hot spot

Hot spot koiralla – kostea pinnallinen ihotulehdus

Hot spot – pyotraumaattinen dermatiitti eli kostea pinnallinen ihotulehdus

Hot spot koiralla
Hot spot koiralla

Mistä hot spot johtuu?

Hot spot eli pinnallinen kostea ihotulehdus on melko yleinen, yleensä hyvin hoidettavissa oleva vaiva. Hot spot saa alkunsa kun ihon oma suojamuuri pettää ihon pintavaurion seurauksena ja bakteerit pääsevät lisääntymään alueella paikallisesti. Pintavaurion taustalla on usein ihon lisääntynyt raapiminen ja nuoleminen ihoärsytyksen, kuten hyönteisen pureman, ulkoloisten tai allergisen kutinan seurauksena. Myös täyttyneet anaalirauhaset, korvatulehdus ja kipu voivat aiheuttaa voimakasta rapsuttelua ja ihon nakertamista.

Hot spot on jonkin verran yleisempi uimista harrastavilla ja tiheäturkkisilla koirilla, joilla kosteus haihtuu iholta hitaasti. Kosteus ja lämpö luovat otollisen kasvualustan bakteereille, joten ihotulehduksia esiintyy useammin kesäkeleillä.

Hot spot muodostuu usein pään, kaulan tai lonkkien alueelle. Tulehdusalue laajenee hoitamattomana hyvin nopeasti, etenkin jos koira pääsee jatkuvasti raapimaan ja nuolemaan aluetta. Paikallisen terävärajaisen tulehdusalueen ympärille voi tulehduksen levitessä muodostua pienempiä tulehdusalueita, niin sanottuja satelliittimuodostumia. Edetessään tulehdusalue voi olla hyvin kipeä, joten paikallishoito kotona ei välttämättä aina onnistu.

Hot spotin hoito

Hot spotin hoidossa tärkeintä on tulehtuneen alueen pitäminen kuivana ja puhtaana. Alueen nuoleminen estetään kaulurilla ja raapiminen tarvittaessa paidalla tai muulla suojalla. Tulehtuneelta alueelta ja sen ympäriltä leikataan karvat lyhyeksi, jotta puhtaanapito helpottuu ja kosteus pääsee haihtumaan iholta.

Tulehdusalue puhdistetaan päivittäin esimerkiksi kirvelemättömällä haavasuihkeella tai antiseptisilla puhdistusliinoilla. Laajemman tulehdusalueen hoitoon käytetään esimerkiksi klooriheksidiiniä sisältäviä shampoita. Tukihoitona voi lisäksi käyttää esimerkiksi haavahoitoihin tarkoitettuja hunaja-ja pihkavoiteita.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos tulehdusalue on kipeä ja aiheuttaa huomattavaa epämukavuutta eläimelle, on syytä varata aika eläinlääkäriin. Myös jos kotihoito ei tunnu tepsivän, ei kannata jäädä seurailemaan tulehduksen etenemistä.

Eläin saatetaan joutua rauhoittamaan kivuliaan ihotulehduksen tutkimista ja hoitoa varten. Hoito arvioidaan yksilöllisesti tulehduksen vakavuuden ja taustan perusteella. Tulehtuneen alueen sijainti ja eläimen hoitomyönteisyys vaikuttavat myös valittuun hoitomuotoon, esimerkiksi pään alueen laaja ihotulehdus voi olla hankala hoitaa paikallisesti.

Jos paikallishoito on mahdotonta, tai jos tulehdus on edennyt laajalle alueelle ja ihon syvempiin kerroksiin, eläinlääkäri voi määrätä lyhyen antibioottikuurin suun kautta. Lisäksi voidaan määrätä kutinaa ja kipua lievittävää lääkitystä paikallisesti tai suun kautta.

Onnistunut hoito vaatii myös taustalla olevan syyn, kuten korvatulehduksen tai ulkoloistartunnan samanaikaisen hoidon.

Hot spotin ennaltaehkäisy

Hot spotin kehittymistä voidaan yrittää ennaltaehkäistä pitämällä trimmattavan koiran turkki kesällä lyhyenä ja kuivaamalla eläimen turkki huolellisesti uimisen jälkeen. Paksumpaa turkkia kannattaa harjata säännöllisesti takkujen ja huopaantumisen välttämiseksi.

Ulkoloistartuntoja pystytään ennaltaehkäisemään erilaisin loishäätölääkityksin. Anaalirauhaset ja korvat on hyvä tarkastaa eläinlääkärissä säännöllisesti, etenkin jos lemmikillä on taipumusta anaalirauhasvaivoihin ja korvatulehduksiin. Mahdolliset allergiat kannattaa myös poissulkea, jos lemmikillä huomataan jatkuvaa tai ajoittaista kutinaa.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira kuivat silmät

Kuivasilmäisyys koiralla

Kuivasilmäisyys eli keratokonjunktivitis sicca (KCS) on yleinen koirien silmäsairaus.   Kyynelneste on erittäin tärkeää sarveiskalvon elinvoimaisuudelle, sillä kirkas sarveiskalvokudos ei ole verisuonitettua. Kyynelneste varmistaa ravintoaineiden ja hapen pääsyn silmän pinnalle. Kyynelneste suojaa silmän pintaa kuivumiselta ja bakteereilta. Se kosteuttaa silmän pintaa sekä

Lue lisää »
Kissa istuu pahvilaatikossa

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana,

Lue lisää »
Eläinlääkäriasema Vihtivet

Koiran kipu, tunnistatko?

Koiran kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein koirat pyrkivät peittämään kivun. Koira ei siis läheskään aina ”valita” kipuaan. Kun kipu liittyy esim. sisäelimiin, kipua

Lue lisää »