Atopia ja ihovaivat

Atooppinen dermatiitti eli atopia on koirilla yleinen ihosairaus

Atooppinen dermatiitti, ”atopia”, on ihosairaus, johon liittyy geneettinen alttius ja mm. ongelmat ihon suojamuurin rakenteessa ja toiminnassa, ihon pinnan mikrobisto, ympäristöolosuhteet, immuunijärjestelmän säätelyn ongelmat ja herkistyminen allergeeneille.

Atopian diagnosoidaan potilaan oireiden, hoitovasteen (ja allergiatestien) perusteella. On olemassa myös ”atopic like dermatitis”, jossa muuten samat oireet, mutta allergiatesteissä ei herkkyyttä ympäristöallergeeneille, hoito siedätyshoitoa lukuunottamatta tällöin sama.

Tyypilliset oireet ja löydökset atopiassa

  • Oireet ilmenevät ensimmäisen kerran alle 3-vuotiaana
  • Tyypillisesti viettää aikaa enimmäkseen sisätiloissa
  • Kortisoniin vastaava kutina
  • Tyypillisenä alueina: etujalat, korvat, taivealueet; kainalot, nivuset, tavallisesti ei korvalehden reunoissa

Diagnoosi

  • Ulkoloistartunnan poissulkeminen (raapenäyte, kokeilulääkitykset)
  • Infektioiden (mahdollisten sekundääristen sellaisten) hoitaminen, oireiden jatkuminen niiden jälkeen
  • Ruoka-aineallergian olemassaolon selvittäminen tai poissulkeminen eliminaatiodieetin ja altistusvaiheen avulla (voi esiintyä niin yksittäisenä kuin myös atopian kanssa samanaikaisesti)
  • Allergiatestit, mikäli omistaja on halukas siedätyshoidon kokeiluun

Atopian hoito

Atopian hoito perustuu sairauden eri tekijöiden hoitamiseen. Lääkitykset ja hoidot ovat yleensä elinikäisiä, mutta niitä säädetään tilanteen mukaan. Säännölliset kontrollit ja tilanteen hallinnassa pitäminen ovat tärkeitä.

1) Anti-inflammatorinen lääkitys: Kortikosteroidit (paikallinen/systeeminen), siklosporiini (Atopica) tai oklasitinibi (Apoquel)
2) Ihon suojamuurin vahvistaminen: rasvahappolisät suun kautta sekä hoitotuotteet iholle
3) Siedätyshoito
4) Sekundääristen ihotulehdusten hoito heti kun oireita tulee. Jos oireet pahenevat useasti, tulee selvittää mikä on taustasyynä tai altistavana tekijänä sekä saada peruslääkitystaso sellaiseksi, ettei tule tilanteen pahenemisia.