narttu käyttäytyy kuin olisi tiine, mikä voi

Lue lisää »