Äänipelkoon on olemassa keinoja

Äänipelko on yksi yleisimmistä koirien käytösongelmista ja jopa joka toinen koira reagoi pelokkaasti koviin ääniin joissakin tilanteissa. Pelkoreaktio itsessään on tarkoituksenmukainen, sillä se suojelee eläintä loukkaantumiselta ja on siten välttämätön eloonjäämisen kannalta. Joillain koirilla ääniin liittyvä pelko voi kuitenkin kehittyä hallitsemattomaksi heikentäen koiran ja sen omistajan elämänlaatua.

Pelon oireita

Äänipelon oireet vaihtelevat huulien lipomisesta ja haukottelusta täydelliseen paniikkiin, jolloin koira yrittää paeta, puolustautua tai se jähmettyy täysin. Muita tyypillisiä pelon merkkejä ovat läähättäminen, vapina, ääntely, levottomuus, kyyristely, piiloutuminen ja omistajan lähelle hakeutuminen.

Hoitamaton äänipelko yleistyy herkästi

Tavanomaisia äänipelkoa aiheuttavia tilanteita ovat ilotulitus, ukkonen ja aseen laukaukset. Kodin lähellä oleva rakennustyömaan melu voi myös aiheuttaa koiralle ahdistusta ja pelkoa. Äänipelko ei helpota ajan myötä vaan päinvastoin pahenee, jolloin esimerkiksi ilotulitusta pelkäävä koira alkaa pelätä arkisiakin ääniä kuten imurointia ja kodinkoneita. Ukkosta pelkäävä koira voi herkistyä ukkosta edeltävään taivaan tummumiseen ja sateen ropinaan, jolloin jo nämä saavat aikaan pelkoreaktion. Teksti: Karoliina Laine, Orion Pharma

Miksi juuri minun koirani pelkää?

Yksiselitteistä vastausta ei ole – äänipelosta kärsivät niin isot kuin pienet koirat. Pelon kehittymiseen vaikuttavat sekä perinnölliset että ympäristötekijät. Paimenkoirat ovat äänipelolle alttiimpia, mutta se saattaa vaivata kaikenrotuisia koiria.

Miten voin auttaa koiraani?

Voit parantaa koiran turvallisuudentunnetta pienin keinoin. Sulje verhot ilotulituksen ja ukkosen ajaksi. Soita mukavaa musiikkia tai pidä radio päällä. Koiralla on hyvä olla rauhallinen paikka, johon se voi piiloutua. Älä kiinnitä koiran pelkoon erityistä huomiota.

Äänipelkotesti

Käy testaamassa koirasi äänipelko http://koiranaanipelko.fi/
Sivuston on tuottanut Orion Pharma.

Varaa aika lähimmältä klinikaltasi >>

Kampanja!

Kampanjahinta 59 euroa on voimassa tämän vuoden loppuun. Käynti sisältää yleistutkimuksen ja ohjeet tarvittavaan hoitoon.