anaalirauhaset koiralla ja kissalla

Koirien ja kissojen anaalirauhasongelmat

Anaalirauhasten anatomiaa

Koirien ja kissojen anaalirauhaset ovat pussimaiset rakenteet, jotka sijaitsevat peräaukon molemmin puolin. Niiden sijainti koirilla ja kissoilla eroaa hieman toisistaan, kissojen anaalirauhasten aukon avautuessa peräaukon molemmin puolin (kuvataan usein klo 3 ja klo 9 kohdilla), kun taas koirilla avautumisaukot ovat hieman alempana (klo 4 ja klo 8).

Anaalirauhaset tyhjenevät normaalisti ulostamisen yhteydessä ja niiden tarkoitus on leimata eläimen uloste yksilöllisellä hajulla. Tämän hajun perusteella koirat ja kissat voivat tunnistaa tutut lajitoverinsa.

Anaalirauhasongelmat

Normaali anaalirauhaserite on tyypillisesti vaaleaa, ruskeaa, kellertävää tai ruskehtavaa. Koostumukseltaan erite vaihtelee vetisestä paksuun ja ”kermaiseen” ja eritteellä on sille ominainen haju.

  • Anaalirauhasissa esiintyvät ongelmat johtuvat tyypillisimmin anaalirauhasten tukkeutumisesta
  • Anaalirauhaset voivat myös tulehtua
  • Toisinaan tulehdus voi johtaa paiseen kehittymiseen
  • Anaalirauhasissa esiintyy myös joitakin kasvainsairauksia

Anaalirauhasten sairaudet ovat koirilla melko yleisiä, kun taas kissoilla melko harvinaisia. Anaalirauhasongelmia aiheuttaa tyypillisimmin anaalirauhasten huono tyhjentyminen. Tähän voi olla syynä muun muassa allergiset sairaudet, vatsaongelmat sekä ylipaino. On myös todettu, että pienirotuisilla koirilla on suurempi taipumus anaalirauhasongelmiin verrattuna suurempiin rotuihin.

Koirilla huonontunut anaalirauhasten tyhjentyminen johtuu usein vaihtelevasta ulosteen koostumuksesta. Uloste voi olla liian löysää, jolloin ulostamisen yhteydessä anaalirauhasiin ei kohdistu riittävää painetta, jotta rauhaset tyhjentyvät. Toisaalta, mikäli uloste on liian kovaa, koira ulostaa liian harvakseltaan ja anaalirauhaset ehtivät täyttyä liikaa ja tukkeutua.

Kissoilla puolestaan tärkein syy anaalirauhasoireille ovat peräaukon ympäristön ihon kutinaa aiheuttavat tilat, kuten allergiat. Allergian aiheuttaman ihotulehduksen seurauksena anaalirauhasten tiehytaukkojen iho turpoaa, eikä erite pääse normaalisti tyhjenemään rauhasista kissan ulostaessa. Niin ikään myös ripuli, ummetus ja ylipaino voivat altistaa kissoilla anaalirauhasten tukkeumalle samoin kuin koiralla.

Anaalirauhasvaivojen oireet

Anaalirauhasten tukkeutumisen ensi oireet ovat tyypillisimmin perianaalialueen (takapuolen) laahaaminen maata vasten tai sen lisääntynyt tai liiallinen nuoleminen. Anaalirauhasten tukkeuma voi olla koirilla joko molemmin puolinen tai vain toispuoleinen. Kissoilla anaalirauhasten tukkeuma on tyypillisesti molemmin puoleinen.

Anaalirauhaset voivat olla kivuliaat tunnusteltaessa ja usein voi ilmetä ulostamisvaikeutta tai -haluttomuutta. Eläin voi olla myös yleisilmeeltään rauhaton ja normaali istumisasento voi olla sille kivulias.

Mikäli anaalirauhaseen on kehittynyt paise, voi se puhjetessaan vuotaa pahalta haisevaa märkäeritettä, tällöin tilanteen hoito vaatii eläinlääkärissä käyntiä.

Anaalirauhasvaivojen hoito

Anaalirauhasia ei kannata itse kotona tyhjentää anaalirauhasen repeämisriskin takia. Mikäli oireilu on lievää, eivätkä anaalirauhaset näytä kovin täysiltä, kotihoitona voi kokeilla takapuolen suihkuttelua lämpimällä vedellä aina ulostamisen jälkeen tai tarvittaessa useamminkin. Kuivaus tehdään froteepyyhkeellä taputellen. Mikäli oireilu kuitenkin jatkuu tai eläin on hyvin kivulias, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Usein anaalirauhaset ovat vain hyvin täydet ja siitä syystä tukkeutuneet, jolloin ainoa tarvittava hoito eläinlääkärissä on rauhasten puristaminen tyhjäksi.

Tulehtuneet anaalirauhaset vaativat niin ikään eläinlääkärissäkäyntiä, samoin kuin jos tilanne on ehtinyt edetä pitkälle ja anaalirauhaseen on kehittynyt paise. Tällöin anaalirauhaset huuhdellaan eläimen ollessa rauhoitettuna. Jos peräaukon seudulla ilmenee haavaumia tai verestystä, ottakaa yhteyttä hoitavaan eläinlääkäriin.

Anaalirauhasongelmien ennaltaehkäisy

Mikäli koiralla on toistuvia anaalirauhasongelmia, tulee ruokinta muuttaa kuitupitoisempaan suuntaan. Valmisrehuista on muutamia erilaisia vaihtoehtoja. Toinen vaihtoehto on lisätä eläimen ruokavalioon kuituja antamalla sille 1 rkl vehnäleseitä/ruoka-annos (voi turvottaa tai antaa turvottamattomana) ja porkkanaraastetta 1 rkl/ruoka-annos.

Myös kissoilla uusituvia anaalirauhasvaivoja voidaan yrittää ennaltaehkäistä ruokavalion avulla sekä altistavan syyn selvittämisellä. Mikäli kissalla on ylipainoa, on painon pudottaminen tärkeää. Kuiturikkaasta dieetistä on niin ikään monessa tapauksessa apua. Mikäli epäillään allergiaa, aloitetaan kissalle eliminaatiodieetti ruoka-aineperäisen syyn poissulkemiseksi.

Mikäli ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä ei ole apua  ja anaalirauhaset tulehtuvat toistuvasti, voidaan rauhaset poistaa kirurgisesti.

Meillä on avainlippu!
Meillä on avainlippu!

UUSIMMAT ARTIKKELIMME:

Koira kuivat silmät

Kuivasilmäisyys koiralla

Kuivasilmäisyys eli keratokonjunktivitis sicca (KCS) on yleinen koirien silmäsairaus.   Kyynelneste on erittäin tärkeää sarveiskalvon elinvoimaisuudelle, sillä kirkas sarveiskalvokudos ei ole verisuonitettua. Kyynelneste varmistaa ravintoaineiden ja hapen pääsyn silmän pinnalle. Kyynelneste suojaa silmän pintaa kuivumiselta ja bakteereilta. Se kosteuttaa silmän pintaa sekä

Lue lisää »
Kissa istuu pahvilaatikossa

Kissan allergia: ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergia tarkoittaa jonkin ruoka-aineen aiheuttamaa, immuunivälitteistä, eläimelle haitallista reaktiota elimistössä. Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimmin kissoilla oireita aiheuttavat nauta, kala, maitotuotteet, kana,

Lue lisää »
Eläinlääkäriasema Vihtivet

Koiran kipu, tunnistatko?

Koiran kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein koirat pyrkivät peittämään kivun. Koira ei siis läheskään aina ”valita” kipuaan. Kun kipu liittyy esim. sisäelimiin, kipua

Lue lisää »